Υπ. Ανάπτυξης και Εργασίας: Πρώτη μέρα για τους νέους υπουργούς Τ. Θεοδωρικάκο και Ν. Κεραμέως – Προκλήσεις και βασικές προτεραιότητες - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Υπ. Ανάπτυξης και Εργασίας: Πρώτη μέρα για τους νέους υπουργούς Τ. Θεοδωρικάκο και Ν. Κεραμέως – Προκλήσεις και βασικές προτεραιότητες

16 Ιουνίου 2024 -

Από το πρωί στο υπουργείο Ανάπτυξης βρέθηκε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος βάζει τον πήχη ψηλά βάζοντας προσωπικό στοίχημα να δώσει τη μάχη για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και την αποκλιμάκωση των τιμών.

Παρέμεινε για κάποια ώρα και μετά αναχώρησε για την πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού. Αυτή την ώρα την αφιέρωσε σε κάποιες πρώτες επαφές με συνεργάτες του, κυρίως για να φτιάξουν το χρονοδιάγραμμα του κύκλου των επαφών που θα έχει και των διαβουλεύσεων που θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληγροφορίες του ΕΡΤNews και του Ακη Αθανασόπουλου.

Η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι πολύ κρίσιμη για να καθοριστούν από εδώ και πέρα οι στρατηγικές που θα ακολουθήσει και οι παρεμβάσεις που θα γίνουν από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στο μέτωπο της ακρίβειας.

Μία από τις βασικές προτεραιότητες είναι το χτύπημα σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές πολυεθνικών εταιρειών. Ένα δεύτερο είναι το άνοιγμα των αγορών ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στη χώρα μας. Επίσης οι εντατικοί έλεγχοι στην αγορά για αισχροκέρδεια. Έλεγχοι οι οποίοι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν αποδώσει πρόστιμα περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ και οι οποίοι θα συνεχιστούν, όπως μας έλεγαν. Ενδέχεται επίσης να δούμε νέους κανόνες στις σχέσεις προμηθευτών και σούπερ μάρκετ και εδικότερα για τα προνόμια που υπάρχουν καμιά φορά μεταξύ προμηθευτών και σούπερ μάρκετ, αλλά και τον τρόπο πληρωμών. Τέλος, η ενίσχυση του ρόλου των καταναλωτικών ενώσεων ως ένας μοχλός πίεσης για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και ως εκ τούτου και τη μείωση των τιμών στα ράφια.

Πρώτη ημέρα όμως και για τη Νίκη Κεραμέως στο υπουργείο Εργασίας, που κι εκεί οι προκλήσεις είναι πάρα πολλές.

Είναι πολλές και στον τομέα της απασχόλησης, αλλά και στον τομέα των εισοδημάτων. Για μεν την απασχόληση η ανεργία έχει υποχωρήσει αρκετά, ωστόσο αυτό το οποίο θέλει η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας συγκεκριμένα είναι να παγιωθεί κάτω από το 10%, το ποσοστό ανεργίας. Αυτό σημαίνει τόνωση της απασχόλησης, αλλά δεν σημαίνει μόνο περισσότερες θέσεις εργασίας.

Αλλά, όπως έλεγαν στελέχη του υπουργείου Εργασίας και καλύτερες θέσεις, καλύτερα αμειβόμενες θέσεις και με καλύτερες συνθήκες. Και αυτό διότι στόχος της κυβέρνησης παραμένει ο μέσος μισθός στη χώρα μας να φτάσει στα 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας.

Ένα δεύτερο μέτωπο, στο οποίο αναμένεται η κυρία Κεραμέως να δώσει, όπως άλλωστε και η ίδια το είπε σε δηλώσεις της ιδιαίτερη έμφαση είναι η βελτίωση της εικόνας στην κοινωνική ασφάλιση.

Ρεπορταζ Άκης Αθανασόπουλος

Πηγή ertnews.gr