Σκουτελικό – Δίπλα στον Άνθρωπο: «Όλοι μαζί και το Πάσχα για να μην αφήσουμε κανένα τραπέζι άδειο» - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Σκουτελικό – Δίπλα στον Άνθρωπο: «Όλοι μαζί και το Πάσχα για να μην αφήσουμε κανένα τραπέζι άδειο»

12 Απριλίου 2024 -

της Σοφίας Πλουτινάκη.

 

Πριν λίγες ημέρες, συμπληρώθηκαν τέσσερα ολόκληρα χρόνια και μπήκαμε αισίως στο πέμπτο, από τότε που μια «χούφτα» εθελόντριες, ξεκίνησαν να φροντίζουν καθημερινά, ώστε να μη μείνει άδειο το τραπέζι, ανθρώπων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην διαβίωσή τους.

Έτσι ξεκίνησε το Σκουτελικό – Δίπλα στον Άνθρωπο!

Με καθημερινή παρασκευή γευμάτων, αλλά και με διανομές όπως αυτή που ετοιμάζεται τώρα για το Πάσχα, με δεκατιανά που προσφέρονται σε μαθητές παιδιά αδύναμων οικογενειών, αλλά και την στήριξη φοιτητών τόσο για το ενοίκιό τους όσο και για το ρεύμα, το Σκουτελικό – Δίπλα στον Άνθρωπο, με έδρα του τις Μοίρες και δράση σε όλη τη Μεσαρά και όχι μόνο, συνεχίζει να διδάσκει εθελοντισμό, αλτρουισμό και αγάπη προς το συνάνθρωπο.

Σε όλη αυτή τη διαδρομή από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα, οι γυναίκες του Σκουτελικού, βρήκαν μπροστά τους δυσκολίες, πίεση, ήρθαν κάποιες φορές σε αδιέξοδα που καλέστηκαν να ξεπεράσουν με μόνο γνώμονα την αγάπη στον άνθρωποι που έχει ανάγκη.

Σε αυτό τους τον αγώνα, βρήκαν συνοδοιπόρους πολλούς επαγγελματίες, απλούς Μεσαρίτες ανθρώπους της προσφοράς και φορείς που προσέφεραν για να στηριχτούν οικογένειες, αλλά και μεμονωμένοι συνάνθρωποί μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Φαιστού με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου παραχώρησε την αίθουσα όπου γίνεται η προετοιμασία των γευμάτων, ενώ στο ξεκίνημά του το Σκουτελικό βρήκε συμπαραστάτες του τον Δήμαρχο Φαιστού κ. Γρηγόρη Νικολιδάκη και την Αντιδήμαρχο κ. Βασιλεία Αρμουτάκη, ενώ φέτος για πρώτη φορά ο Δήμος Φαιστού πληρώνει μέρος των εξόδων για τα είδη συσκευασίας που απαιτούνται ώστε να γίνεται η καθημερινή διανομή φαγητού.

Για την ιστορία

Για την ιστορία να πούμε ότι ήταν Μάρτιος του 2020 όταν στήθηκαν τα πρώτα μαγειρέματα της ομάδας Σκουτελικό, στα σπίτια των τριών εθελοντριών, Βούλας Δουλγεράκη, Καίτης Πάνου και Μαρίας Βασιλάκη.

Στον επόμενο μήνα στην ομάδα προστέθηκαν άλλες δύο κυρίες, η Λίτσα Μπιμπάκη και η Ελευθερία Αυγενάκη, και άλλες πολλές εθελόντριες το επόμενο διάστημα.

Οι Εθελόντριες αρχικά μαγείρευαν στο σπίτι τους ωστόσο στην συνέχεια με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φαιστού τους παραχωρήθηκε μία αίθουσα προκειμένου να προετοιμάζουν τα γεύματα.

Πολλές οι προσφορές, μα πιο πολύ η αγάπη του να μοιράζεσαι για τις εθελόντριες του Σκουτελικού που διακρίθηκαν αυτά τα τέσσερα χρόνια τέσσερις φορές για την προσφορά τους!!!

Το 2021 τιμήθηκε η ομάδα στο πρόσωπο της Βούλας Δουλγεράκη από τον Δήμο Φαιστού

Το 2022 το Σκουτελικό τιμήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης

Το 2023 τίμησε την ομάδα στο πρόσωπο της Μαρίας Βασιλάκη ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τυμπακίου

Το 2024 τιμήθηκε η ομάδα στο πρόσωπο της Ιωάννας Δρετάκη!

«Απ όλες αυτές τις τιμητικές διακρίσεις ,όπου ευχαριστούμε όλους τους φορείς που αναγνωρίζουν το έργο μας, ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές μας για την τεράστια εμπιστοσύνη που μας δείχνεται καθημερινά!!!» αναφέρει το Σκουτελικό – η ομάδα Δίπλα Στον Άνθρωπο.

45 μερίδες φαγητό καθημερινά

Σε καθημερινή βάση, οι λιγοστές εθελόντριες – αφού παρά τις εκκλήσεις που γίνονται κατά καιρούς δεν έχουν βρεθεί χέρια που θα μαγειρεύουν εθελοντικά- προετοιμάζουν 45 μερίδες φαγητό για ανθρώπους που το έχουν ανάγκη σε όλη τη Μεσαρά.

Εκτός από αυτό όμως έχουν φροντίσει ώστε 25 μαθητές – των οποίων οι οικογένειες αντιμετωπίζουν δυσκολίες – να λαμβάνουν το δεκατιανό τους από το κυλικείο του σχολείου τους, σε συνεννόηση με τα κυλικεία.

Επίσης δίδεται ως βοήθεια το ενοίκιο και πληρώνεται το ρεύμα σε 7 φοιτητές από την περιοχή που σπουδάζουν.

Όπως λέει μιλώντας στον «Α» η κ. Μαρία Βασιλάκη «τίποτα δε θα γινόταν χωρίς την αγάπη και την στήριξη του κόσμου. Συνεργαζόμαστε πάντα με τις κοινωνικές υπηρεσίες και το Βοήθεια στο Σπίτι ώστε να καλύπτουμε πραγματικές ανάγκες, να πηγαίνουμε δηλαδή εκεί που υπάρχει ανάγκη. Επίσης συνεργαζόμαστε με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό ενώ τον τελευταίο μήνα ξεκίνησε συνεργασία με την Γεωργική Σχολή Μεσαράς.

Γι’ αυτό το λόγο και το Σκουτελικό, ευχαριστεί θερμά τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και το ΔΙΕΚ Ηρακλείου Γεωργική Σχολή Μεσαράς για τα φρούτα και τα λαχανικά που προσφέρει στην ομάδα κάθε εβδομάδα».

Η κ. Βασιλάκη προσθέτει « Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια υπάρχουν άνθρωποι που προσφέρουν για να μπορέσουμε με τη σειρά μας να ετοιμάσουμε τα γεύματα, να προσφέρουμε δεκατιανά αλλά και να πληρώσουμε για τις ανάγκες των φοιτητών. Όσον αφορά αυτό το τελευταίο θα ήθελα να εξηγήσω ότι τα χρήματα για τα ενοίκια και τη ΔΕΗ των φοιτητών προέρχονται από την καλοκαιρινή μας εκδήλωση που έγινε γι΄ αυτό το σκοπό και με την ευκαιρία ευχαριστούμε τον κόσμο! Τα χρήματα πιάνουν τόπο, αφού 7 συντοπίτες μας φοιτητές καλύπτονται στις βασικές αυτές ανάγκες, το ενοίκιο και το ρεύμα».

Τα καλάθια του Σκουτελικού

 Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καθένας μπορεί να στηρίξει το Σκουτελικό – Δίπλα στον Άνθρωπο και κατ’ επέκταση οικογένειες και συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη, μέσα από τα καλάθια που μπορεί να βρει σε Σούπερ Μάρκετ στην ευρύτερη περιοχή και συγκεκριμένα:

  • στο Σούπερ Μάρκετ Κώστας Αλεβυζάκης στον Κόκκινο Πύργο,
  • στο Σούπερ Μάρκετ Μακρυγιαννάκη στην κεντρική πλατεία των Μοιρών,
  • στο Σούπερ Μάρκετ Χαλκιαδάκης που βρίσκεται μεταξύ Μοιρών και Καπαριανών (όχι στο υποκατάστημα μέσα στο Καπαριανά το Home).

 

Επίσης να σημειωθεί ότι το Σκουτελικό – Δίπλα στον Άνθρωπο, δεν δέχεται χρήματα σε μετρητά, ωστόσο αν κάποιος θέλει να προσφέρει μπορεί να απευθυνθεί σε καταστήματα της περιοχής να δώσει ένα ποσό προκειμένου το Σκουτελικό να παραλάβει τρόφιμα και είδη προετοιμασίας των γευμάτων, ή να καλύψει ανάγκες των τακτικών διανομών που κάνει.

Πασχαλινή Διανομή

Με στόχο να καλύψει τις ανάγκες 50 οικογενειών και αυτό το Πάσχα, και να μη λείψει τίποτα από το Πασχαλινό τους τραπέζι, αλλά και αν αυτό καταστεί δυνατόν, να στηριχθούν και μεμονωμένοι συνάνθρωποί μας που το έχουν ανάγκη, το Σκουτελικό – Δίπλα στον Άνθρωπο προχώρησε σε νέο κάλεσμα για την Πασχαλινή Διανομή. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση:

«Αγαπητοί Εθελοντές για άλλη μια χρονιά ετοιμαζόμαστε για την Πασχαλινή Διανομή σε 50 οικογένειες στην περιοχή της Μεσαράς.

Τα είδη που χρειάζονται είναι: Ζυμαρικά, Ρύζι, Όσπρια, Σάλτσες, Κρέας, Γάλα, Λάδι, Αβγά, Τσουρέκια, Σοκολάτες, Σνακ για παιδιά, Χυμοί, Φρούτα, Λαχανικά.

Δυστυχώς η ομάδα μας δεν έχει επάρκεια σε κανένα από τα παραπάνω προϊόντα. Ας κάνουμε άλλη μια προσπάθεια όλοι μαζί να μην αφήσουμε κανένα τραπέζι άδειο».