Η διαβούλευση για το Θεσσαλικό «μοντέλο» «άναψε φωτιές» – Ποιοι ΤΟΕΒ της Μεσαράς διαχωρίζουν τη θέση τους για τον Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης Υδάτων - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Η διαβούλευση για το Θεσσαλικό «μοντέλο» «άναψε φωτιές» – Ποιοι ΤΟΕΒ της Μεσαράς διαχωρίζουν τη θέση τους για τον Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης Υδάτων

19 Απριλίου 2024 -

«Φωτιές» φαίνεται πως «άναψε» το Θεσσαλικό «μοντέλο» διαχείρισης των υδάτων, από Ενιαίο Φορέα και συγκεκριμένα η σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας Ανώνυμη Εταιρεία» που προβλέπεται στο νομοσχέδιο το οποίο σύντομα θα έρθει στη Βουλή μετά και την ολοκλήρωση της διαβούλευσης.

Και μπορεί η συγκεκριμένη διαβούλευση να αφορά τον Θεσσαλικό κάμπο, ωστόσο οι αναφορές του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη, ότι μετά την επικείμενη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων στη Θεσσαλία, θα δημιουργηθεί ένας αντίστοιχος και στην Κρήτη, η οποία αντιμετωπίζει ταυτόχρονα φαινόμενα έντονων βροχοπτώσεων και ερημοποίησης, φαίνεται πως κινητοποίησε τους ΤΟΕΒ της ΠΕ Ηρακλείου, που προχώρησαν σε σχετική ανακοίνωση εκφράζοντας τις διαφωνίες τους.

Να σημειωθεί ότι οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ Β΄ Ζώνης Μεσαράς (Πόμπιας) και Γ΄ Ζώνης Μεσαράς (Μοίρες), διαχωρίζουν την θέση τους και εξαιρούνται από την σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, οι ΤΟΕΒ, Α΄ Ζώνης Μεσαράς (Τυμπακίου- Βώρων), Ζαρού, Γέργερης, Β. Ανωγείων, Βιάννου και Ινίου διαφωνούν «με την σύσταση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων Κρήτης εφόσον πρόκειται για Ανώνυμη Εταιρεία καθώς μία Α.Ε. θα μεριμνά μόνον ως προς την αύξηση των κερδών της πράγμα αντίθετο με τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα των ΤΟΕΒ. Θα αντισταθούμε στην διάλυση και την παράδοση του αρδευτικού έργου αλλά και των υποδομών μας (αντλιοστάσια, γεωτρήσεις, δίκτυα) αξίας εκατομμυρίων, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Και ζητούν από την κυβέρνηση «να μην εξαργυρώσει ευρωπαϊκές επιταγές σε βάρος των αρδευτών και του πρωτογενή τομέα. Είναι άμεση ανάγκη η επανασύσταση και η στελέχωση των αρμόδιων Υ.Ε.Β υπηρεσιών και ο εκσυγχρονισμός της επιτυχημένης Ευρωπαϊκής νομοθεσίας ώστε να μην επιτραπεί στα ιδιωτικά συμφέροντα να επιτεθούν για άλλη μια φορά στον πρωτογενή τομέα.

Μια δεύτερη πρόταση είναι να μετατραπούν οι υπάρχοντες Ο.Ε.Β σε αρδευτικούς συνεταιρισμούς με δικαίωμα συμμετοχής σε επενδυτικά προγράμματα και να τους αφήσει να συνεχίσουν να επιτελούν το έργο τους.» όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Να σημειωθεί ότι από την ανακοίνωση εξαιρούνται όπως προαναφέρθηκε οι ΤΟΕΒ Β΄ Ζώνης και Γ΄ Ζώνης Μεσαράς.

Η ανακοίνωση

Οι έξι ΤΟΕΒ που προαναφέρθηκαν (Τυμπακίου, Ζαρού, Γέργερης, Β. Ανωγείων, Βιάννου και Ινίου» αναφέρουν:

«Με αφορμή την ανάρτηση σε δημόσια διαβούλευση του Νομοσχεδίου κατάργησης των κοινωφελών μη κερδοσκοπικών Ο.Ε.Β της περιφέρειας Θεσσαλίας (http://www.opengov.gr/minenv/?p=13310) και την ανάθεση του αρδευτικού έργου σε εταιρεία Α.Ε, οι Τ.Ο.Ε.Β του νομού Ηρακλείου έχουμε να απαντήσουμε τα παρακάτω :

Οι Ο.Ε.Β συστάθηκαν το 1959 αντιγράφοντας το αντίστοιχο επιτυχημένο Γαλλικό μοντέλο που εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να λειτουργεί στη Γαλλία και άλλα Μεσογειακά Κράτη ! Οι ΤΟΕΒ, κατ’ άρθρο 46 παρ.1β του Ν.4456/2017, αποτελούν Οργανισμούς κοινής ωφελείας, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, δηλαδή κατά τη συνταγματική πρόβλεψη αποτελούν Γεωργικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις αναγκαστικής μορφής. Οι διοικήσεις τους έχουν τιμητικό τίτλο και όλα τα έξοδα τους (ΔΕΗ, συντήρηση δικτύων και αντλιοστασίων, υπάλληλοι κ.τ.λ.) πληρώνονται με εισφορές των αγροτών-μελών τους και δεν έχουν καμία σχέση ούτε επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του κράτους. Σαν αποκλειστικό σκοπό έχουν την διανομή όσο το δυνατόν φτηνότερου αρδευτικού νερού στα μέλη τους.

Ήταν και εξακολουθούν να είναι ότι καλύτερο μπορούσε να διοργανώσει το Ελληνικό κράτος αφού δημιούργησε τα αρδευτικά έργα και τα παρέδωσε σε ιδιοχρησία στους αρδευτές με εποπτεύουσα αρχή αλλά και αναπτυξιακό φορέα την Υ.Ε.Β ως και την αρμόδια Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων του Υπουργείου.

Υπήρχε συνεπώς έλεγχος εποπτεία αλλά και συνεχής ανάπτυξη των Ο.Ε.Β για περισσότερα από 50 χρόνια κατά τα οποία η αγροτική ανάπτυξη της υπαίθρου συνδέθηκε άρρηκτα με την λειτουργία των δικτύων διανομής αρδευτικού έργου, δημιουργώντας σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών τους και ιδιαίτερες κοινωνικοοικονομικές σχέσεις διαμορφώνοντας την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής. Όλα θα συνέχιζαν να λειτουργούν εσαεί, αν η ίδια η πολιτεία δεν διέλυε συστηματικά και μεθοδικά τις αρμόδιες υπηρεσίες, δηλαδή την Υ.Ε.Β πρώτα και την αρμόδια διεύθυνση μετά. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω ενεργειών οι Ο.Ε.Β με ισχυρές και άξιες διοικήσεις, παραμένουν και συνεχίζουν το έργο τους σωστά, με τα προβλήματα που τους απασχολούν να είναι συνέπεια της εγκατάλειψης. Δυστυχώς οι Ο.Ε.Β με αδύναμες ή καθόλου διοικήσεις επόμενο ήταν με τις τεράστιες αυξήσεις στο κόστος ενέργειας να υπολειτουργούν ή και να εγκαταλειφτούν.

Μήπως όμως αυτός ήταν ο λόγος που η πολιτεία διέλυσε τις προϊστάμενες υπηρεσίες; για να διαλυθούν και οι Ο.Ε.Β και εύκολα να παραδοθούν με την ανοχή των αρδευτών σε ιδιώτες;

Επικαλείται ο Υπουργός ότι δεν διαχειριζόμαστε σωστά τους υδατικούς πόρους και ότι θα το κάνει καλύτερα η Α.Ε. Δυστυχώς και ο Ο.Α.Κ. εταιρεία πρώτης γραμμής για την πολιτεία απέτυχε στον έλεγχο και πρόβλεψη της κλιματικής αλλαγής, απέτυχε στην διαχείριση των αρδευτικών έργων που ενεπλάκη με χαρακτηριστικά παραδείγματα την διαχείριση του φράγματος Αποσελέμη και το μη λειτουργικό από κατασκευής Φράγματος Βαλσαμιώτη, απέτυχε δηλαδή στην βάση του ως οργανισμός ανάπτυξης.

Είναι γεγονός όταν οι διαθέσιμοι πόροι είναι λιγότεροι από τις ανάγκες να μην επαρκούν! Χρόνια τώρα όλοι ο Ο.Ε.Β ζητάμε έργα ταμίευσης και εμπλουτισμού, αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμο, ζητάμε έλεγχο το ίδιο. Η πολιτεία είναι υπεύθυνη που αγνοεί τους πολίτες της και τις ανάγκες τους και όχι οι αρδευτές.

Οι ΤΟΕΒ της Π.Ε. Ηρακλειου διαφωνούν με την σύσταση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων Κρήτης εφόσον πρόκειται για Ανώνυμη Εταιρεία καθώς μία Α.Ε. θα μεριμνά μόνον ως προς την αύξηση των κερδών της πράγμα αντίθετο με τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα των ΤΟΕΒ. Θα αντισταθούμε στην διάλυση και την παράδοση του αρδευτικού έργου αλλά και των υποδομών μας (αντλιοστάσια, γεωτρήσεις, δίκτυα) αξίας εκατομμυρίων.

Ζητάμε από την κυβέρνηση να μην εξαργυρώσει ευρωπαϊκές επιταγές σε βάρος των αρδευτών και του πρωτογενή τομέα. Είναι άμεση ανάγκη η επανασύσταση και η στελέχωση των αρμόδιων Υ.Ε.Β υπηρεσιών και ο εκσυγχρονισμός της επιτυχημένης Ευρωπαϊκής νομοθεσίας ώστε να μην επιτραπεί στα ιδιωτικά συμφέροντα να επιτεθούν για άλλη μια φορά στον πρωτογενή τομέα.

Μια δεύτερη πρόταση είναι να μετατραπούν οι υπάρχοντες Ο.Ε.Β σε αρδευτικούς συνεταιρισμούς με δικαίωμα συμμετοχής σε επενδυτικά προγράμματα και να τους αφήσει να συνεχίσουν να επιτελούν το έργο τους.

Τ.Ο.Ε.Β Α ΖΩΝΗ ΜΕΣΣΑΡΑΣ        Ο Πρόεδρος Τσιμπραγάκης Ευάγγελος

Τ.Ο.Ε.Β ΒΙΑΝΝΟΥ                          Ο Πρόεδρος Πετράκης Μενέλαος

Τ.Ο.Ε.Β ΓΕΡΓΕΡΗΣ                          Ο Πρόεδρος Αναστασακης Ζαχαρίας

Τ.Ο.Ε.Β ΖΑΡΟΥ                                Ο Πρόεδρος Ανωγειανακης Εμμανουήλ

Τ.Ο.Ε.Β Β.ΑΝΩΓΕΙΩΝ                     Ο Πρόεδρος Χαριτακης Εμμανουήλ

Τ.Ο.Ε.Β ΙΝΙΟΥ                                  Ο Πρόεδρος Ρολάκης Ιωάννης

 

Εξαιρούνται οι :

Τ.Ο.Ε.Β Β ΖΩΝΗ ΜΕΣΣΑΡΑΣ        Ο Πρόεδρος Φουστανάκης Εμμανουήλ

Τ.Ο.Ε.Β Γ ΖΩΝΗ ΜΕΣΣΑΡΑΣ         Ο Πρόεδρος Πετρουλάκης Γεώργιος».

 

«Οι χρεώσεις θα είναι δυσβάστακτες»

Τους λόγους για τους οποίους ο ΤΟΕΒ Α΄ Ζώνης Μεσαράς (Τυμπακίου Βώρων), συντάσσεται με τους ΤΟΕΒ Βιάννου, Γέργερης Ζαρού, Β. Ανωγείων και Ινίου, που διαφωνούν με την σύσταση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων Κρήτης εφόσον πρόκειται για Ανώνυμη Εταιρεία, εξηγεί ο πρόεδρος κ. Βαγγέλης Τσιμπραγάκης.

Όπως λέει μιλώντας στον «Α», «οι ΤΟΕΒ της Κρήτης δεν επιβαρύνουμε οικονομικά τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ωστόσο αν ο σχεδιασμός που υπάρχει σήμερα για την Θεσσαλία προχωρήσει και για την Κρήτη θα αντιμετωπίσουμε μεγάλα προβλήματα. Θα δημιουργηθούν επιπλέον επιβαρύνσεις για τους αρδευτές, χωρίς να υπάρχει ένας φορέας στον οποίο θα μπορούν να απευθυνθούν άμεσα όπως γίνεται σήμερα με τους ΤΟΕΒ, ενώ και το αρδευτικό δίκτυο θα μείνει χωρίς την φροντίδα που έχει σήμερα από τους ΤΟΕΒ.

Οι χρεώσεις θα καταστούν δυσβάστακτες για τους αρδευτές και η εταιρεία που θα αναλάβει, θα κοιτάει μόνο τα κέρδη» αναφέρει ο κ. Τσιμπραγάκης.

 

Οι εξαιρέσεις

Από τους ΤΟΕΒ της ΠΕ Ηρακλείου που υπογράφουν την παραπάνω επιστολή, εξαιρούνται οι ΤΟΕΒ Β΄ Ζώνης και ο Πρόεδρος Φουστανάκης Εμμανουήλ καθώς και ο ΤΟΕΒ Γ΄ Ζώνης και ο πρόεδρος Πετρουλάκης Γεώργιος.

Μιλώντας στον «Α» ο κ. Μανώλης Φουστανάκης από τον ΤΟΕΒ Β΄ Ζώνης Μεσαράς λέει «από την συνάντηση που είχαμε με τον Υπουργό τον κ. Αυγενάκη, ενημερωθήκαμε ότι θα γίνει μια μελέτη για την διαχείριση των νερών, δηλαδή τι νερά έχουμε και πως θα τα διαχειριστούμε. Δεν νομίζω ότι το μοντέλο της Θεσσαλίας είναι εύκολο να λειτουργήσει στην δική μας περιοχή. Σίγουρα κανείς δεν θα ήθελε ιδιωτικοποίηση του νερού, ωστόσο δεν νομίζω να μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι σε ερώτησή μου προς τον Υπουργό για το Φράγμα του Πλατύ και την συμβασιοποίηση των χρημάτων που δίνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα, ο κ. Αυγενάκης ναι μεν μου απάντησε ότι θα συμβασιοποιηθεί.

Είναι άκρως ανησυχητικό όμως με τις περιόδους ανομβρίας που διανύουμε ότι θα χρειαστούν επτά χρόνια για να μπει νερό στο Φράγμα Φανερωμένης από τον Πλατύ…». Ο κ. Φουστανάκης προσθέτει ότι όσον αφορά την διαμαρτυρία των ΤΟΕΒ, θα μπει προς συζήτηση στο συμβούλιο του ΤΟΕΒ Β΄ ζώνης στην αμέσως επόμενη συνεδρίασή του.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γ΄ Ζώνης Μεσαράς κ. Γιώργος Πετρουλάκης, δηλώνει «το νερό δεν ιδιωτικοποιείται πάει σε ενιαία αρχή. Τώρα τελείωσε η διαβούλευση για την Θεσσαλία και θα πάει στη Βουλή ώστε να γίνει νόμος του κράτους και ακολουθεί η Κρήτη. Θεωρώ ότι πάμε για ένα νοικοκύρεμα με στόχο την ενιαία διαχείριση του νερού και όχι σε ιδιωτικοποίηση».

Ο κ. Πετρουλάκης προσθέτει ότι ο ίδιος κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης για την Θεσσαλία και έχοντας υπόψη του τις δηλώσεις του Υπουργού ότι ακολουθεί η Κρήτη, μπήκε στην πλατφόρμα της διαβούλευσης για την Θεσσαλία και κατέθεσε τις δικές του προτάσεις για βελτιώσεις.

Σοφία Πλουτινάκη