Αναστάτωση στις αεροπορικές εταιρείες από την ισραηλινή επίθεση στο Ιράν – Εκτροπές πτήσεων, καθυστερήσεις και ακυρώσεις - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Αναστάτωση στις αεροπορικές εταιρείες από την ισραηλινή επίθεση στο Ιράν – Εκτροπές πτήσεων, καθυστερήσεις και ακυρώσεις

19 Απριλίου 2024 -

Από νωρίς σήμερα το πρωί, οι αεροπορικές εταιρείες αλλάζουν με συνοπτικές διαδικασίες τις διαδρομές πτήσεων πάνω από το Ιράν μετά την ισραηλινή επίθεση στη χώρα.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης πτήσεων FlightRadar24, μετά την επίθεση το Ιράν έκλεισε για λίγες ώρες τα αεροδρόμιά του στην Τεχεράνη, το Σιράζ και το Ισφαχάν και απαγόρευσε τις πτήσεις το δυτικό τμήμα του εναέριου χώρου του.

Στις 04:45 GMT τα αεροδρόμια και ο εναέριος χώρος είχαν ανοίξει ξανά και αφαιρέθηκαν οι ειδοποιήσεις κλεισίματος που είχαν αναρτηθεί σε βάση δεδομένων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Οι εταιρείες Emirates, Flydubai, Turkish Air, Wizz Air, Abu Dhabi και Belavia ήταν μεταξύ των αερομεταφορέων που συνέχισαν να πετούν πάνω από το τμήμα του εναέριου χώρου του Ιράν που παρέμεινε ανοιχτό, με τη Flydubai να ανακοινώνει ότι «παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και θα κάνουμε αλλαγές στα δρομολόγια των πτήσεων μας σε συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές».

Κατά το κρίσιμο διάστημα του κλεισίματος του εναέριου χώρου του Ιράν πολλά αεροπλάνα επέστρεψαν στα αεροδρόμια αναχώρησής τους ή εκτράπηκαν σε εναλλακτικά αεροδρόμια.

Ήδη πριν από την ισραηλινή επίθεση, πολλές δυτικές και ασιατικές αεροπορικές εταιρείες είχαν ήδη απομακρυνθεί από το Ιράν και τον εναέριο χώρο του.

Η γερμανική Lufthansa αυτή την εβδομάδα παρέτεινε την αναστολή των πτήσεων προς την Τεχεράνη μέχρι το τέλος του μήνα, επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια στην περιοχή.

Αναστάτωση στις αεροπορικές εταιρείες από την ισραηλινή επίθεση στο Ιράν – Εκτροπές πτήσεων, καθυστερήσεις και ακυρώσεις
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Michael Probst)

Η αυστραλιανή Qantas Airways είπε το περασμένο Σάββατο ότι άλλαζε τα δρομολόγια των πτήσεων μεταξύ Περθ και Λονδίνου λόγω ανησυχιών για τη Μέση Ανατολή, προσθέτοντας μία στάση καυσίμων στη Σιγκαπούρη καθώς αποφεύγει τον εναέριο χώρο του Ιράν.

Η China Airlines, με έδρα την Ταϊβάν, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «συνεχίζει να δίνει προσοχή στην κατάσταση καθώς αναπτύσσει και σχεδιάζει τις καταλληλότερες διαδρομές σύμφωνα με τις συστάσεις της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) και της Υπηρεσίας Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η Etihad Airways από την πλευρά της, η οποία δεν πετά προς το Ιράν, ανέφερε ότι «παρακολουθεί διαρκώς τις ενημερώσεις για την ασφάλεια και τον εναέριο χώρο».

Το κλείσιμο του εναέριου χώρου και των αεροδρομίων στο Ιράν επιδείνωσαν ακόμη περισσότερο τη δύσκολη εβδομάδα που διανύουν οι αερομεταφορείς με έδρα το Ντουμπάι, μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις ρεκόρ που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Από την περασμένη Τρίτη, 1.478 πτήσεις από και προς το Ντουμπάι έχουν ακυρωθεί, περίπου το 30% όλων των πτήσεων, σύμφωνα με το FlightRadar24.

Πηγή: Reuters

Πηγή ertnews.gr