ΥΠΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης: Δύσκολο σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες το πρόβλημα του νερού - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

ΥΠΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης: Δύσκολο σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες το πρόβλημα του νερού

24 Μαρτίου 2024 -

Συζήτηση όλων τον φορέων για τα θέματα του νερού πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Φαιστού στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλιου με συντονιστές τον ΥΠΑΑΤ Λευτέρη Αυγενακη και το Δήμαρχο Φαιστού Γρηγόρη Νικολιδάκη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός των προαναφερθέντων ο προεδρος του Δημοτικού Συμβουλιου Νίκος Καργακης, οι αντιδήμαρχοι Αντώνης Κωνσταντουλακης, Γιώργος Ντισπυρακης, Μανωλης Μαλεφιτσακης, Στελιος Βεισακης, Μανωλης Ορφανουδάκης, Γιάννης Φασομυτάκης, Κώστας Μανιουδάκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αχιλλέας Ρομπογιαννακης, Βαγγέλης Τσιμπραγακης, καθώς επίσης και οι πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γ ζώνης Γιώργος Πετρουλακης.

ΥΠΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης: Δύσκολο σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες το πρόβλημα του νερού

Σε επίπεδο Κρήτης έχουμε αναθέσει το master plan στην εξειδικευμένη ολλανδική εταιρεία HVA International που αφορά στην προστασία της περιοχής και της αγροτικής παραγωγής από πλημμύρες και την ξηρασία, που παρεπιπτόντως έχει αναλάβει το master plan για τη Θεσσαλία, ανέφερε ο ΥΠΑΑΤ.
«Η ιδιαιτερότητα της Κρήτης ως προς τη μορφολογία του εδάφους που συναντούμε τόσο ξηρασία όσο και πλυμμηρικά φαινόμενα δυσκολεύει το έργο σε σχέση με την Θεσσαλία που είναι μια λεκάνη.
Οφείλω να πω ότι στη σύσκεψη στα Χανιά παρουσιάστηκαν στοιχεία είναι άκρως ανησυχητικά και για την περιοχή μας και για την Σητεια και Ιεραπετρα.
Από την εταιρεία πρέπει να αναφέρουμε ότι έχουν επισκεφθεί την περιοχή τρεις φορές στελέχη της εταιρείας για να προχωρήσουν τη μελέτη για τα έργα με προτεραιότητα την Μεσαρά.
Δεν μπορεί να θα δωθεί λύση με τη διάνοιξη νέων γεωτρήσεων αλλά με τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.
Θα κινηθούμε με έργα που θα χρηματοδοτηθούν και θα σχεδιαστούν από το ΥΠΑΑΤ.
Τα έργα αυτά αποτελούν άμεση προτεραιότητα μας και είμαστε εν αναμονή των προτάσεων της Εταιρείας για να δούμε τι λύσεις θα υιοθετήσουμε προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μείζον αυτό πρόβλημα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τους Δήμους.»

Προχωρά η εκτροπή του Πλατύ Ποταμού
Μπορεί να προχωρά η εκτροπή του Πλατύ Ποταμού για τον εμπλουτισμό του Φράγματος της Φανερωμένης, ωστόσο επειδή αποτελεί ένα έργο ευρωπαϊκών προδιαγραφών μπορεί να πάρει και μια δεκαετία ως την ολοκλήρωση του.
Ωστόσο τη ευρύτερη περιοχή θα υποστεί σοβαρές ζημιές αν δεν προβούμε σε άμεσες ενέργειες.

Για τα ΤΟΕΒ
Δυστυχώς, όπως ανέφερε ο Υπουργός, τα νοικοκυρεμένα ΤΟΕΒ είναι μόνο ένα 8-9%. Στα υπόλοιπα ΤΟΕΒ δεν έχουμε ένα κοινό χαρακτηριστικό. Οι λόγοι είναι πολλοί και διαφορετικοί.
Έτσι πρέπει να δούμε ποιες ενέργειες θα κάνουμε ώστε να είμαστε έτοιμη μέχρι να λειτουργήσει ο ενιαίος φορέας διαχείρισης νερού.

Αθλητισμός
Ο Υπουργός ζήτησε και ενημέρωση από την Δημοτική Αρχή και για τα έργα στον προηγούμενο τομέα με τον οποίο ασχολούνταν, τον αθλητισμό. Όπου αρκετά έργα έχουν εκκινήσει και ολοκληρωθεί καθώς και αλλά που έχουν καθυστερήσει και χαθεί.

Δήμαρχος Φαιστού, Γρηγόρης Νικολιδάκης
Ήρθαν οι επιστήμονες και μας επισκέφτηκαν και στο δημαρχείο και τους ενημέρωσα προσωπικά ότι σαν δημος τρέχουμε μελέτες για τα μικροφραγματα Μαγαρικαριου και Αντισκαριου καθώς είναι περιοχές που έχουν μεγάλες ανάγκες για αρδευτικό νερό.
Μέσα στις αντιπλημμυρικές μελέτες είναι τα πλατιά περάματα γιατί εκεί εμφανίζονται μεγάλες ποσότητες νερού οι οποίες χάνονται και κάλλιστα θα μπορούσαμε να εμπλουτίσουμε τον υδροφόρο ορίζοντα της Μεσαράς.
Έπειτα έθεσα το μικροφράγμα του ποταμού μάγειρα όπου θα ωφελούσε στον εμπλουτισμό της περιοχής του Τυμπακίου.
Τέλος ετέθει το θέμα του Γεροποτάμου. Αν μπορούσαμε να κάνουμε ορισμένες παρεμβάσεις ώστε να μπορέσουμε να διοχετεύσουμε και στον Γεροποταμο περίπου ένα με δυο εκατομμύρια κυβικά θα βοηθούσε τα μέγιστα.

Προεδρος ΤΟΕΒ Γιώργος Πετρουλακης
Μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις αλλά οι ΤΟΕΒ δεν διαθέτουν χρήματα για να τις πραγματοποιήσουν. Οι δήμοι Φαιστού και Γόρτυνας μπορούν από κοινού να κάνουν ένα στρατηγικό σχεδιασμό προκειμένου να εξασφαλίσουν και τα κονδύλια για την δημιουργία τους.

Κλείνοντας τη συζήτηση ο ΥΠΑΑΤ δήλωσε ότι δεν έχει θέμα χρηματοδότησης καθώς το πρόγραμμα που διαχειρίζεται διαθέτει 4 δισεκατομμύρια, λέγοντας «Να γίνουν έργα που θα έχουν σωστό προσανατολισμό προκειμένου να μείνει και να έχει αποτέλεσμα», ενώ επίσης παρότρυνε τον Δήμαρχο και τους λοιπούς παρευρισκόμενους να έρθουν σε συνεννόηση προκειμένου να κάνουν προτάσεις ουσιαστικές για να τις εκθέσουν στην ομάδα των επιστημόνων κατά την επόμενη τους επίσκεψη.