Κυπριακό: Καθοριστικές επαφές του ΟΗΕ με την ΕΕ - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Κυπριακό: Καθοριστικές επαφές του ΟΗΕ με την ΕΕ

26 Απριλίου 2024 -

Με πρώτο σταθμό το Βερολίνο η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, εγκαινίασε σήμερα την περιοδεία της στην Ευρώπη, επιχειρώντας να ανιχνεύσει προθέσεις αρωγής από ευρωπαϊκής πλευράς στην περίπτωση που η προσπάθεια την οποία έχει αναλάβε αποδώσει καρπούς.

Μετά το Βερολίνο η κυρία Ολγκίν θα μεταβεί στο Παρίσι για ένα διήμερο επαφών με την κυβέρνηση της Γαλλίας και από εκεί στις Βρυξέλλες όπου θα έχει σειρά επαφών με τους θεσμούς της ΕΕ

Η Λευκωσία επενδύει ιδιαίτερα στις επαφές αυτές και ειδικά στα όσα η κυρία Ολγκίν θα ακούσει αλλά και θα μεταφέρει στο Βερολίνο αφού η κυβέρνηση Σολτς διατηρεί στο παρόν στάδιο τους καλύτερους διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα, ο δε καγκελάριος της Γερμανίας έχει προσφερθεί εδώ και καιρό να βοηθήσει σ’ αυτή την προσπάθεια και έχει ήδη κάνει συγκεκριμένα βήματα.

Άλλωστε και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ο οποίος διατηρεί καλή προσωπική σχέση με τον Γερμανό ηγέτη αναφέρθηκε τις προάλλες, μιλώντας σε γερμανικό δίκτυο, με θερμά λόγια στη στήριξη Σολτς ευχαριστώντας δημόσια τον καγκελάριο.

Η κυρία Ολγκίν γνωρίζοντας αυτή την παράμετρο αναμένεται να προσμετρήσει πολύ τα όσα θα ακούσει στο Βερολίνο, κυρίως σε σχέση με το εάν υπάρχει η όποια πρόθεση από τουρκικής πλευράς για την εξεύρεση κοινού εδάφους μακριά από την επίσημη και απολύτως αρνητική ρητορική της Άγκυρας. 

Σημαντικό είναι πάντως το γεγονός ότι το κλίμα τόσο στον ΟΗΕ όσο και στην Ευρώπη έχει αλλάξει πολύ τους τελευταίους μήνες με επίπονες και συνεχείς προσπάθειες της Λευκωσίας. Προσπάθειες οι οποίες στόχο είχαν να πείσουν τόσο το διεθνή οργανισμό όσο και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι τουλάχιστον από ελληνοκυπριακής πλευράς η προθυμία για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό δεν είναι προσχηματική αλλά ειλικρινής.

Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο αλλά η αδιαλείπτως εποικοδομητική στάση της Λευκωσίας, ειδικά σε στιγμές κρίσεων με μεγαλύτερη την ένταση στο μικτό χωριό Πύλα προ μηνών, δημιούργησαν νέες γέφυρες επικοινωνίας και έπεισαν και τους δύο παράγοντες.

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών της στην Ευρώπη, η κυρία Ολγκίν θα ταξιδέψει στην Κύπρο, στις 7-14 Μαΐου όπου θα έχει εντατικό κύκλο επαφών και με τα δύο μέρη.

Ανταπόκριση ΕΡΤNews – Λευκωσία: Κωστής Κωνσταντίνου

Πηγή ertnews.gr