Υποβρύχια καλώδια: Η «Αχίλλειος πτέρνα» της οικονομίας - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Υποβρύχια καλώδια: Η «Αχίλλειος πτέρνα» της οικονομίας

11 Μαΐου 2024 -

Για την πιο κρίσιμη υποδομή της εποχής μας και ειδικά στους ταραγμένους γεωπολιτικά καιρούς που ζούμε είναι τα υποβρύχια καλώδια: που ενώνουν ηπείρους και μεταφέρουν τεράστιους όγκους δεδομένων: Από email και εμβάσματα, μέχρι τηλεφωνικές συνομιλίες και φωτογραφίες στα social media. Για το θέμα αυτό μίλησε σήμερα στο ΕΡΤNews, στην εκπομπή PRIME και στον δημοσιογράφο Ηλία Σιακαντάρη, διπλωματικός συντάκτης Νίκος Μελέτης και ο Πέτρος Μαυροειδής, αντιπρόεδρος για την Αμερική και την Ευρώπη της PCCW GLOBAL HELLAS.

Ο διπλωματικός συντάκτης Νίκος Μελέτης τόνισε «ότι σε μια μέρα, μέσω των δεδομένων που μεταφέρονται από τα υποθαλάσσια καλώδια γίνονται συναλλαγές περίπου 8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων την ημέρα» και συνέχισε «Δεν είναι μόνο το Twitter και το Facebook. Τα δεδομένα χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς λόγους, για επιστημονικούς λόγους, για κοινωνικούς λόγους. Είναι ουσιαστικά η ζωή μας πια, η ζωή όλου του πλανήτη. Επομένως, μια κρίσιμη υποδομή».

Επιπλέον αυτά τα υποβρύχια δεν είναι εύκολο να προσβληθούν σε μεγάλα βάθη ενώ η ανησυχία όλων είναι εαν κάποιος προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει αυτά τα δίκτυα για να προκαλέσει την κατάρρευση ενός παγκόσμιου συστήματος και αυτό έχει προκαλέσει ήδη συναγερμό στη Δύση και στο ΝΑΤΟ. «Ήδη μελετούν και ψάχνουν να βρουν τρόπους πώς θα αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη απειλή, η οποία με την τεχνολογική ανάπτυξη που υπάρχει σήμερα, μπορεί η απειλή να προέρχεται μόνο από τη Ρωσία ή κάποια άλλη μεγάλη δύναμη. Εντωμεταξύ με την τεχνολογική εξέλιξη που έχουμε κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ό,τι αυτές τις δυνατότητες δεν μπορεί να τις αποκτήσει μια τρομοκρατική ομάδα ή μια άλλη ομάδα η οποία δεν έχει κρατική υπόσταση», τόνισε ο κ. Μελέτης.

Ο Πέτρος Μαυροειδής, αντιπρόεδρος για την Αμερική και την Ευρώπη της PCCW GLOBAL HELLAS υπογράμμισε: «Η εταιρεία μας ασχολείται τα τελευταία είκοσι χρόνια και πλέον με τη διαχείριση τέτοιων καλωδιακών συστημάτων. Το συνολικό μήκος καλωδίων που υπάρχουν ανά τον κόσμο είναι περίπου γύρω στο ενάμιση εκατομμύριο χιλιόμετρα. Υπάρχουν 400 διαφορετικά καλωδιακά συστήματα σε όλο τον κόσμο και είναι της τάξεως των 8 με 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων οι καθημερινές συναλλαγές οι οποίες γίνονται μέσα από αυτά τα καλώδια».

Ο κ. Μαυροειδής επισήμανε ό,τι «ο πιο ασφαλής τρόπος διασφάλισης αυτών των καλωδίων είναι η δημιουργία εναλλακτικών δρόμων» και όπως τόνισε οι μεγάλοι πάροχοι ήδη το κάνουν και δημιουργούν τις δικές τους υποδομές ώστε να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους σε εναλλακτικές διαδρομές κινδύνου.

Πηγή ertnews.gr