Πώς η άσκηση μπορεί να θεραπεύσει την αϋπνία – Τι δείχνει νέα έρευνα - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Πώς η άσκηση μπορεί να θεραπεύσει την αϋπνία – Τι δείχνει νέα έρευνα

28 Μαρτίου 2024 -

Η άσκηση δύο φορές την εβδομάδα ή περισσότερο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο αϋπνίας, σύμφωνα με μακροχρόνια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό BMJ Open.

Οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά έχουν 42% λιγότερες πιθανότητες να δυσκολευτούν να κοιμηθούν σε σχέση με τους αδρανείς και 22% λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν συμπτώματα αϋπνίας.

Η έρευνα, σύμφωνα με τον Independent, διαπίστωσε επίσης ότι οι άνθρωποι που συνέχισαν να ασκούνται μακροπρόθεσμα είχαν σημαντικά (55%) περισσότερες πιθανότητες να κοιμούνται κανονικά (έξι έως εννέα ώρες τη νύχτα) από εκείνους που δεν ασκούνταν.

Είχαν επίσης σημαντικά λιγότερες πιθανότητες (29%) να κάνουν βραχύ ύπνο (έξι ώρες τη νύχτα ή λιγότερο) και 52% λιγότερες πιθανότητες να κοιμούνται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα (πάνω από εννέα ώρες τη νύχτα).

Ακόμη και τα άτομα που δεν είχαν ασκηθεί προηγουμένως, αλλά στη συνέχεια άρχισαν να ασκούνται κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης, είχαν 21% περισσότερες πιθανότητες να έχουν φυσιολογικό ύπνο από εκείνους που παρέμεναν αδρανείς.

Οι δραστήριοι και οι αδρανείς

Για τη μελέτη, οι ειδικοί εξέτασαν στοιχεία από εννέα ευρωπαϊκές χώρες που αφορούσαν 4.339 άτομα, εκ των οποίων περίπου τα μισά ήταν γυναίκες.

Στους συμμετέχοντες τέθηκαν ερωτήσεις σχετικά με τα επίπεδα άσκησης στην αρχή της μελέτης, και ρωτήθηκαν ξανά μια δεκαετία αργότερα. Τους έκαναν επίσης ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματα αϋπνίας, όπως πόσο συχνά δυσκολεύονταν να κοιμηθούν, να παραμείνουν κοιμισμένοι ή να ξυπνήσουν πολύ νωρίς, και πόσο καιρό κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο.

Huckster-Unsplash.jpg
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι σωματικά δραστήριοι άνθρωποι έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων συμπτωμάτων αϋπνίας και ακραίων διαρκειών ύπνου, τόσο μεγάλων όσο και σύντομωνHuckster / Unsplash

Οι άνθρωποι που ασκούνταν δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, για τουλάχιστον μία ώρα την εβδομάδα, χαρακτηρίστηκαν ως σωματικά δραστήριοι.

Εάν εξακολουθούσαν να ασκούνται σε αυτό το επίπεδο μια δεκαετία αργότερα, χαρακτηρίστηκαν ως επίμονα δραστήριοι (25% των ατόμων), ενώ το 37% των ατόμων ήταν επίμονα μη δραστήριοι, το 18% έγιναν δραστήριοι και το 20% αδρανείς.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι «οι σωματικά δραστήριοι άνθρωποι έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων συμπτωμάτων αϋπνίας και ακραίων διαρκειών ύπνου, τόσο μεγάλων όσο και σύντομων». Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι τα οφέλη θα μπορούσαν να χαθούν αν οι άνθρωποι σταματούσαν να ασκούνται.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι στη Νορβηγία ήταν πιο πιθανό να είναι επίμονα δραστήριοι, ενώ οι άνθρωποι στην Ισπανία, ακολουθούμενοι από την Εσθονία, ήταν πιο πιθανό να είναι συνεχώς αδρανείς.

Οι άνθρωποι που ασκούνταν περισσότερο ήταν πιθανό να είναι άνδρες, νεότεροι και να ζυγίζουν ελαφρώς λιγότερο. Ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να είναι καπνιστές και πιο πιθανό να εργάζονται.

cnn.gr