Φλαβονοειδή: Ιδού ποιες (νόστιμες) τροφές… θρέφουν τη μακροζωία - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Φλαβονοειδή: Ιδού ποιες (νόστιμες) τροφές… θρέφουν τη μακροζωία

4 Ιουνίου 2025 -


Μια νέα μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Queen’s στο Μπέλφαστ, το Πανεπιστήμιο Edith Cowan (ECU) στο Περθ και το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης έδειξε ότι τα άτομα που καταναλώνουν μια ευρεία γκάμα τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή όπως το τσάι, τα μούρα, η μαύρη σοκολάτα και τα μήλα μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρών νόσων και θέτουν ισχυρή υποψηφιότητα για να ζήσουν περισσότερο.

Πρόληψη σοβαρών νόσων

Τα νέα ευρήματα που μόλις δημοσιεύθηκαν στο «Nature Food» αποκαλύπτουν ότι η αύξηση της ποικιλίας των φλαβονοειδών στη διατροφή μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της εμφάνισης νόσων όπως ο διαβήτης τύπου 2, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος και οι νευρολογικές διαταραχές.

Οι πηγές των φλαβονοειδών

Τα φλαβονοειδή εντοπίζονται σε φυτικές τροφές όπως το τσάι, τα μύρτιλα, οι φράουλες, τα πορτοκάλια, τα μήλα, τα σταφύλια, ακόμη και στη σοκολάτα και στο κόκκινο κρασί.

H κατανάλωση πολύχρωμων τροφίμων είναι πολύτιμη για τη διατήρηση καλής υγείας

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 120.000 εθελοντές ηλικίας 40 ως 70 ετών για διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας. Η μελέτη τους είναι η πρώτη που δείχνει ότι υπάρχει όφελος από την κατανάλωση πολλών και διαφορετικών φλαβονοειδών σε σύγκριση με την απλή κατανάλωση μόνο μεγάλης ποσότητάς τους.

Μείωση του κινδύνου θνησιμότητας

Ο ερευνητής του ECU, πρώτος συγγραφέας της μελέτης δρ Μπέντζαμιν Πάρμεντερ, ήταν εκείνος που ανακάλυψε πρώτος ότι η διατροφή με ποικιλία φλαβονοειδών αποτελεί «διαβατήριο» καλής υγείας. «Η πρόσληψη φλαβονοειδών της τάξεως των περίπου 500 mg την ημέρα φάνηκε να συνδέεται με μείωση του κινδύνου θνησιμότητας από όλα τα αίτια κατά 16% καθώς και με μείωση του κινδύνου περίπου 10% σε ό,τι αφορούσε την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη τύπου 2 και αναπνευστικών παθήσεων. Αυτή η ποσότητα φλαβονοειδών περιέχεται για παράδειγμα σε μόλις δύο κούπες τσάι».

Διαφορετικές τροφές, διαφορετικά φλαβονοειδή

Ο δρ Πάρμεντερ προσέθεσε ότι, όπως προέκυψε από τη μελέτη, τα άτομα που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποικιλία φλαβονοειδών, φάνηκε να αντιμετωπίζουν ακόμη μικρότερο κίνδυνο των συγκεκριμένων νόσων – ακόμη και αν κατανάλωναν την ίδια συνολική ποσότητα. Για παράδειγμα, όπως εξήγησε, αντί ένα άτομο να πίνει μόνο τσάι είναι καλύτερο να λαμβάνει φλαβονοειδή από πολλές πηγές καθώς διαφορετικές τροφές περιέχουν και διαφορετικά φλαβονοειδή.

Οι φράουλες είναι μια καλή πηγή φλαβονοειδών

Οι φράουλες είναι μια καλή πηγή φλαβονοειδών

«Γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό ότι η υψηλότερη πρόσληψη φλαβονοειδών, ισχυρών βιοδραστικών ουσιών που περιέχονται με φυσικό τρόπο σε πολλά τρόφιμα και ποτά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας, διαβήτη τύπου 2 και νευρολογικών νόσων όπως η νόσος του Πάρκινσον» σημείωσε η συνεπικεφαλής της μελέτης καθηγήτρια Εϊντίν Κάσιντι από το Κέντρο για τα Βιώσιμα Συστήματα Τροφίμων και το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Ασφάλεια των Τροφίμων του Queen’s.

Η καθηγήτρια συμπλήρωσε ότι «γνωρίζουμε από εργαστηριακά στοιχεία και κλινικές μελέτες ότι διαφορετικά φλαβονοειδή δρουν με διαφορετικούς τρόπους: κάποια βελτιώνουν την αρτηριακή πίεση, άλλα βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και άλλα μειώνουν τη φλεγμονή. Η μελέτη αυτή είναι σημαντική καθώς τα ευρήματά της δείχνουν πως η κατανάλωση υψηλότερης ποσότητας και μεγαλύτερης ποικιλίας φλαβονοειδών μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερα προβλήματα υγείας σε σύγκριση με την κατανάλωση φλαβονοειδών από μια μόνο πηγή».

Κατανάλωση πολύχρωμων τροφίμων για καλή υγεία

Από την πλευρά του ο καθηγητής Τίλμαν Κουν από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης και το Πανεπιστήμιο Queen’s στο Μπέλφαστ που ήταν επίσης εκ των επικεφαλής της μελέτης, τόνισε ότι τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν αυτό που συνηθίζει να λέει ο λαός, ότι η κατανάλωση πολύχρωμων τροφίμων είναι πολύτιμη για τη διατήρηση καλής υγείας. «Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με ποικιλία χρωμάτων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, αυξάνει τις πιθανότητες να λαμβάνει το άτομο όλες τις βιταμίνες και τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται ώστε να διατηρείται υγιές».

Απαιτείται ανανέωση των διατροφικών οδηγιών

Ο δρ Πάρμεντερ υπογράμμισε ότι η νέα μελέτη παρέχει για πρώτη φορά αποδείξεις σχετικά με το ότι οι διατροφικές οδηγίες δεν πρέπει να αφορούν μόνο την ποσότητα φλαβονοειδών που καταναλώνει ο πληθυσμός αλλά οφείλουν να συστήνουν την αύξηση της ποικιλίας των φλαβονοειδών που καταναλώνονται για να επιτυγχάνονται μεγαλύτερα οφέλη.

Σαφές μήνυμα για τη δημόσια υγεία

Σύμφωνα με την δρα Κάσιντι τα νέα αποτελέσματα στέλνουν ένα σαφές μήνυμα για τη δημόσια υγεία. «Δείχνουν ότι απλές εφικτές αλλαγές στη διατροφή, όπως το να πίνει κάποιος περισσότερο τσάι και να τρώει περισσότερα μούρα ή μήλα για παράδειγμα, μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση της ποικιλίας κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή και πιθανώς να βελτιώσουν μακροπρόθεσμα την υγεία».



Πηγή in.gr