Υπογραφή σύμβασης για την εκπόνηση της μελέτης στην Παράκαμψη Μοιρών – Το σημαντικότερο οδικό έργο στοv Δήμο Φαιστού - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Υπογραφή σύμβασης για την εκπόνηση της μελέτης στην Παράκαμψη Μοιρών – Το σημαντικότερο οδικό έργο στοv Δήμο Φαιστού

29 Μαρτίου 2024 -

Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται να υπογραφή η σύμβαση για την επικαιροποίηση της μελέτης ενός εξαιρετικά σημαντικού οδικού έργου για το Δήμο Φαιστού από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκη.

Πρόκειται για το έργο της παράκαμψης των Μοιρών, ένα έργο που θα αναβαθμίσει σημαντικά στην οδική πρόσβαση προς την πόλη των Μοιρών και ταυτόχρονα θα ανακουφίσει την πόλη και τους οδηγούς ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Όπως έχει γράψει κατ’ επανάληψη ο Αντίλαλος της Μεσαράς πρόκειται για ένα έργο που ενώ ήταν έτοιμο να δημοπρατηθεί πριν από 15 περίπου χρόνια δεν κατασκευάστηκε ποτέ και σήμερα το έργο είναι απαραίτητο περισσότερο από ποτέ.

Η κυκλοφορία των οχημάτων πλέον γίνεται με δυσκολία παρά τη μονοδρόμηση που έχει γίνει ενώ η συνεχής αύξηση του πληθυσμού στις Μοίρες αλλά και η ανάπτυξη της πόλης σε εμπορικό κέντρο όλης της Μεσαράς έχει οδηγήσει σε πολλαπλασιασμό των οχημάτων. Ο Νέος δρόμος που θα κατασκευαστεί νότια της πόλης θα αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των πολιτών ενώ ειδικά τα καλοκαίρια θα διευκολύνει σημαντικά και τους χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται την Μεσαρά.

Το έργο της παράκαμψης των Μοιρών αποτελεί και ένα στοίχημα για τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη που πριν από 4 χρόνια είχε δεσμευτεί μιλώντας στον Αντίλαλο της Μεσαράς πως η Περιφέρεια Κρήτης θα αναλάμβανε την επικαιροποίηση της μελέτης όπως και έγινε. Όπως είναι ήδη γνωστό πριν από μερικές μέρες ο Περιφερειάρχης υπέγραψε τη σύμβαση για την εκπόνηση των μελετών για την παράκαμψη Τυμπακίου.

Ήδη ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Νίκος Σκουλάς έχει τρέξει τις διαδικασίες προκειμένου να πραγματοποιηθεί η υπογραφή της σχετικής σύμβασης με τον ανάδοχο που θα επικαιροποιήσει τις μελέτες που υπάρχουν αλλά θα κάνει και τις απαραίτητες τροποποιήσεις όπου απαιτούνται καθώς από τότε που εκπονήθηκε η μελέτη έχουν κατασκευαστεί κτίρια που θα πρέπει να λάβει υπόψιν του ο μελετητής.

Αυτό σημαίνει πως θεωρείται πως θα υπάρξουν αλλαγές στην αρχική χάραξη άρα και άλλοι κτηματογραφικοί πίνακες με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ως προς την κήρυξη των απαλλοτριώσεων.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως η επικαιροποίηση της συγκεκριμένης μελέτης που υπάρχει θα εκπονηθεί σε συντομότερο χρονικό διάστημα από τις μελέτες για την παράκαμψη του Τυμπακίου.

Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου αναμένεται να φτάσει κοντά στα 25 εκατομμύρια ευρώ και σίγουρα θεωρείται ένα ακριβό έργο για να συμπεριληφθεί στο ΠΕΠ Κρήτης όμως αυτό δεν αποκλείεται καθώς αποτελεί προτεραιότητα για την περιοχή της Μεσαράς και για την Περιφέρεια Κρήτης.

Η παράκαμψη των Μοιρών είναι ένα οδικό έργο με συνολικό μήκος 5534 μέτρα. Πρόκειται για ένα έργο που ξεκινά πριν από τα Καπαριανά και φτάνει περίπου ένα χιλιόμετρο μετά τις Μοίρες. Σύμφωνα με τη μελέτη ο δρόμος, που θα περάσει νότια της πόλης των Μοιρών, νοτιότερα από το δρόμο που σήμερα είναι μονόδρομος για tην κίνηση των οχημάτων από το Τυμπάκι προς το Ηράκλειο, θα έχει διατομή 12 μέτρα. Πρόκειται για ένα σύγχρονο δρόμο με παράπλευρο δίκτυο όπου απαιτείται και τρις κόμβους.

Έναν στα Καπαριανά ένας στις Μοίρες και ένας στην έξοδο των Μοιρών στη σύνδεση με το δρόμο Μοίρες Τυμπάκι.

 

Νίκος Σκουλάς

«Πολύ σύντομα θα υπογράψουμε τη σύμβαση για την μελέτη της παράκαμψης Μοιρών. Ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο όχι μόνο για τις Μοίρες και το Δήμο Φαιστού αλλά για ολόκληρη τη Μεσαρά θα έλεγα. Η επικαιροποίηση της μελέτης θα γίνει με κονδύλια του ΕΣΠΑ και στόχος μας είναι το έργο αυτό να κατασκευαστεί με ευρωπαϊκά κονδύλια. Στόχος μας είναι μέσα σε ένα χρόνο από σήμερα να έχουμε στα χέρια μας ολοκληρωμένες τις μελέτες για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.»

 

Του Χάρη Λεοντάκη