Δύο όψεις φαίνεται έχει η φετινή χρονιά για τους αγρότες σε ότι αφορά την παραγωγή στο λάδι αλλά και στο αμπέλι. Μπορεί σε ότι αφορά την ελαιοκαλλιέργεια να είναι λίγο νωρίς για ασφαλής εκτιμήσεις όμως σε ότι αφορά την αμπελοκαλλιέργεια εδώ φαίνεται πως τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα.
Σε ότι αφορά το αμπέλι όλοι μιλούν για μία κακή χρονιά. Μία χρονιά που αρκετά αμπέλια θα μείνουν εντελώς ατρύγητα καθώς έχουν ελάχιστα σταφύλια. Ο περονόσπορος από πέρσι αλλά και οι υπερβολικές ζέστες στη διάρκεια του χειμώνα ουσιαστικά εκμηδένισαν την παραγωγή. Αυτό φαίνεται ήδη στη συντριπτική πλειοψηφία των αμπελιών καθώς όπως λένε παραγωγοί στον Αντίλαλο βλέπεις ένα ή δύο σταφύλια σε μία κουρμούλα που πριν από ένα χρόνο είχε δέκα.
Έτσι μετά τα όποια προβλήματα υπήρξαν πέρσι φέτος η ζημιά έρχεται να επιφέρει ένα ακόμα πλήγμα για τους αγρότες που ήδη από τώρα χαρακτηρίζουν τη χρονιά για το αμπέλι χαμένη ακόμα και για εκείνα τα αμπέλια που οι αγρότες τα είχαν φροντισμένα με ποτίσματα και λιπάνσεις όταν έπρεπε.
Μάλιστα ο νοτιάς των προηγούμενων ημερών ήρθε να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση με τους παραγωγούς να ζητούν από τον ΕΛΓΑ να βγουν στην ύπαιθρο τα κλιμάκια των γεωπόνων ώστε να καταγράψουν ζημιές που υπάρχουν. Σε πολλές περιοχές όπως αναφέρουν οι ισχυροί άνεμοι έσπασαν τους τρυφερούς βλαστούς που αυτή την περίοδο είναι στη διαδικασία του «δεσίματος».
Δεν αποκλείεται λένε οι πληροφορίες την επόμενη εβδομάδα να υπάρξει ανακοίνωση από τον ΕΛΓΑ για την έναρξη της διαδικασίας για την αναγγελία ζημιών.
Σε ότι αφορά την ελαιοκαλλιέργεια οι παραγωγοί μετά από μία εξαιρετικά κακή χρονιά πέρσι ελπίζουν η φετινή να τους αποζημιώσει μιας και η ανθοφορία δείχνει πως πάμε για καλή χρονιά. Κι εδώ όμως αυτό που προβληματίζει τους παραγωγούς είναι οι καιρικές συνθήκες.
Όπως αναφέρουν παραγωγοί ο νοτιάς επηρέασε και τα ελαιόδεντρα καθώς σε αρκετά δέντρα ο ανθός έπεσε με ότι αυτό συνεπάγεται. Επίσης αυτό που απασχολεί ιδιαίτερα τους παραγωγούς είναι οι υψηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη βροχοπτώσεων τον τελευταίο μήνα.
«Η χρονιά στο λάδι φαίνεται να είναι καλύτερη από ότι στο αμπέλι. Στα αμπέλια φέτος δεν θα βρούμε σε κάποια από αυτά ούτε σταφύλι να φάμε. Τα ελαιόδεντρα όμως μέχρι τώρα φαίνεται να πηγαίνουμε για μία καλή χρονιά. Και λέω φαίνεται γιατί ναι μεν υπάρχει ανθοφορία όμως το ζητούμενο είναι τι θα γίνει με την καρπόδεση και πως θα μπορέσουν τα δέντρα να κρατήσουν τον όποιο καρπό καταφέρουν να δέσουν. Αν συνεχιστούν αυτές οι υψηλές θερμοκρασίες και δεν έχουμε έστω και λίγες όψιμες βροχές πολύ φοβάμαι πως δεν θα έχουμε καλή εξέλιξη και στην ελαιοκαλλιέργεια. Και όσο η τιμή του λαδιού είναι τόσο ψηλά, μία καλή χρονιά για το λάδι θα ήταν ότι καλύτερο για τους αγρότες» δήλωσε στον Αντίλαλο της Μεσαράς ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής Πρίαμος Ιερωνυμάκης.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στους ελαιώνες είναι η διαφορά της εικόνας που έχουν τα δέντρα ανάλογα το υψόμετρο. Όπως μάλιστα ανέφερε το μέλος της διοίκησης της ΕΑΣΗ Μιχάλης Καμπιτάκης το μεγάλο ζητούμενο είναι για τα ελαιόδεντρα το νερό. Αν τις επόμενες εβδομάδες όπως λέει υπάρξουν βροχές τότε ίσως να εξελιχθεί καλά η χρονιά.
«Από το χωριό μου τις Ασίτες μέχρι να κατέβεις πχ στη Φοινικιά στο Ηράκλειο βλέπεις τη διαφορά που έχουν τα ελαιόδεντρα σε σχέση με τα νερά που έχει κάνει. Διαφορετική, καλύτερη εικονα έχουν τα δέντρα εδώ, διαφορετική πχ στις Βούτες και διαφορετική στα Σταυράκια και στη Φοινικιά. Όσο κατεβαίνουμε σε υψόμετρο τόσο λιγότερες βροχοπτώσεις είχαμε τόσο πιο δύσκολη είναι η κατάσταση για τα δέντρα. Αν δεν υπάρξουν άλλα νερά τότε δύσκολα τα δέντρα θα καταφέρουν να κρατήσουν όλο τον καρπό και δύσκολα θα δούμε πολύ λάδι.» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Μιχάλης Καμπιτάκης.
Πάντως όπως ανέφεραν και οι δύο μία πλήρη εικόνα θα έχουν οι αγρότες σε περίπου έναν μήνα από σήμερα όταν πλέον θα είναι σαφή η κατάσταση σε σχέση με την καρπόδεση στα ελαιόδεντρα.
Με το δεδομένο πάντως πως ακόμα και σήμερα η τιμή του ελαιόλαδου κυμαίνεται γύρω στα 8 ευρώ εύκολα καταλαβαίνει κανείς την αγωνία που υπάρχει για τους παραγωγούς που θέλουν να δουν τα ελαιόδεντρα τους να είναι φορτωμένα για να καλύψουν και την προηγούμενη κακή χρονιά.
Χάρης Λεοντάκης