Ηράκλειο: Aποχή των εργαστηριακών γιατρών για το clawback - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Ηράκλειο: Aποχή των εργαστηριακών γιατρών για το clawback

8 Μαΐου 2024 -

Μηδενισμό του clawback μέσω της αύξησης του προϋπολογισμού ζητούν οι εργαστηριακοί γιατροί και στο Ηράκλειο, που σήμερα ξεκινούν προειδοποιητική αποχή με ορίζοντα τουλάχιστον ως την Παρασκευή, διεκδικώντας επίσης άμεση εφαρμογή των διαγνωστικών πρωτοκόλλων για τον έλεγχο της συνταγογράφησης αλλά και καθιέρωση της ιατρικής αμοιβής στον εργαστηριακό γιατρό.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Αλέξανδρος Πατριανάκος, η συντονίστρια εργαστηριακών γιατρών και μέλος του Δ.Σ. του Ι.Σ.Η, ακτινολόγος Κατερίνα Ανδριανάκη και η μικροβιολόγος Σοφία Γιαννακάκη τονίστηκε ότι το κόστος των εξετάσεων το 2019 ανήλθε σε 513 εκ. ευρώ και το 2021 σε 633 εκ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα ο προϋπολογισμός του υπουργείου ήταν 350 εκ.ευρώ. Από εκεί και πέρα αρχίζει το clawback.

“Είναι παρανοϊκό να ζητάνε χρήματα πίσω” – σημείωσε ο κ.Πατριανάκος, τονίζοντας ότι το 90% των εξετάσεων στο Ηράκλειο γίνονται από τους 101 εργαστηριακούς γιατρούς, με το clawback να έχει φτάσει στο 50%!

Δραματικά τα στοιχεία που παρατέθηκαν, ωστόσο, καθώς αποδεικνύουν ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική δεν είναι βιώσιμη για τα εργαστήρια, καθώς όπως τονίστηκε “από την αρχή της πανδημίας μέχρι τώρα, έχουν κλείσει 1400 εργαστήρια”.

Ο κ.Πατριανάκος σημείωσε εμφατικά ότι το clawback αποτελεί βόμβα για το μέλλον, στα θεμέλια του συστήματος, ενώ η κ.Ανδριανάκη, αναφερόμενη στην αντιμετώπιση από το Υπουργείο Παιδείας όταν οι γιατροί ζήτησαν να πληρωθούν, έκανε λόγο για “απειλή” από τον Υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, για επικείμενη διακοπή της σύμβασης με όσους γιατρούς προχωρήσουν σε απεργιακή κινητοποίηση.

 

Πηγή: cretalive.gr