Παγκρήτια κινητοποίηση στις 6/11 για την υγεία - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Παγκρήτια κινητοποίηση στις 6/11 για την υγεία

20 Σεπτεμβρίου 2024 -

Ξεσηκωμός για την υγεία σε επίπεδο Κρήτης με εργαζόμενους αλλά και σωματεία να προετοιμάζουν την μεγαλύτερη κινητοποίηση που θα έχει γίνει ποτέ όπως λένε οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Η κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι λόγω της συνεχούς υποβάθμισης των δομών υγείας από το αρμόδιο υπουργείο είναι ολοένα και πιο δύσκολες. Κυρίως λόγω της έλλειψης γιατρών και προσωπικού που καθιστά την εξυπηρέτηση του κόσμου προβληματική. Την ίδια στιγμή που η προσέλευση του κόσμου στα δημόσια νοσοκομεία αυξάνεται συνεχώς το υπουργείο λένε οι εργαζόμενοι συνεχίζει μία τακτική που μοναδικό στόχο έχει να αποδυναμώσει ακόμα περισσότερο τις δημόσιες μονάδες υγείας ώστε να στρέψει τον κόσμο στα ιδιωτικά κέντρα υγείας και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Η υποστελέχωση, η υπερεξόντωση των γιατρών, η εξώθησή τους σε παραίτηση, οι αντίξοες συνθήκες εργασίας, οι κλινικές που απειλούνται με κλείσιμο και οι ασθενείς που περιμένουν ώρες για μια εξέταση ή δεν έχουν πρόσβαση στην Υγεία σκιαγραφούν την οδυνηρή πραγματικότητα που βιώνει ο χώρος της Υγείας στην Κρήτη, με τις κενές θέσεις σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας να αγγίζουν το 50%, που σημαίνει πως λειτουργούν με το μισό από το απαιτούμενο προσωπικό, παρά τις καθημερινές εκκλήσεις, τους αγώνες και τις διαμαρτυρίες εργαζομένων και ασθενών για την άμεση κάλυψή τους.

Τα αριθμητικά στοιχεία αποκαλύπτουν την τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Κρήτης, τα οποία χάνουν τον δευτεροβάθμιο χαρακτήρα τους, γιατί απουσιάζουν βασικές ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτών, αλλά και άλλες ειδικότητες υγειονομικού προσωπικού. Η κατάσταση βέβαια έγινε πιο δύσκολη το τελευταίο διάστημα λόγω αποχωρήσεων αλλά και συνταξιοδότησης προσωπικού από διάφορα πόστα, με αποτέλεσμα στο σύνολό τους οι θέσεις εργασίας που καλύπτονται στα νοσοκομεία της Κρήτης αυτή τη στιγμή να είναι 3.361 (με τη στελέχωση να ανέρχεται στο 53,5%), ενώ συνολικά οι θέσεις που απαιτείται να καλυφθούν με γιατρούς, νοσηλευτές και άλλες ειδικότητες να αγγίζουν τις 2.925! Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα Κέντρα Υγείας με την υποστελέχωση να φτάνει το 46% και το υπουργείο απλά να κοιτά τους γιατρούς να φεύγουν από το δημόσιο σύστημα υγείας και να μην αντιδρά.

Και για να μιλήσουμε αναλυτικά με αριθμούς, στο ΠΑΓΝΗ οι καλυμμένες θέσεις γιατρών, νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων αυτή τη στιγμή ανέρχονται στις 934, ενώ οι μη καλυμμένες τις 789, με τη στελέχωση να αγγίζει το 54,2%. Αντίστοιχα στο Βενιζέλειο-Πανάνειο Γ.Ν. Ηρακλείου καλυμμένες είναι οι 743 θέσεις, ενώ οι μη καλυμμένες ανέρχονται στις 538 (στελέχωση 58%). Συνεχίζοντας, στο Νοσοκομείο Χανίων καλυμμένες είναι 816 θέσεις, μη καλυμμένες 844 (στελέχωση 49,2%). Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου καλύπτονται 343 θέσεις, ενώ άδειες είναι 200 θέσεις (στελέχωση 63,2%). Στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου καλυμμένες είναι 214 θέσεις, μη καλυμμένες 269 (στελέχωση 44,3%). Στο Νοσοκομείο Σητείας καλύπτονται 141 θέσεις, ωστόσο απαιτείται να καλυφθούν άλλες 114 θέσεις (στελέχωση 55,31%). Στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας καλυμμένες έχουμε μόλις τις 132 θέσεις, μη καλυμμένες είναι συνολικά 116 (στελέχωση 53,2%), ενώ στο Νοσοκομείο Νεάπολης, με τη στελέχωση να αγγίζει μόλις το 40,9%, καλυμμένες είναι 38 θέσεις, ενώ ακάλυπτες οι 55.

Με μεγάλη πάντως συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η Παγκρήτια σύσκεψη σωματείων υγείας, ενώσεων γιατρών, του συλλόγου ΕΚΑΒ Χανίων και του συλλόγου ΠΦΥ.

Οι αντιπροσωπείες όλων των σωματείων κατήγγειλαν τη συντονισμένη προσπάθεια των διοικήσεων των νοσοκομείων (ΠΑΓΝΗ, Άγιος Νικόλαος, 7η ΥΠΕ) να επιβάλλουν “άκρα του τάφου σιωπή” σε μια περίοδο που τα προβλήματα οξύνονται και η αγανάκτηση υγειονομικών και ασθενών μεγαλώνει, εξαιτίας της ανθυγιεινής πολιτικής της κυβέρνησης.

Είναι φανερό ότι το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση και οι ακόλουθοί της (διοίκηση ΥΠΕ, διοικήσεις νοσοκομείων) ενοχλούνται από τις δράσεις και τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων στα νοσοκομεία της Κρήτης και καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να τους τρομοκρατήσουν (σύμφωνο εχεμύθειας για τους συμβασιούχους, ανακοινώσεις διοικήσεων ενάντια στα σωματεία, μη παραχώρηση αμφιθεάτρου).

Οι αντιπροσωπείες ανέδειξαν την τραγική κατάσταση της δημόσιας υγείας σε όλους τους νομούς. Τα περισσότερα νοσοκομεία δεν μπορούν να καλύψουν το πρόγραμμα των εφημεριών, οι μετακινήσεις γιατρών από νομό σε νομό και από κέντρα υγείας σε νοσοκομεία για να καλυφθούν οι βάρδιες έχουν γίνει πλέον κανόνας, το υγειονομικό προσωπικό βρίσκεται υπό κατάρρευση λόγω υπερεφημέρευσης και εξαντλητικών ωραρίων, ενώ οι παραιτήσεις γιατρών από νοσοκομεία και κέντρα υγείας παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Η πλημμελής διακομιδή από τα ασθενοφόρα των κέντρων υγείας με ανειδίκευτο προσωπικό των Ενόπλων δυνάμεων, βάζει σε κίνδυνο τις ζωές των ασθενών και αφήνει εκτός εργασίας κατάλληλα εκπαιδευμένους διασώστες.

Παράλληλα, εκφράστηκε η αποφασιστικότητα όλων των ομιλητών ότι η συνέχιση της κοινής δράσης και των μεγάλων κινητοποιήσεων, μαζί με τον λαό της Κρήτης για την υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού της υγείας, αποτελεί μονόδρομο. Οι μαχόμενοι υγειονομικοί της Κρήτης εναντιώνονται στην πολιτική που εμπορευματοποιεί το κοινωνικό αγαθό της υγείας.

Στην ανακοίνωση τους οι υγειονομικοί αναφέρουν :

«Συντονίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στην αποσάθρωση του δημόσιου χαρακτήρα των δομών υγείας και ενάντια στις πληρωμές των ασθενών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ:

  • Με κινητοποιήσεις ανά νομό.
  • Με αίτημα για θεματική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΠΕΔ.
  • Με στήριξη των συναυλιών στο Ηράκλειο και όπου αλλού αποφασιστούν, από τα σωματεία υγείας και τις ενώσεις.
  • Άμεση κινητοποίηση με συγκέντρωση σε όποιο νομό επισκεφτεί ο Υπουργός Υγείας.
  • Παγκρήτια κινητοποίηση ενάντια στη διάλυση και εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ στις 6 Νοέμβρη στο Ηράκλειο.»