Στο Κόκκινο και πάλι το φράγμα Φανερωμένης – Αποχώρησε ο Γρηγόρης Νικολιδάκης από την επιτροπή διαχείρισης του Φράγματος - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Στο Κόκκινο και πάλι το φράγμα Φανερωμένης – Αποχώρησε ο Γρηγόρης Νικολιδάκης από την επιτροπή διαχείρισης του Φράγματος

19 Απριλίου 2024 -

Σε έντονο κλίμα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης του φράγματος Φανερωμένης όπου ο Δήμαρχος Φαιστού όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει και είχε γράψει το σάιτ της εφημερίδας μας υπέβαλλε την παραίτηση του από την επιτροπή. Ο κ Γρηγόρης Νικολιδάκης παρά το ότι ο Περιφερειάρχης Κρήτης δήλωσε εκείνη τη στιγμή ότι δεν γίνεται δεκτή η παραίτηση εμμένει με δηλώσεις του στον Αντίλαλο στην παραίτηση καθώς δεν θέλει να έχει την ευθύνη, όπως λέει για ενέργειες άλλων που εκθέτουν όλα τα μέλη της επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση που έγινε για τη διαχείριση του φράγματος της Φανερωμένης την Τρίτη που μας πέρασε στην Περιφέρεια Κρήτης από νωρίς μύριζε μπαρούτι. Ο δήμαρχος Φαιστού με δηλώσεις του είχε αφήσει αιχμές για τη διαχείριση του φράγματος και για το πως από τα 5,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού φτάσαμε στο σημείο το φράγμα να έχει και πάλι περίπου 3 εκατομμύρια κυβικά όπως υποστηρίζει, 3,7 όπως λένε οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ.

Στη διάρκεια της συνάντησης ο Δήμαρχος τόνισε πως κακώς δόθηκαν για πότισμα τόση μεγάλη ποσότητα νερού τους προηγούμενους δύο μήνες όταν κανείς δεν μπορούσε να είναι σίγουρος για συνέχιση των βροχοπτώσεων.

Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως όταν κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ Γρηγόρης Νικολιδάκης κατηγορήθηκε πως η στάση του έχει να κάνει με το γεγονός πως πρόεδρος ΤΟΕΒ ήταν απέναντι του στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για το Δήμαρχο και τον έκανε να αποχωρήσει από τη συνάντηση δηλώνοντας στον Περιφερειάρχη πως θα στείλει την επιστολή παραίτησης.

Τα στελέχη των ΤΟΕΒ αλλά και της περιφέρειας υποστηρίζουν πως στο φράγμα αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 3,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό. Κάτι που σημαίνει πως το καλοκαίρι που είναι προ των πυλών θα είναι εξαιρετικά δύσκολο κι αυτό γιατί ειδικά οι ελαιώνες θα χρειαστούν αρκετό νερό αφού οι βροχές ήταν περιορισμένες και τα δέντρα έχουν ανάγκη το νερό για να κρατήσουν τον καρπό που θα προκύψει τις επόμενες μέρες από την καρπόδεση του ανθού.

Με το δεδομένο ότι θα πρέπει στο φράγμα να μείνουν περίπου δύο εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού για λόγους ασφαλείας σημαίνει πως η ποσότητα που θα διατεθεί για πότισμα το επόμενο διάστημα θα είναι από 1,5 έως 1,7 εκατ. κυβικά μέτρα νερού. Ποσότητα εξαιρετικά μικρή σε σχέση με τις ανάγκες λένε αυτοί που γνωρίζουν καλά την περιοχή αλλά και τις ανάγκες που υπάρχουν.

Αυτό που αποφασίστηκε είναι από το φράγμα της Φανερωμένη να δοθεί νερό μόνο στους  ξηρικούς αναδασμούς αλλά με τεράστια μείωση των κυβικών ανά αρδεύσιμο στρέμμα, δηλαδή από 300 κυβικά το χρόνο προτείνεται φέτος να πέσει στο 1/3 δηλαδή από 80 – 100 κυβικά, προκειμένου να διασφαλίσουν την επάρκεια του νερού.

Επίσης προκειμένου να διαφυλαχθεί η καλή διαχείριση και να μην επαναληφθούν τα περυσινά πάρθηκε η απόφαση να προσληφθεί προσωπικό και να πραγματοποιούνται έλεγχοι στα υδρόμετρα, σε όποια από τα οποία βρεθεί υπερκατανάλωση θα αφαιρούνται επί τόπου.

Το μεγάλο επίσης ζητούμενο είναι αν φέτος οι γεωτρήσεις καταφέρουν να καλύψουν τις όποιες απώλειες υπάρχουν από τη μη επάρκεια νερού από το φράγμα. Ήδη όπως είναι γνωστό από πέρσι στις περισσότερες γεωτρήσεις η στάθμη του νερού έχει κατέβει σε χαμηλά επίπεδα με το κόστος άντλησης να εκτινάσσεται στα ύψη.

Την ίδια στιγμή και ενώ δεν μπορεί να δοθεί σαφή απάντηση πως καταναλώθηκαν περίπου 2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να δώσει λύση για το πως θα αντιμετωπιστούν υπεραντλήσεις από το φράγμα ή παράνομες αντλήσεις.

Κι όλα αυτά σε μία χρονιά που υπάρχει έντονη ανθοφορία στα ελαιόδεντρα και οι παραγωγοί ελπίζουν σε καλύτερη χρονιά από την περσινή για να μπορέσουν να παράξουν τη μέγιστη ποσότητα μιας και η τιμή για το ελαιόλαδο παραμένει στα ύψη.

Ήδη πάντως πολλοί είναι εκείνοι οι παραγωγοί που τονίζουν πως θα πρέπει να υπάρξουν από νωρίς οι απαραίτητες ποσότητες νερού ώστε να μπορέσουν τα δέντρα να κρατήσουν τον καρπό και η χρονιά να μη χαθεί.

Η αναμενόμενη αγωνία των παραγωγών και η έντονη πίεση για περισσότερο νερό ήταν που έκαναν και τον Δήμαρχο Φαιστού να οδηγηθεί στην παραίτηση από την επιτροπή διαχείρισης του φράγματος Φανερωμένης καθώς όπως τόνισε και στη διάρκεια της συνεδρίασης ο Γρηγόρης Νικολιδάκης δεν έχει σκοπό να δεχτεί εκείνος τη δυσφορία και τις ευθύνες από τους αγρότες για την έλλειψη νερού λόγω κακής διαχείρισης.

Χάρης Λεοντάκης