Άνθρωποι και τοπία της Κρήτης – Φωτογράφηση στο… Αγιοφάραγγο
Μάιος και η φύση ντύθηκε με το υπέροχο ένδυμά της με χρώματα κι αρώματα.
Το Πάσχα πέρασε αφήνοντας μια γεύση χαρμολύπης. Παράξενο και παράδοξο ετούτες τις ημέρες πριν την Ανάσταση κατά τη διάρκεια της έκθεσης φωτογραφίας μου «Από το σκοτάδι… στο φως» με την εικαστική παρέμβαση του εικαστικού αγιογράφου π. Αρσενίου Προκοπάκη άνθρωποι γνωστοί και άγνωστοι που την επισκέφτηκαν στο Πατάρι του Βιβλιοπωλείου της Βικελαίας Βιβλιοθήκης Ηρακλείου, το πώς διψούσαν ν’ ακούσουν την νοερή πορεία της ψυχής μέσα από το σκοτάδι ως το ανέσπερο φως. Το φως εκείνο που έχουμε μέσα μας καλά κρυμμένο φοβούμενοι το καθετί που έρχεται από το περιβάλλον στο οποίο ζούμε.
Η έκθεση διήρκησε δυο εβδομάδες ως το Μ. Σάββατο. Το παρήγορο ήταν ότι ήρθαν και νέοι οι οποίοι άκουγαν με προσοχή την αφήγηση αναφορικά με την περιδιάβαση της ψυχής μέσα από τα στενά μονοπάτια και κακοτράχαλα αναζητώντας το φως, το συμπαντικό φως εκείνο το φως που αναζητούν οι νέοι μας και δεν τολμούν να το ομολογήσουν! Τι κρίμα!
Εκείνα τα παιδιά που θα μείνουν στην μνήμη μου ως φωτοδότες της ψυχής μου, ρωτούσαν το γιατί και το πώς σε μια τέτοια κοινωνία με ρυθμούς έτη φωτός θυμίζουν πώς θέλησα μέσα από τις δέκα ασπρόμαυρες φωτογραφίες να μεταφέρω το μήνυμα της φωτεινής εσωτερικότητας μας και της ωραιότητας της απλότητας ν’ αγγίζεις μ’ ένα δάχτυλο την αποξηραμένη κοινωνία και να καρποφορεί όπως το άφυλλο δέντρο του κήπου.
Πόση χαρά και αισιοδοξία ετούτο το τόλμημα ετούτη η αποκοτιά!
Θέλοντας να δώσει ένταση στο ψυχρό του ασπρόμαυρου καμβά ο π. Αρσένιος, μοναδικά τοποθέτησε φύλλα από ασήμι με φυσικά υλικά άμμο και ασπράδι αυγού, φύλλα χρυσού αλλά και χαλκό στην καμπάνα του ιερού ναού Αρχ. Μιχαήλ του 13ου αιώνα για να δώσει το γήινο μήνυμα, στο άφυλλο και αποξηραμένο δέντρο για να δώσει την αίσθηση της καρποφορίας όταν με αγάπη και τρυφερή απλότητα το αγγίξεις, όπως συμβαίνει όταν πράξεις το ίδιο στην καρδιά του άλλου με τον οποίον συνοδοιπορείς στην άνυδρη κοινωνία.
Εδώ θα μοιραστώ μαζί σας μηνύματα επισκεπτών μαζί με τις φωτογραφίες….
- «Εγώ συνάντησα μόνο φως στην έκθεση της Εύας Καπελλάκη-Κοντού. Τα θερμά μου συγχαρητήρια!», Ρένα Παπαδάκη Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Ηρακλείου.
- «Θερμά συγχαρητήρια για την μαγευτική εικαστική δημιουργία!», Αταλάντη Μιχελογιαννάκη Καραβελάκη.
- «Κάθε πίνακας είναι και μια ποίηση. Μια ποίηση ομιλούσα. Λιτά και ταπεινά, όμως περικλείουσα μια μεγαλοσύνη και αγιότητα», Κώστας Καργάκης συγγραφέας- λογοτέχνης
- «Ένα θερμό ευχαριστώ στην Εύα και τον π. Αρσένιο για την ηρεμία και την ελπίδα που πρόσφεραν σε καθέναν από εμάς που είχαμε την τύχη να δούμε το αποτέλεσμα της συνεργασίας τους.», Άση Λυγερού-Καλοκαιρινού.
- «Φως στο φως…», Γιάννης Πανταγιάς, ηθοποιός.
- «Σας ευχαριστώ που μοιράζεστε το φως σας και δείχνετε ένα όμορφο μονοπάτι…», Άλεξ (ένα 20χρονο αγόρι με τον φίλο του.
- «Ξεκλείδωμα της μνήμης… Τελετουργία… Προσώπων με χιτώνα. Πραγμάτων ζωής. Τοπωνύμια. Φωτογραφήματα άλλων εποχών. Ξεκλείδωμα της μνήμης!», Νικόλας Σταυρουλάκης, Αρκάδιος ο Κρης, ποιητής.
- «Εξαιρετική στοχαστική εργασία, πνευματικό ταξίδι και ανάταση ψυχής!», Μιχάλης Χουρδάκης Δημοσιογράφος – περιοδικό «ΚΡΗΤΗ».
- «Συγχαρητήρια πολλά, σας ευχαριστούμε που μας πήρατε μαζί σας στην ανάταση της ψυχής προς το φως.», Στάθης Μονιάκης.
- «Πορεία προς το φως. Δύσκολη κακοτράχαλη πορεία με χαράκια και τζουγκριά γεμάτη. Μα σαν σιμώσεις στο φως, ω Θεέ μου! Τι άλλο να ζητήσει η ψυχή σου εκεί βρίσκεται το αθάνατο νερό. Εδώ κι εγώ δροσίστηκα και ξεδίψασα, στο απόσκιο της υψηλής πνευματικότητας.», Λουκαδάκης Νίκος (Δαφνιανός).
Η χαρά της επιτυχίας ήταν διπλή γιατί ένα κομμάτι του πολιτισμού της πολύπαθης Μεσαράς εκτέθηκε στην καρδιά της πόλης του Ηρακλείου και στον χώρο της γνώσης όπως είναι το Βιβλιοπωλείο της Βικελαίας Βιβλιοθήκης.
Εύα Καπελλάκη Κοντού, Εκπαιδευτικός αρθρογράφος & ραδιοφωνική παραγωγός.