Θα αφαιρεί υδρόμετρα στους παραβάτες ο ΤΟΕΒ Α΄ Ζώνης Μεσαράς – «Σκληρά» μέτρα για να αντιμετωπιστεί η πρωτοφανής λειψυδρία - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Θα αφαιρεί υδρόμετρα στους παραβάτες ο ΤΟΕΒ Α΄ Ζώνης Μεσαράς – «Σκληρά» μέτρα για να αντιμετωπιστεί η πρωτοφανής λειψυδρία

2 Μαΐου 2024 -

της Σοφίας Πλουτινάκη.

«Σκληρά» αλλά αναμενόμενα θα έλεγε κανείς, ότι είναι τα μέτρα που παίρνει ο ΤΟΕΒ Τυμπακίου – Βώρων Α΄ Ζώνης Μεσαράς, προκειμένου να αντιμετωπίσει την περίοδο πρωτοφανούς λειψυδρίας που βιώνει η περιοχή που καλύπτει.

Η περιοχή που όπως φαίνεται δεν επηρεάζεται είναι ο κάμπος Τυμπακίου και συγκεκριμένα ο παλιός  αναδασμός και οι  επεκτάσεις του όπου δεν θα υπάρξει πρόβλημα διότι οι γεωτρήσεις είναι σε άριστη κατάσταση και ο υδροφόρος ορίζοντας δεν έχει επηρεαστεί.

Νέα μέτρα και πλαφόν

Με μια ανακοίνωση – επιστολή, ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Α΄ Ζώνης κ. Βαγγέλης Τσιμπαγάκης, εξηγεί στους αρδευτές ποια είναι τα νέα μέτρα και για ποιους  λόγους είναι απαραίτητο να τηρηθούν.

Να σημειωθεί ότι με δεδομένο ότι τα αποθέματα του Φράγματος Φανερωμένης είναι ελάχιστα, επιβάλλεται πλέον πλαφόν, τόσο στον αναδασμό Τυμπακίου ΄2000 όσο και στον αναδασμό ΄1992, καθώς και στα πρώην κοινοτικά δίκτυα (Σίβα, Πιτσιδιών, Καμηλαρίου, Ματάλων, Λαγολιού, Κλήματος, Γρηγοριάς και Βώρων).

Επίσης πλαφόν μπαίνει και στα κοινοτικά αλλά και τα ξηρικά με τον ΤΟΕΒ Α΄ Ζώνης να εμφανίζεται αποφασισμένος να «αστυνομεύσει» τα συγκεκριμένα μέτρα με διαρκείς ελέγχους ανά δεκαπενθήμερο.

Σε περίπτωση μάλιστα υπέρβασης του πλαφόν που έχει οριστεί από τον ΤΟΕΒ, θα αφαιρείται η υδροληψία για όλο το 2024.

Μια «σκληρή» θα έλεγε κανείς «τιμωρία» για τους παραβάτες των μέτρων, η οποία ωστόσο είναι και δίκαιη, μιας και μέχρι σήμερα ακούγαμε συχνά πυκνά, ακόμα και στις περιπτώσεις της κλιμακωτής αύξησης της τιμής του νερού λόγω υπέρβασης πλαφόν, «έχω βεντέμα, το λάδι έχει τιμή άρα δε με νοιάζει πόσο θα πληρώσω το νερό».

Αυτό πλέον τελειώνει, μιας και η υπέρβαση του πλαφόν θα σημαίνει αυτόματα και αφαίρεση του υδρομέτρου. Να προστεθεί ότι μεταξύ των μέτρων είναι και η απαγόρευση όλων των καλοκαιρινών καλλιεργειών ειδικά για την περιοχή της Φανερωμένης, καθώς και των φθινοπωρινών χωρίς την έγκριση από τον ΤΟΕΒ συμπεριλαμβανομένων και των θερμοκηπίων.

Ο ΤΟΕΒ Α΄ Ζώνης, ζητά την συνεργασία και την κατανόηση των αρδευτών καθώς και την τήρηση των μέτρων προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις όπως αυτές της αφαίρεσης υδρομέτρων!

Η ανακοίνωση του προέδρου του  ΤΟΕΒ Α΄ Ζώνης

Στην ανακοίνωσή του με Θέμα: Αρδευτική περίοδος 2024, ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Α΄ Ζώνης κ. Βαγγέλης Τσιμπραγάκης αναφέρει:

«Συνάδελφοι αρδευτές βιώνουμε μια πρωτοφανή λειψυδρία που σε συνδυασμό με τα ελάχιστα αποθέματα στο φράγμα φανερωμένης προκαλεί πολλαπλά προβλήματα στον Τ.Ο.Ε.Β. Α΄ ΖΩΝΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ.

Στον κάμπο Τυμπακίου και συγκεκριμένα στον παλιό αναδασμό και στις επεκτάσεις του δεν θα υπάρξει πρόβλημα διότι οι γεωτρήσεις είναι σε άριστη κατάσταση και ο υδροφόρος ορίζοντας δεν έχει επηρεαστεί.

Στον αναδασμό Τυμπακίου 2000 και στον αναδασμό Βώρων 1992 λόγω της εξάρτησης από το φράγμα θα επιβληθεί πλαφόν ανά στρέμμα στα 200 κυβικά/στρέμμα.

Στα πρώην κοινοτικά δίκτυα (Σίβα, Πιτσίδια, Καμηλάρι, Μάταλα, Λαγολιό, Κλήμα, Γρηγοριά και Βώροι) 200 κυβικά/στρέμμα.

Για τα κοινοτικά αλλά και τα εξαρτημένα από το φράγμα (ξηρικά) υδροληψίες φανερωμένης όλα τα (ΥΦ,ΥΦΚ,ΥΚΦ) τα οποία δεν υπάρχει τρόπος να βοηθηθούν από τα νερά του κάμπου και προκειμένου να ολοκληρωθεί χωρίς να καταρρεύσει το σύστημα , η αρδευτική περίοδος, το πλαφόν ορίζετε στα 150 κυβικά/στρέμμα.

Τα παραπάνω μέτρα θα ελέγχονται για την εφαρμογή τους κάθε 15 μέρες, αν διαπιστωθεί ότι ο αρδευτής έχει υπερβεί το πλαφόν του θα αφαιρείτε η υδροληψία για όλο το 2024.

Ειδικά για την περιοχή της φανερωμένης θα απαγορεύονται όλες οι καλοκαιρινές καλλιέργειες , όπως επίσης και οι φθινοπωρινές χωρίς την έγκριση από τον Τ.Ο.Ε.Β. συμπεριλαμβανόμενων και των θερμοκηπίων. Συνάδελφοι αρδευτές είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά και στον Τ.Ο.Ε.Β. καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια για να κλείσει χωρίς προβλήματα. Τα μέτρα είναι σκληρά αλλά απαραίτητα

ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΕΝΤΙΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ.

Η ΥΠΑΚΟΗ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ Η ΦΙΛΟΤΙΜΗ ΣΤΑΣΗ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ».