Ελένη Βατσινά: Η υπουργική απόφαση συρρικνώνει την κρητική οινοποιία - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Ελένη Βατσινά: Η υπουργική απόφαση συρρικνώνει την κρητική οινοποιία

9 Σεπτεμβρίου 2024 - /

Να μην υπαχθεί η Κρήτη στην υπουργική απόφαση για νέες αμπελοφυτεύσεις ζητά η βουλευτής Ηρακλείου.

Την τροποποίηση της υπουργικής απόφασης για τη διαχείριση των αδειών για νέες αμπελοφυτεύσεις για την Κρήτη ζητά η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, Ελένη Βατσινά, μεταφέροντας στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το αίτημα του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης λόγω των προβλημάτων που προκύπτουν, και τα οποία έχει ήδη επισημάνει ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κρήτης Σταύρος Τζεδάκης, με επιστολή του προς τον Υπουργό.

Όπως επισημαίνει στην αναφορά της η κ.Βατσινά, με την υπ’αριθμ. 916/102034/8-4-2024 που ρύθμισε το ζήτημα της διαχείρισης αδειών για τις νέες αμπελοφυτεύσεις, στην Κρήτη χορηγήθηκαν – δυνάμει της απόφασης αυτής – 6 φορές λιγότερα στρέμματα από αυτά που ζητήθηκαν, δηλαδή 91,2 στρέμματα αντί 558,6 στρεμμάτων. Κι αυτά την στιγμή που “η παράδοση του νησιού στο αμπελοοινικό τομέα αριθμεί 5.000 περίπου χρόνια”και η απόφαση αυτή “θα σημάνει καταφανώς την έναρξη μιας πλήρως συρρικωμένης παραγωγής και συνακόλουθα την ανακοπή της Κρητικής οινοποιίας, η οποία έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη δυναμική τα τελευταία χρόνια”.

Η Ελένη Βατσινά επισημαίνει ότι είναι επιβεβλημένο “να αποτελέσει η Κρήτη ξεχωριστή Περιφέρεια, μη υπαγόμενη στο Αρ.3 παρ.4 της πιο πάνω ΥΑ και να διασφαλιστεί η αύξηση των στρεμμάτων αδειοδότητης νέας φύτευσης” και καλεί τον Υπουργό να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη ρύθμιση του ζητήματος.