Η Ολυμπιακή Φλόγα στο Ηράκλειο στις 18 Απριλίου, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων «PARIS 2024» - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Η Ολυμπιακή Φλόγα στο Ηράκλειο στις 18 Απριλίου, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων «PARIS 2024»

8 Απριλίου 2024 -

Όλα είναι έτοιμα για να υποδεχθεί ο Δήμος Ηρακλείου την Πέμπτη 18 Απριλίου την Ολυμπιακή Φλόγα που «ταξιδεύει» σε όλη την Ελλάδα με τελικό προορισμό το Παρίσι τον Ιούλιο, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού, απ’ όπου η Ολυμπιακή Φλόγα θα μεταφερθεί με αυτοκίνητο μέχρι την συμβολή της λ. Δημοκρατίας με την λ. Γεωργίου Παπανδρέου. Από το σημείο αυτό θα ξεκινήσει η λαμπαδηδρομία με την συμμετοχή 11 λαμπαδηδρόμων, με κεντρικό σταθμό την πλ. Αγίου Τίτου όπου και θα πραγματοποιηθεί τελετή, ενώ στη συνέχεια η λαμπαδηδρομία μέσω 25ης Αυγούστου και της λ. Σοφοκλή Βενιζέλου, θα καταλήξει στο ύψος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. Από εκεί, η Ολυμπιακή Φλόγα θα συνεχίσει το ταξίδι της για το Ρέθυμνο και τα Χανιά.

Από τον Δήμο Ηρακλείουπροτάθηκαν στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή 6 λαμπαδηδρόμοι, στο σύνολο των 11.

Πρόκειται για τις/τους αθλήτριες, -τες:

Στέλλα Πιλάτου, Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Άλμα εις μήκος, 2η θέση (2005) και 5η θέση (2002) στο Πανευρωπαϊκό Ανδρών/Γυναικών, 3η θέση στο Παγκόσμιο Φοιτητικό, 6η (2003) και 7η θέση (2006)στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών/Γυναικών, 2η θέση στους Μεσογειακούς Αγώνες (2001), 6η θέση στο Πανευρωπαϊκό Ανδρών/Γυναικών (2002), 6η θέση στο Πανευρωπαϊκό Νεανίδων (1999), συμμετέχουσα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, με διακρίσεις σε 6 Βαλκανικά και 8 Πρωταθλήματα Ελλάδας.

Ειρήνη Βασιλείου, Πρωταθλήτρια στα 400μ., δυο φορές συμμετέχουσα σε Ολυμπιακούς Αγώνες (Rio2016, Tokyo 2020) στα 400 μέτρα, τρεις φορές συμμετέχουσα σε Παγκόσμιο ΠρωτάθλημαΣτίβου, έξι φορές συμμετέχουσα σε Ευρωπαϊκό ΠρωτάθλημαΣτίβου, Βαλκανιονίκης 400 μ. (2019), 17 φορές Πανελληνιονίκης στα 200,400,800,4×100 και 4×400 μ..

Μιχάλης Καλαράκης, Πρωταθλητής Παραϊππικής Δεξιοτεχνίας, συμμετέχων στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024, 11ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (2022), 9ος στο Πανευρωπαϊκό (2023).

Ραφαέλα Δαμιανάκη, 14 ετών, αθλήτρια των SpecialOlimpicsστην Ενόργανη.

Βασίλης Κακουλάκης, Πρωταθλητής Κολύμβησης, μέλος της Εθνικής Ομάδας Κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας και πισίνας στα 50μ. και 25μ. πρωταθλητής στην κλασσική κολύμβηση και στην Μαραθώνια Κολύμβηση openwater. Καλύτερος κολυμβητής βάση του συστήματος αξιολόγησης της World Aquatics με 820 βαθμούς για την επίδοση του στα 1500 μ., πανελλήνιο ρεκόρ σε 25αρα πισίνα στα 400, 800 και 1500 μ. ελεύθερο. Κορυφαίος κολυμβητής μαραθώνιας κολύμβησης στην Κρήτη με χρυσό μετάλλιο στο ComenCup(2023).

Άρτεμις Κουτράκη, Καλλιτεχνική κολύμβηση, Πρωταθλήτρια Συγχρονισμένης Κολύμβησης, Μέλος Εθνικής Ομάδας με συμμετοχή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καλλιτεχνικής Κολύμβησης στην Ντόχα(2024), Χρυσό Μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα (2024), Αργυρό Μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα(2023), Χάλκινο Μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (2022), πρώτη Ελληνίδα που χόρεψε μικτό ντουέτο στην Εθνική Ομάδα.

Η πρόταση του Δήμου Ηρακλείου στηρίχθηκε τόσο σε αθλητικά κριτήρια, όσο και σε κριτήρια που εμπεριέχουν έντονο συμβολισμόκαι σαφές κοινωνικό μήνυμα. Τα στοιχεία αυτά, οι διακρίσεις και η πορεία, οι προοπτικές αλλά και οι συμβολισμοί, αξιολογήθηκαν με τον πλέον αντικειμενικό τρόπο και αποτυπώνονται στην τελική πρόταση.

Αξίζει να τονιστεί ότι ο Δήμος Ηρακλείου κατέθεσε στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή τηνπρόταση να αυξηθεί ο αριθμός των λαμπαδηδρόμων, έτσι ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν σε αυτή την παγκόσμια γιορτή για τα αθλητικά ιδεώδη, ακόμη περισσότεροι αθλητές και αθλήτριες από τον τόπο μας. Μια πρόταση που βασίστηκε στο πολύ καλό αθλητικό δυναμικό του Ηρακλείου, σε συνδυασμό με τις σημαντικές διακρίσεις που διαχρονικά οι αθλήτριες και οι αθλητές μας έχουν πετύχει. Δυστυχώς, η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή.

Επίσης, για τον ορισμό των συνοδών των λαμπαδηδρόμων, ο Δήμος Ηρακλείου απέστειλε σχετικό αίτημα προς τιςαθλητικές Ομοσπονδίες καιΕνώσεις, οι οποίες όρισαν τις/τους:

Ελληνική Ομοσπονδία KickBoxing: Κουτάντου Ευαγγελία, Πετούση Μαρίνα και Μαρκατάτος Γιώργος (αναπληρωματικός).

Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας: Αϊδινιώτης Γιάννης και Πετράκη Πελαγία.

Ελληνική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών: Σταματάκης Νίκος και Μανιαδή Αθηνά.

Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος: Αρώνης Γιάννης και Λυδάκης Ιωσήφ –Εφραίμ.

Ένωση Σωματείων Πετοσφαίρισης Κρήτης: ΠιτσούληΕμμανουηλία – Μαρία, Πρινιωτάκη Παρασκευή και Νικητάκη Αγγελική (αναπληρωματικός).

Ένωση Καλαθοσφαιριστικών Σωματείων Κρήτης: Σταμούλος Δημήτρης και Αποστολίδη Ευαγγελία.

SpecialOlympics: Μπόκα Αλεξάνδρα.