Σκέφτονται παραιτήσεις γιατροί του Κέντρου Υγείας Μοιρών - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Σκέφτονται παραιτήσεις γιατροί του Κέντρου Υγείας Μοιρών

12 Απριλίου 2024 -

Του Χάρη Λεοντάκη.

Τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της υγείας βιώνει το και το Κέντρο Υγείας Μοιρών καθώς δεν είναι μόνο η έλλειψη προσωπικού αλλά και γενικότερα η ανασφάλεια που υπάρχει μεταξύ των εργαζομένων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η αδιαφορία που υπάρχει για την κάλυψη κενών θέσεων γιατρών που εδώ και καιρό έχουν ζητηθεί επανειλημμένα για το Κέντρο Υγείας έχει φέρει στα όρια τους γιατρούς και τους εργαζομένους που υπηρετούν στο Κέντρο Υγείας Μοιρών και είναι, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, πιθανό το επόμενο διάστημα να δούμε αποχωρήσεις ή και παραιτήσεις όπως έχει γίνει σε άλλες δομές υγείας.

Και μέσα σε όλη αυτή τη δύσκολη κατάσταση και μάλιστα λίγο πριν την ουσιαστική έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου όπου η κίνηση στο Κέντρο Υγείας Μοιρών πολλαπλασιάζεται ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση για το τι θα γίνει με τη δημιουργία ενός νέου κτιρίου που θα στεγάσει το Κέντρο Υγείας καθώς είναι γνωστό εδώ και χρόνια πως το κτίριο πλέον δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν.

Ο Αντίλαλος της Μεσαράς είχε αποκαλύψει τον περασμένο Νοέμβριο πως η δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή νέου κτιρίου από το Ταμείο Ανάκαμψης ναυάγησε και πως θα έπρεπε πλέον να αναζητηθούν νέοι πόροι είτε μέσα από το ΕΣΠΑ είτε από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το τελευταίο σενάριο, δηλαδή το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων φαντάζει εντελώς απίθανο λένε οι πληροφορίες και πλέον αναζητούν τρόπο για τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Η περιοχή που έχει πληθυσμό γύρω στις 30 χιλιάδες και το καλοκαίρι αυξάνεται κατακόρυφα λόγω του τουρισμού έχει ανάγκη ένα νέο σύγχρονο Κέντρο Υγείας που θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν χωρίς τα προβλήματα χώρου που έχει το υπάρχον κτίριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο προσανατολισμός είναι να αναζητηθούν κονδύλια από το ΕΣΠΑ, είτε μέσω υπουργείου είτε από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Κρήτης που όμως είναι ένα ερώτημα αν μπορεί να αντέξει το κόστος κατασκευής που θα ανέλθει περίπου στα 5 εκατομμύρια ευρώ αλλά και το κόστος εξοπλισμού που θα είναι περίπου 2 εκατομμύρια.

Το θετικό είναι πως με βάση το σχεδιασμό που έχει γίνει στο νέο Κέντρο Υγείας θα υπάρξουν και άλλες ειδικότητες γιατρών που θα μειώσουν στο ελάχιστο τη μεταφορά ασθενών στα νοσοκομεία του Ηρακλείου καθώς αυτός είναι και ο βασικός στόχος της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης. Αυτό σημαίνει πως πολύ σύντομα θα υπάρξει και αναμόρφωση του Οργανισμού του Κέντρου Υγείας ώστε να προβλεφθούν και οι ειδικότητες που θα συμπεριληφθούν στο νέο κτίριο.

Βέβαια όλα αυτά είναι υπό αίρεση καθώς αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα είναι η αδιαφορία του υπουργείου αλλά και της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης να καλύψουν ανάγκες που υπάρχουν σε ιατρικό προσωπικό ακόμα και τα νοσοκομεία του νησιού με γνωστή την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία Αγίου Νικολάου, Ρεθύμνου αλλά και στο Βενιζέλειο. Στην γενικότερη αυτή κατάσταση ήρθε να προστεθεί και το κλείσιμο της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ απογοητεύοντας ακόμα περισσότερο, γενικότερα γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς βλέπουν μία παντελή αδιαφορία από πλευράς του υπουργείου Υγείας να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν σε κρίσιμες δομές και κλινικές. Υπό αυτό το πρίσμα υπάρχει και ο έντονος προβληματισμός μεταξύ του προσωπικού του Κέντρου Υγείας Μοιρών για την κατάσταση που θα αντιμετωπίσουν για μία ακόμα φορά φέτος το καλοκαίρι με σημαντικές ελλείψεις που παρά τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί στο παρελθόν δεν έχουν ακόμα καλυφθεί.