Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη – Σύλληψη επτά ατόμων που φέρονται ως οι διακινητές - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη – Σύλληψη επτά ατόμων που φέρονται ως οι διακινητές

23 Μαΐου 2024 - /

Δεν έχουν τελειωμό οι μεταναστευτικές ροές προς την νότια Κρήτη.  Νέα «καραβιά» μεταναστών, εντοπίστηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, αφού η λέμβος  που τους μετέφερε βυθίστηκε ανοικτά των Καλών  Λιμένων. Οι μετανάστες περισυλλέγησαν από περιπολικό σκάφος και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι των Καλών Λιμένων. Ακολούθως, μεταφέρθηκαν, μαζί με τη συνοδεία στελεχών των ΤΑΕ Μεσσαράς και τη συνδρομή του Δήμου Φαιστού, στο λιμάνι του Ηρακλείου και από εκεί αναχώρησαν με το πλοίο της γραμμής για Πειραιά

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου προχώρησαν στη σύλληψη επτά ατόμων που φέρονται ως οι διακινητές των 32 μεταναστών.

Όπως διαπιστώθηκε από την προανάκριση που διενεργήθηκε από το Γρ. Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου, οι μετανάστες είχαν ξεκινήσει με λέμβο από την περιοχή Ζύγι της Κύπρου τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας 13/05 με προορισμό την Ιταλία.

Μάλιστα, είχαν δώσει μεγάλα χρηματικά ποσά για να πάρουν το πολυπόθητο εισιτήριο για να ανέβουν στο καράβι. Όπως διαπιστώθηκε από τις καταθέσεις τους το κόστος αυτού του ταξιδιού ήταν 3.000 ευρώ.

Οι 7 συλληφθέντες που κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στην χώρα, διευκόλυνση, συναυτουργία, έκθεση, σύσταση συμμορίας και πρόκληση ναυαγίου οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

 

Η ανακοίνωση του Λιμεναρχείου

Αναλυτικότερα σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Λιμενικό αναφέρεται: «Τις πρώτες πρωινές ώρες χθες (σ.σ. προχθές), ενημερώθηκαν οι λιμενικές Αρχές Ηρακλείου, Ιεράπετρας και Καλών Λιμένων από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (ΕΚΣΕΔ) για ύπαρξη λέμβου με αλλοδαπούς επιβαίνοντες σε δυσχερή θέση, στη θαλάσσια περιοχή νότια των Καλών Λιμένων.

Άμεσα στην περιοχή μετέβησαν δύο (02) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και ενημερώθηκαν δύο παραπλέοντα αλιευτικά σκάφη, ενώ από ξηράς αναχώρησε περιπολικό όχημα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Η λέμβος εντοπίστηκε από ένα περιπολικό σκάφος και οι 32 αλλοδαποί (28 άνδρες, 2 γυναίκες και 2 ανήλικα κορίτσια) περισυνελέγησαν και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι των Καλών Λιμένων. Ακολούθως, μεταφέρθηκαν, με τη συνοδεία στελεχών των ΤΑΕ Μεσαράς και τη συνδρομή του Δήμου Φαιστού, στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Κατά τη διάρκεια της προανάκρισης, που διενεργήθηκε από το Γρ. Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου, προέκυψε ότι από τους τριάντα δύο (32) αλλοδαπούς που είχαν ξεκινήσει με λέμβο από την περιοχή Ζύγι της Κύπρου τις απογευματινές ώρες τη 13η/05/2024 με προορισμό την Ιταλία, επτά (07) εξ αυτών είχαν αναλάβει διακριτούς ρόλους για τη διακίνηση των λοιπών είκοσι πέντε (25) αλλοδαπών και συνελήφθησαν ως διακινητές. Οι ανωτέρω αλλοδαποί είχαν καταβάλει το ποσό των 3.000 ευρώ έκαστος για τη μεταφορά τους.

Από τη λιμενική Αρχή Ηρακλείου, που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν οι επτά (07) αλλοδαποί, για παράβαση του αρ. 83 Ν. 3386/05 “Παράνομη είσοδο στη χώρα”, του αρ. 25 Ν. 5038/23 “Διευκόλυνση” σε συνδυασμό με το αρ. 45 του Π.Κ. “Συναυτουργία”, του αρ. 306 του Π.Κ. “Έκθεση”, του αρ. 187 παρ. 2 του Π.Κ. “Σύσταση Συμμορίας” και του αρ. 277 του Π.Κ. “Πρόκληση ναυαγίου”. Η λέμβος μεταφοράς βυθίστηκε».

 

Η ανακοίνωση του ΠΤ Μοιρών του ΕΕΣ

«Συνεχίζονται οι αφίξεις μεταναστών στα νότια παραλία της Κρήτης και οι Εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού βρίσκονται ξανά στην πρώτη γραμμή, προσφέροντας τις πολύτιμες υπηρεσίες στους ευάλωτους συνανθρώπους μας.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο (18/5) στους Καλούς Λιμένες κατέφθασαν 32 μετανάστες (μεταξύ των οποίων 4 γυναίκες), τους οποίους συνέδραμαν εθελοντές Σαμαρείτες-Διασώστες του Περιφερειακού Τμήματος Μοιρών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Εν συνεχεία, μεταφέρθηκαν στο Ηράκλειο όπου οι εθελοντές Σαμαρείτες-Διασώστες του Π.Τ. Ε.Ε.Σ Ηρακλείου τους προσέφεραν Πρώτες Βοήθειες και είδη πρώτης ανάγκης στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Οι εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού θα παραμείνουν στο πλευρό των ευάλωτων συνανθρώπων μας για όσο διάστημα χρειαστεί.»

 

Συλλήψεις και για την “καραβιά” στη Γαύδο 

Την ίδια ώρα, δύο συλλήψεις για παράνομη διακίνηση μεταναστών πραγματοποίησαν οι λιμενικές Αρχές αναφορικά με τους 51 διασωθέντες που εντοπίστηκαν στα νότια της Γαύδου το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής. Πρόκειται για δύο αλλοδαπούς, ηλικίας 25 και 24 ετών, που κατηγορούνται για παραβάσεις περί παράνομης εισόδου στην ελληνική επικράτεια, για έκθεση προσώπων κ.ά.
Υπενθυμίζεται ότι η επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης των 51 μεταναστών πραγματοποιήθηκε στις 12:20 το μεσημέρι της Παρασκευής στη θαλάσσια περιοχή 33 χιλιόμετρα νότια της Γαύδου. Οι μετανάστες ζήτησαν βοήθεια μέσω 112 και άμεσα ξεκίνησαν οι έρευνες υπό τον συντονισμό EKΣEΔ. Περισυνελέγησαν από δεξαμενόπλοιο με σημαία Λιβερίας. Αρχικά μεταφέρθηκαν στη Σούδα και στη συνέχεια στα Χανιά, προκειμένου για την  διαδικασία ταυτοποίησής τους.