Ερώτηση Λευτέρη Αυγενάκη στη Βουλή για το Χρονοδιάγραμμα εργασιών για το έργο «Ανάπτυξη Ναυταθλητικών Υποδομών Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ηρακλείου (ΕΑΚΗ)»  - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Ερώτηση Λευτέρη Αυγενάκη στη Βουλή για το Χρονοδιάγραμμα εργασιών για το έργο «Ανάπτυξη Ναυταθλητικών Υποδομών Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ηρακλείου (ΕΑΚΗ)» 

24 Οκτωβρίου 2024 -
Ο αθλητισμός προσφέρει ευκαιρίες ανάπτυξης και ευημερίας, συμβάλλοντας σημαντικά στην τοπική κοινωνία. Ως σημαντικός τουριστικός προορισμός, η χώρα μας οφείλει να παρέχει υψηλού επιπέδου αθλητικές υπηρεσίες. Ως εκ τούτου το έργο «Ανάπτυξη Ναυταθλητικών Υποδομών του ΕΑΚΗ» θα αναδείξει το Ηράκλειο ως παγκόσμιο αθλητικό προορισμό, με σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις στο Λιμένα Ηρακλείου.

Εν προκειμένω, ο Βουλευτής Ηρακλείου και πρώην υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκο Πιερρακάκη σχετικά με το Χρονοδιάγραμμα των εργασιών για το έργο «Ανάπτυξη Ναυταθλητικών Υποδομών Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ηρακλείου (ΕΑΚΗ)», πρωτοβουλίες για τις οποίες έχει την αρμοδιότητα ο Αναπληρωτής Υπουργός για θέματα Αθλητισμού, Ιωάννης Βρούτσης.

Συγκεκριμένα, το έτος 2021 και όσο ο κ. Αυγενάκης κατείχε το χαρτοφυλάκιο του Υφυπουργείου Αθλητισμού, υπό την προεδρία του κ. Λευτέρη Ζερβού στο ΕΑΚΗ, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενέκρινε την ένταξη του έργου  «Ανάπτυξη Ναυταθλητικών Υποδομών Εθνικού Αθλητικού Κέντρου (ΕΑΚΗ)» στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2021. Στόχος του έργου είναι η πλήρης ανακατασκευή και αναβάθμιση των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του κτιρίου. Ακολούθως, η νέα διοίκηση του ΕΑΚΗ, με προσπάθεια και  οργάνωση υπό την προεδρία του κ. Μενάνδρου Παντελλίδη, υποστήριξε την πρόοδο και την ωρίμανση αυτού του έργου.

Ο Βουλευτής αναφέρει συγκεκριμένα ότι “Για το εν λόγω έργο έχει γίνει μετάπτωση στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (Ε.Π.Α.), στο τομεακό πρόγραμμα ανάπτυξης (ΤΠΑ) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «ΤΠΑ ΥΠΠΟΑ Γ. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ 2021 – 2025» Το Έργο εντάχθηκε στη ΣΑΝΑ 314 στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) (Κωδικός Έργου: 2023ΝΑ31400035), στις 27.11.2023 με Προϋπολογισμό 1.220.000,00€.”
 
Παράλληλα, στις 24.05.2021, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Γενική Γραμματεία Λιμένων) ενέκρινε τη σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου Ανώνυμη Εταιρεία (Ο.Λ.Η. Α.Ε.), η οποία αφορά στην παραχώρηση στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, για διάστημα τριών (3) ετών, του ειδικού δικαιώματος χρήσης των χώρων στη Χερσαία Ζώνη του Λιμένα Ηρακλείου, προκειμένου να φιλοξενηθεί το Ναυταθλητικό Κέντρο Κρήτης του ΕΑΚΗ.
 
Ωστόσο ο κ. Αυγενάκης τονίζει ότι “Με το νόμο 5126/2024 (ΦΕΚ 115Α/26.07.2024) κυρώθηκε η Σύμβαση Παραχώρησης αναφορικά με τη χρήση και εκμετάλλευση ορισμένων χώρων και περιουσιακών στοιχείων εντός του Λιμένα Ηρακλείου. Μέσα σε εννέα μήνες από την κύρωση της Σύμβασης, δηλαδή στα μέσα του 2025 αναμένεται η παρουσίαση του αναθεωρημένου masterplan για το Λιμάνι του Ηρακλείου, το οποίο θα περάσει από τον απαιτούμενο έλεγχο μέχρι που να πάρει την τελική έγκριση για την υλοποίηση.”
 
Όπως είναι γνωστό, η τριετής παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης των χώρων της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Ηρακλείου για το Ναυταθλητικό Κέντρο Κρήτης του ΕΑΚΗ έχει λήξει, και  με τις αντίστοιχες ενέργειες προχωρά η εξαίρεση του έργου από το αναμενόμενο master plan. Εντούτοις, το Ναυταθλητικό κέντρο Ηρακλείου θα έχει τη δυνατότητα να  λειτουργήσει ως έδρα για Ιστιοπλοϊκούς και Κωπηλατικούς ομίλους, ενώ θα είναι επίσης προσβάσιμο σε αθλητές ΑΜΕΑ.
 
Για τους παραπάνω λόγους, ο Βουλευτής ζητά να λάβει απαντήσεις από το αρμόδιο Υπουργείο σχετικά με:
 
1. Το  στάδιο υλοποίησης  που βρίσκεται το έργο με τίτλο: «Ανάπτυξη Ναυταθλητικών Υποδομών Εθνικού Αθλητικού Κέντρου (ΕΑΚΗ)» και πότε προβλέπεται η παράδοσή του προς χρήση.
2. Το σχεδιασμό και το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του.
3.    Τις πρωτοβουλίες από μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, προκειμένου να δοθεί παράταση μετά τη λήξη της τριετούς παραχώρησης του ιδιαίτερου δικαιώματος χρήσης των χώρων της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Ηρακλείου για τη στέγαση του Ναυταθλητικού Κέντρου Κρήτης του ΕΑΚΗ στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ώστε να αξιοποιηθεί η συγκεκριμένη υποδομή για αθλητικές δραστηριότητες στη πόλη του Ηρακλείου. 
4. Τη συμβολή και τις ενέργειες στις οποίες έχει σκοπό να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε το εν λόγω έργο τελικά να εξαιρεθεί από το αναμενόμενο master plan Ηρακλείου, προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίησή του.