Λευτέρης Καρχιμάκης: Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται με μέτρα, όχι με επιστολές - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Λευτέρης Καρχιμάκης: Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται με μέτρα, όχι με επιστολές

8 Ιουνίου 2024 -

Του Λευτέρη Καρχιμάκη*

Η καθημερινότητα του μέσου Έλληνα πολίτη ξεκινάει κάθε μέρα με το άγχος της οικονομικής ανόδου της εξυπηρέτησης των βασικών αναγκών του. Πλέον σε κάθε επίσκεψή στα σουπερμάρκετ παρατηρείται μία συνεχόμενη μείωση  του καλαθιού του νοικοκυριού. Στα είδη πρώτης ανάγκης, η Ελλάδα είναι “πρωταθλήτρια” στην άνοδο των τιμών στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η άνοδος των τιμών συνδυάζεται με την αισχροκέρδεια των αγορών. Απόδειξη  το βρεφικό γάλα στην χώρα μας πωλείται μέχρι και τρεις φορές ακριβότερα απ’ ό,τι στη Σουηδία. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα πλέον βρίσκεται προτελευταία στην αγοραστική δύναμη των κατοίκων της στην Ε.Ε, βρισκόμενη μόνο πάνω από την Βουλγαρία. Σε σχέση με το 2009 ο μέσος μισθός υπολείπεται κατά 19% όταν κατά  το ίδιο χρονικό διάστημα ο πληθωρισμός  είχε  αυξηθεί σωρευτικά κατά 21%. Βλέποντας αυτά τα νούμερα και παρατηρώντας ότι το Α.Ε.Π της χώρας ανεβαίνει, μπορούμε να αντιληφθούμε με τον πλέον καθαρό τρόπο τις  εισοδηματικές  και  κοινωνικές  ανισότητες που έχουν προκαλέσει οι πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Ανισότητες οι οποίες είναι αποτέλεσμα της ατολμίας της κυβέρνησης να έρθει σε κόντρα με ολιγοπώλια, όπως είναι οι τράπεζες, το εμπόριο τροφίμων και ενέργειας.
Προσωπικά πιστεύω ότι η μείωση του Φ.Π.Α στα βασικά αγαθά είναι ένα αναγκαίο μέτρο, ώστε να μειωθεί η τιμή του προϊόντος. Απαραίτητοι είναι οι συνεχόμενοι έλεγχοι των τιμών με σοβαρά πρόστιμα για τους παραβάτες, ώστε η μείωση του φόρου να περάσει στο προϊόν και τον καταναλωτή και όχι στην τσέπη αυτών που αισχροκερδούν.
Ως ένας άνθρωπος της νέας γενιάς, αυτών που βίωσαν ως φοιτητές την κρίση και έχοντας βγει πια στην αγορά εργασίας βλέπω στους συνομηλίκους μου την απόγνωση και αγανάκτηση της αδυναμίας εύρεσης εργασίας πάνω στο πτυχίο τους, με αποτέλεσμα να γίνονται μετανάστες του εσωτερικού και εξωτερικού. Σύμφωνα με έρευνα της aboutpeople οι νέοι 17-34 κατά 27,6% νιώθουν ανασφάλεια, ενώ το 62,8% είναι δυσαρεστημένοι από την πολιτική της κυβέρνησης για τα εργασιακά ζητήματα. Σε έναν εργασιακό βίο όπου μαστίζεται από την πλήρως ελαστική εργασία, την κατάργηση των αμειβόμενων υπερωριών και με πραγματικούς μισθούς Βουλγαρίας δεν γίνεται ένας νέος να κοιτάξει το μέλλον του, να μπορέσει να συζήσει με τον/την σύντροφό του και να κάνει μια οικογένεια.
Κάποτε πρέπει να σταματήσουμε με την επικοινωνία και να ασχοληθούμε με την ουσία. Πραγματικά πιστεύω ότι αυτό θα είναι και το μήνυμα των πολιτών στις εκλογές της 9ης Ιουνίου. Ένα μήνυμα αλλαγής απέναντι στην αλαζονεία του 41% της κυβέρνησης.

*Λευτέρης Μ. Καρχιμάκης
Υπ. Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής
Λέκτορας Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Διαχείρισης Κρίσεων, Παν. Leiden, Ολλανδία