Πίεση στο υπουργείο για τη σύνδεση Μεσαράς με Νέο Αεροδρόμιο – Νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση από τον Χάρη Μαμουλάκη - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Πίεση στο υπουργείο για τη σύνδεση Μεσαράς με Νέο Αεροδρόμιο – Νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση από τον Χάρη Μαμουλάκη

29 Μαρτίου 2024 - /

Αυξάνεται η πίεση από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης στο νομό Ηρακλείου προς το Υπουργείο Υποδομών για το θέμα της κυκλοφοριακής σύνδεσης του Νέου Διεθνούς Αεροδρομίου στο Καστέλι με τη Μεσαρά.

Μία οδική σύνδεση που και ο πιο αδαής βλέποντας το χάρτη θα έλεγε πως θα ήταν κάτι το απαραίτητο και απολύτως λογικό να γίνει μιας και θα μειώσει κατά πολύ την ταλαιπωρία όσων θέλουν να φτάσουν στο αεροδρόμιο από τη Μεσαρά αλλά και από το Νότιο Ρέθυμνο. Ουσιαστικά δηλαδή ο συγκεκριμένος δρόμος αν κατασκευαστεί θα εξυπηρετεί όχι μόνο τους κατοίκους της Μεσαράς αλλά και όλους τους κατοίκους του νότιου Ρεθύμνου που θα επιλέξουν να ταξιδέψουν από Ηράκλειο.

Ο Αντίλαλος της Μεσαράς ανέδειξε πριν από περίπου 4 χρόνια την αναγκαιότητα κατασκευής του συγκεκριμένου οδικού έργου αποκαλύπτοντας και τις πρώτες συζητήσεις που είχαν γίνει μεταξύ περιφέρειας Κρήτης και υπουργείου Υποδομών. Μάλιστα ο Περιφερειάρχης Κρήτης είχε θέσει και δημοσίως την αναγκαιότητα κατασκευής τους συγκεκριμένου οδικού έργου ενώ είχε κατ΄ επανάληψη θέσει το θέμα στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, όπως έχει κάνει και στον Χρήστο Σταϊκούρα σε συναντήσεις που είχε μαζί του.

Πρόκειται για ένα έργο που αφενός θα μειώσει κατά πολύ το χρόνο που θα χρειάζεται ένας πολίτης να φτάσει στο νέο αεροδρόμιο πχ από το Τυμπάκι, αφετέρου θα συμβάλει σημαντικά στην τουριστική ανάπτυξη της Μεσαράς κάτι που είναι και μεγάλο ζητούμενο για τους δήμους της περιοχής.

Πριν από μερικές μέρες είχαμε μία ακόμα επίκαιρη ερώτηση αυτή τη φορά από τον Τομεάρχη Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ Χάρη Μαμουλάκη προς τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σταϊκούρα που τον καλεί ουσιαστικά να απαντήσει τι σκοπεύει το υπουργείο να κάνει με το συγκεκριμένο έργο. Δεν είναι η πρώτη προσπάθεια που γίνεται από τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ καθώς ο ίδιος και στο παρελθόν έχει προσπαθήσει να αποσπάσει μία ξεκάθαρη απάντηση για το συγκεκριμένο έργο.

Στην ερώτηση του ο κ Χάρης Μαμουλάκης αναφέρει:

«Παρά το ότι στην επίσημη ιστοσελίδα του Διεθνούς Αερολμένα – Heraklion International Airport, Crete υπάρχει η αναφορά διασύνδεσης με σύγχρονο οδικό δίκτυο της βόρειας με τη νότια Κρήτη, μέχρι σήμερα και παρά την πάγια θέση των τοπικών φορέων και της Αυτοδιοίκησης, δεν έχει προβλεφθεί η σχετική οδική σύνδεση του νέου αεροδρομίου με την περιοχή της Μεσσαράς» επισημαίνει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Πρόκειται για μια περιοχή που παρουσιάζει ισχυρή δυναμική στον τουριστικό τομέα, αυξημένη εξαγωγική αγροτική δραστηριότητα και σημαντική οικιστική ανάπτυξη. Οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής, δικαίως αισθάνονται αποκλεισμένοι, καθώς θα αναγκάζονται να προσεγγίσουν το νέο αεροδρόμιο είτε μέσω του Ηρακλείου και του ΒΟΑΚ, είτε μέσω του επισφαλούς επαρχιακού οδικού δικτύου που διέρχεται από πολλά χωριά και οικισμούς της περιοχής. Λαμβάνοντας υπόψη και την απουσία οποιασδήποτε σχετικής αναφοράς της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στο υπό κατασκευή έργο του νέου αεροδρομίου Καστελλίου, αλλά και σε συνδυασμό με την αναγκαιότητα υιοθέτησης ενός αναπτυξιακού μακροπρόθεσμου μοντέλου που θα χαρακτηρίζεται όντως από περιφερειακότητα μεγιστοποιώντας τα πολλαπλασιαστικά οφέλη του έργου προς τη τοπική κοινωνία, καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει ξεκάθαρα: Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να αναβαθμιστεί η οδική σύνδεση μεταξύ του νέου αεροδρομίου Καστελλίου και της ευρύτερης περιοχής της Μεσσαράς.»

Αντίστοιχες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις έχουν γίνει και από άλλους βουλευτές της αντιπολίτευσης που έχουν αντιληφθεί τη σημασία που θα έχει ένα τέτοιο οδικό έργο για ολόκληρη τη Μεσαρά. Ένα έργο που θα συμβάλει τόσο στην εξυπηρέτηση των πολιτών όσο και στην τουριστική ανάπτυξη  της περιοχής.

Στην πρόσφατη επίσκεψη που είχε κάνει ο υπουργός Υποδομών στην Κρήτη και κατά την -παρουσία του στο νέο Αεροδρόμιο είχε αποφύγει να απαντήσει όχι μόνο για το συγκεκριμένο οδικό έργο αλλά και για άλλα παρόμοια θέματα που τέθηκαν στη συζήτηση που έγινε.

Πλέον μετά την επίκαιρη ερώτηση του κ Μαμουλάκη ο υπουργός θα πρέπει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για το αν το υπουργείο Υποδομών έχει στο πλάνο του την οδική σύνδεση του Νέου Διεθνούς Αεροδρομίου με την περιοχή της Μεσαράς.

Πάντως έμπειρα στελέχη που ασχολούνται εδώ και χρόνια με τα οδικά έργα στο νησί τονίζουν πως η οδική σύνδεση με την περιοχή της Μεσαράς είναι κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα καθώς οι οδικοί άξονες από το Αεροδρόμιο προς το νότιο τμήμα του νομού θα φτάσουν μέχρι τα Πραιτώρια.

 

Του Χάρη Λεοντάκη