Ξεκίνησε στην Πόμπια η ανέγερση του Κλειστού Γυμναστηρίου Ξιφασκίας - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Ξεκίνησε στην Πόμπια η ανέγερση του Κλειστού Γυμναστηρίου Ξιφασκίας

19 Απριλίου 2024 -

Σε τροχιά υλοποίησης μπήκε από την περασμένη Πέμπτη 11 Απριλίου στην Πόμπια του Δήμου Φαιστού ένα πολύ σημαντικό αθλητικό έργο.

Μια αθλητική υποδομή, που θα αποτελέσει το «σπίτι» του Αθλήματος της Ξιφασκίας, στο κεφαλοχώρι του Δήμου Φαιστού, όπου «γεννήθηκε» η Ξιφασκία, «αντρώθηκε» και διέπρεψε, βάζοντας στο άθλημα πολλές νέες και νέους που έφεραν και συνεχίζουν να φέρνουν διακρίσεις κάνοντας τον τόπο μας υπερήφανο!

Ένα «σπίτι» για το άθλημα της Ξιφασκίας που φέρει την υπογραφή του συντοπίτη μας Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (σήμερα), κ. Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος από τη θέση του Υφυπουργού Αθλητισμού, στήριξε το δίκαιο αίτημα των ανθρώπων της Ξιφασκίας και προώθησε την δημιουργία ενός Κλειστού Γυμναστηρίου στην Πόμπια.

Στον τόπο όπου «ήχησαν» τα πρώτα σπαθιά, το μακρινό 1979, στην Πόμπια, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στον «Α» ο Προπονητής Ξιφασκίας κ. Δημήτρης Φουστανάκης, υπενθυμίζοντας για την ιστορία πως ξεκίνησαν όλα.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι όπως αναφέρει και ο πρόεδρος της Αθλητικής Λέσχης Μεσαράς «Καπετάν Μιχάλης Κόρακας» κ. Μιχάλης Σφακιανάκης, σε δηλώσεις του στον «Α», το Κλειστό Γυμναστήριο Ξιφασκίας την Πόμπια είναι το μόνο κλειστό γυμναστήριο Ξιφασκίας στην Χωρά μας (έως σήμερα).

 

Ικανοποίηση

Την ικανοποίησή του για αυτή την εξέλιξη και την έναρξη των εργασιών για την ανέγερση του Κλειστού Γυμναστηρίου Ξιφασκίας στην Πόμπια, εκφράζει μιλώντας στον «Α» ο Δήμαρχος Φαιστού κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης.

Ο Δήμαρχος αναφέρεται στη σημασία της ανέγερσης ενός τέτοιου αθλητικού έργου στο Δήμο Φαιστού, τονίζοντας ότι πέραν του ότι η Ξιφασκία, ένα άθλημα που έχει φέρει πολλές διακρίσεις, και το Αθλητικό Σωματείο Αθλητική Λέσχη Μεσαράς «Καπετάν Μιχάλης Κόρακας» αποκτά τη δική του στέγη, στο Κλειστό Γυμναστήριο θα μπορούν να γίνουν Πανελλήνια πρωταθλήματα και κύπελλα ξιφασκίας , αλλά και Camp προπονήσεις για Έλληνες και ξένους αθλητές ξιφασκίας . «Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι, και ευχαριστώ θερμά τον Υπουργό τον κ. Λευτέρη Αυγενάκη που στάθηκε στο πλευρό μας από την πρώτη στιγμή διεκδίκησης αυτού του μεγάλου αθλητικού έργου. Επίσης ευχαριστώ τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Φασομυτάκη, τους υπαλλήλους του Δήμου και όλους τους υπηρεσιακούς που συνέβαλαν ώστε να φτάσουμε στην ημέρα της εγκατάστασης του εργολάβου» καταλήγει ο δήμαρχος Φαιστού κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης.

Να σημειωθεί ότι το Κλειστό Γυμναστήριο Ξιφασκίας ανεγείρεται έξω από τον αύλειο του Γυμνασίου – Λυκείου Πόμπιας. Για την κατασκευή του προτείνεται μια σύμμεικτη κατασκευή νέου τύπου, στα πρότυπα εγκαταστάσεων που κατασκευάζονται για να φιλοξενήσουν διοργανώσεις και αθλήματα διεθνούς επιπέδου.

Θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες προπόνησης των αθλητών της περιοχής και θα φιλοξενεί εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις.

Σύμφωνα με τη μελέτη, στο γυμναστήριο ξιφασκίας θα αναπτυχθούν 9 πίστες, κερκίδες 300 θέσεων, αποδυτήρια αθλητών, υποδομές για ΑμεΑ και βοηθητικοί χώροι.

 

Για την ιστορία…

Στην ιστορία του Κλειστού Γυμναστηρίου Ξιφασκίας στην Πόμπια, εκεί που άρχισαν όλα μας βάζει ο Προπονητής Ξιφασκίας Δημήτρης Φουστανάκης!

Σε δηλώσεις του στον «Α» αναφέρει:

«Μάιος 2019… Η Αθλητική Λέσχη Μεσαράς ζητά με αίτηση της το κλειστό γυμναστήριο Μοιρών από τo Δήμο Φαιστού για τη διοργάνωση τού 9ου Faistos cup για τις 16 και 17 Νοεμβρίου τού ίδιου έτους. Ένα αγώνα πού είχε καθιερωθεί στη Μεσαρά. Λόγω αγωνιστικών υποχρεώσεων αλλού αθλήματος αυτό δε κατέστη δυνατόν και έτσι κλείσαμε τούς αγώνες στο κλειστό γυμναστήριο τού Πανεπιστημίου Ηρακλείου.

150 και πλέον αθλητές με τούς συνοδούς τούς βρέθηκαν στον αγώνα πού διοργάνωσε η Αθλητική Λέσχη Μεσαράς.

Ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού και συντοπίτης μας Λευτέρης Αυγενάκης έδωσε το παρών όπως έκανε και κάνει σε κάθε μας αγώνα. Εκεί στις συζητήσεις πού κάναμε τέθηκε η επιτακτική ανάγκη η Μεσαρίτικη Ξιφασκία πρέπει να έχει ένα σπίτι…. Ο Αυγενάκης δε δίστασε και ζήτησε να βρεθεί τόπος στη Μεσαρά πού θα γίνει ένα κλειστό μόνο για Ξιφασκία…

Οι άνθρωποι της ομάδας πρότειναν τον τόπο όπου ξεκίνησε η ξιφασκία στη Κρήτη… τη Πόμπια!!!!

Όλοι συμφώνησαν Δήμος Φαιστού φορείς τού χωριού και η Αθλητική Λέσχη Μεσαράς να γίνει στο οικόπεδο βόρεια τού αύλειου χώρου τού Γυμνασίου… λίγα μέτρα απ’ όπου ήχησαν τα πρώτα σπαθιά το μακρινό 1979… Ακόμα όλοι μαζί συμφώνησαν για το όνομα πού πρότεινα και δεν ήταν άλλο από το όνομα τού δασκάλου μας και πρωτεργάτη της Ξιφασκίας… ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΞΙΦΑΣΚΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΦΑΙΣΤΟΥ “ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ”

Τάχιστα ο Λευτέρης ξεκίνησε τις διαδικασίες και το έργο ανατέθηκε στο Δήμο Φαιστού για την ανοικοδόμηση τού Κλειστού.

Με μεγάλη μας χαρά είδαμε την Πέμπτη τα πρώτα σκαπτικά μηχανήματα να ξεκινούν εργασίες κάτι πού πολλοί δε πίστεψαν ότι θα έφτανε αυτή η ώρα. Όχι μόνο στον τόπο μας αλλά απ’ όλη την Ελλάδα.

Φάνηκε όμως πιστεύω ξεκάθαρα ότι όταν υπάρχει το όραμα η όρεξη και οι άνθρωποι που πιστεύουν και πραγματικά δουλεύουν μπορούν να γίνουν πολλά. Μακάρι στον τόπο μας όλοι να πιστέψουν πραγματικά τι δυνατότητες έχουμε και πόση δύναμη να κάνουμε πράγματα πού θα κάνουμε τον τόπο μας πόλο έλξης αθλητών και γενικά επισκεπτών απ’ όλο τό κόσμο.

Τώρα… όσον αφορά το κλειστό, θα είναι ο χώρος προπόνησης των ξιφομάχων τής Μεσαράς (καί όχι μόνο). Θα διοργανώνονται αγώνες τοπικού πανελληνίου και διεθνούς χαρακτήρα. Επίσης θα μπορούν να διοργανωθούν αθλητικά Καμπ ξιφασκίας πάνω από μία φορά το χρόνο φέρνοντας στη περιοχή μας πλήθος αθλητών.

Ελπίζουμε ο Δήμος Φαιστού και ο Δήμαρχος κος Νικολιδάκης να καταφέρουν σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποπερατωθεί και να παραδοθεί στο κόσμο τής Μεσαράς.

Κλείνοντας θέλω να πω για άλλη μία φορά ένα μεγάλο ευχαριστώ στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης συντοπίτη μας και φίλο της ξιφασκίας Λευτέρη Αυγενάκη πού χωρίς τις ενέργειες τού όλα αυτά θα ήταν ένα όμορφο όνειρο!!!!» καταλήγει ο Δημήτρης Φουστανάκης.

 

Μεγάλη μέρα για την Ξιφασκία

Την ικανοποίησή του για την έναρξη των εργασιών ανέγερσης του Κλειστού Γυμναστηρίου Ξιφασκίας στην Πόμπια, εκφράζει σε δηλώσεις του στον «Α» ο Πρόεδρος της «Αθλητικής Λέσχης Μεσαράς «Καπετάν Μιχάλης Κόρακας» κ. Μιχάλης Σφακιανάκης.

Χαρακτηρίζοντας την ημέρα εκκίνησης των εργασιών ως «Μεγάλη μέρα για την Ξιφασκία» αναφέρει:

«Ένα έργο που ξεκίνησε πρακτικά το 2019 όταν ο συντοπίτης υπουργός Αθλητισμού Κος Λευτέρης Αυγενάκης έκανε δεκτό το αίτημα του δήμου Φαιστού για την κατασκευή κλειστού Γυμναστηρίου ξιφασκίας στον δήμο μας και ειδικότερα στην Τ.Κ Πόμπιας που είναι και η έδρα της Αθλητικής Λέσχης Μεσαράς «Καπετάν Μιχάλης Κόρακας», σωματείο το οποίο καλλιεργεί , με πολλές περγαμηνές το άθλημα τις ξιφασκίας (με πανελλήνιους πρωταθλητές, & αθλητές στην εθνική ομάδα κ.α.)

Η Πόμπια κατέχει μακρά ιστορία στο εν λόγω άθλημα, αποτέλεσε τον τόπο δημιουργίας ενός από τα πρώτα επαρχιακά σωματεία Ξιφασκίας στην Ελλάδα (Γυμναστική Ένωση Ηρακλείου) με χρόνο ίδρυσης το 1980.

Έκτοτε φιλοξενεί το άθλημα ανελλιπώς μέχρι σήμερα.

Φυσικά αυτό ήταν το όνειρο του Κου Φουστανάκη Δημήτρη, Γυμναστή με ειδικότητα ξιφασκίας και προπονητή του σωματείου ξιφασκίας «Καπεταν Μιχάλης Κόρακας», που με το πάθος και την μεθοδικότητά του βοήθησε πολλούς αθλητές του να κατακτήσουν πολλές διακρίσεις.

Από το 2008 που ιδρύθηκε το σωματείο μας στόχος ήταν η βελτίωση των συνθηκών προπόνησης, τι καλύτερο από ένα κλειστό στάδιο ξιφασκίας στην κοιτίδα του αθλήματος στην Κρήτη !!!

Το αίτημα μας βρήκε ευήκοα ώτα στο πρόσωπο του συντοπίτη υπουργού Αθλητισμού Κου Λευτέρη Αυγενάκη καθώς και του Δημάρχου Φαιστού Κου Νικολιδάκη Γρήγορη, και ήρθε η ώρα της πραγματοποίησης του.

Αμέριστη ήταν και είναι η βοήθεια και του τοπικού συμβουλίου Πόμπιας που βοήθησε με όλες του τις δυνάμεις να προωθηθεί το αίτημα μας.

Εκ μέρους του Δ.Σ της Αθλητικής Λέσχη Μεσαράς θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους εμπλεκόμενους για την βοήθειά τους για τη πραγματοποίηση του έργου που θα φέρει εκτός των άλλων , ανάπτυξη στη περιοχή μας μιας και στο συγκεκριμένο Κλειστό Γυμναστήριο θα μπορούν να γίνουν Πανελλήνια πρωταθλήματα και κύπελλα ξιφασκίας, αλλά και Camp προπονήσεις για Έλληνες και ξένους αθλητές ξιφασκίας.

Και όπως λέει και ο Προπονητής μας Κος Φουστανάκης Δημήτρης: «Όλοι μαζί να δώσουμε πνοή και δύναμη σ αυτόν τον ευλογημένο τόπο».

Στο τέλος θέλω να ευχαριστήσω όλους του αθλητές του σωματείου μας που με την βοήθεια τον γονέων τους αφιέρωσαν χρόνο, κόπο,΄πάθος και φυσικά χρήματα για την ενασχόληση τους με το ευγενές άθλημα της Ξιφασκίας γιατί χωρίς αυτούς και τις επιτυχίες τους δεν θα μπορούσαμε ποτέ να διεκδικήσουμε ένα τέτοιο έργο στον τόπο μας.

Να πούμε εδώ ότι το Κλειστό Γυμναστήριο Ξιφασκίας την Πόμπια είναι το μόνο κλειστό γυμναστήριο Ξιφασκίας στην Χωρά μας (έως σήμερα)», αναφέρει στις δηλώσεις του στον «Α» ο Πρόεδρος της «Αθλητικής Λέσχης Μεσαράς Καπετάν Μιχάλης Κόρακας» κ. Μιχάλης Σφακιανάκης.

Σοφία Πλουτινάκη