Ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος – Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά για την Κρήτη - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος – Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά για την Κρήτη

19 Απριλίου 2024 - /

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά ξεκίνησε φέτος στην Κρήτη η αντιπυρική περίοδος.

Και πέρυσι βέβαια είχε ξεκινήσει νωρίτερα, αφού κανονικά ξεκινάει την 1η Μαΐου ωστόσο πέρυσι είχε ξεκινήσει 20 Απριλίου και φέτος, από την Δευτέρα 15 Απριλίου, απαγορεύεται η χρήση πυρός.

Η παρατεταμένη ανομβρία, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν και ευνοούν το ξέσπασμα πυρκαγιών, καθώς και τα περιστατικά με φωτιές που καλέστηκαν τις τελευταίες ημέρες να αντιμετωπίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού,  επίσπευσαν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου με την Πυροσβεστική να ανακοινώνει την περασμένη Παρασκευή 12 Απριλίου, ότι από την Δευτέρα μπαίνει τέλος στις…φωτιές.

Πιο συγκεκριμένα στη σχετική απόφαση επισημαίνονται τα εξής:

“Μετά από σχετικές εισηγήσεις των Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, υπογράφηκε από τον Συντονιστή Επιχειρήσεων Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, Υποστράτηγο Γεώργιο Τσικαλά, απόφαση για την έναρξη του χρονικού ορίου απαγόρευσης χρήσης πυρός από 15/4/2024 στις εκτάσεις που αναφέρονται στο πεδίο εφαρμογής της 9/2021 Πυροσβεστικής Διάταξης για τις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης”. 

Υπενθυμίζεται πως και πέρυσι η αντιπυρική περίοδος είχε ξεκινήσει νωρίτερα στην Κρήτη σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Ωστόσο, φέτος η έναρξή της γίνεται νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. 

Πέρυσι, ειδικότερα η αντιπυρική περίοδος είχε ξεκινήσει για την επικράτεια την 1η Μαΐου και στην Κρήτη στις 20 Απριλίου. Η κλιματική αλλαγή και οι υψηλές θερμοκρασίες που άρχισαν να καταγράφονται φέτος πολύ νωρίτερα από το σύνηθες επέβαλαν την άμεση λήψη μέτρων για την αποφυγή εκδήλωσης καταστρεπτικών πυρκαγιών. 

Κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου δεν επιτρέπεται η οποιαδήποτε καύση στην ύπαιθρο, ενώ επί ποδός θα βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία σε όλη την Κρήτη, προκειμένου να περιοριστούν τυχόν παραβάσεις. Σημειώνεται ότι οι παραβάτες θα διώκονται ποινικά και θα τους επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα. 

Η κλιματική αλλαγή που επηρεάζει ήδη το νησί και έχει φέρει νέα δεδομένα στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, έχουν δημιουργήσει μεγάλο προβληματισμό και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία καλείται ήδη από τον περασμένο μήνα να διαχειριστεί δύσκολα περιστατικά πυρκαγιών, οι οποίες εκδηλώνονται συχνά λόγω καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών που «ξεφεύγουν».

Σημειώνεται πως καθ΄όλη της διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η οποιαδήποτε καύση στην ύπαιθρο, ενώ οι παραβάτες θα διώκονται ποινικά και θα τους επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα.

Η ανακοίνωση του Δήμου Φαιστού

Σε ανακοίνωσή της η Πολιτική Προστασία του Δήμου Φαιστού αναφέρει:

«Προσοχή ξεκίνησε από σήμερα Δευτέρα 15 Απριλίου η αντιπυρική περίοδος για την Κρήτη, καθώς υπογράφηκε η σχετική απόφαση. Η “απαγόρευση χρήσης πυρός” επισπεύσθηκε και μάλιστα εφαρμόζεται νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των καιρικών συνθηκών που επικρατούν και οι οποίες ευνοούν το ξέσπασμα πυρκαγιών. Συγκεκριμένα: Μετά από σχετικές εισηγήσεις των Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, υπογράφηκε από τον Συντονιστή Επιχειρήσεων Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, Υποστράτηγο Γεώργιο Τσικαλά, απόφαση για την έναρξη του χρονικού ορίου απαγόρευσης χρήσης πυρός από 15/04/2024 στις εκτάσεις που αναφέρονται στο πεδίο εφαρμογής της 9/2021 “Πυροσβεστικής Διάταξης για τις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης” Κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου δεν επιτρέπεται η οποιαδήποτε καύση στην ύπαιθρο, ενώ σε επιφυλακή θα βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία σε όλη την Κρήτη, προκειμένου να περιοριστούν τυχόν παραβάσεις. Επισημαίνεται ότι οι παραβάτες θα διώκονται ποινικά και θα τους επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα».

Μιλώντας στον «Α» ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Αντώνης Κωνσταντουλάκης εφιστά την προσοχή για την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου σε δημότες και επισκέπτες.

«Θα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ότι πλέον απαγορεύεται η καύση κλαδιών και οποιεσδήποτε εργασίες στην ύπαιθρο μπορεί να δημιουργήσουν σπινθήρα και συνθήκες εκδήλωσης πυρκαγιάς

Επίσης καλό θα είναι να γνωρίζουμε όλοι ότι η συσσώρευση κλαδιών ή  άλλων εύφλεκτων υλικών σε υπαίθριους χώρους μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες εκδήλωσης πυρκαγιάς γι΄ αυτό καλό θα είναι οι δημότες να προχωρήσουν στον καθαρισμό των  υπαίθριων χώρων τους άμεσα.

Οι αυξημένες θερμοκρασίες, οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν συχνά στην περιοχή μας, καθώς και η ξηρασία δημιουργούν συνθήκες ανάφλεξης».

Ο κ. Κωνσταντουλάκης προσθέτει ότι όταν αντιληφθούμε φωτιά θα πρέπει άμεσα να τηλεφωνήσουμε στο 199, αλλά και για θέματα πολιτικής προστασίας στο 112. «Δίνουμε πάντα στις αρμόδιες υπηρεσίες πλήρη στοιχεία για το ποιοι είμαστε που βρισκόμαστε και τι βλέπουμε ως συμβάν εκείνη τη στιγμή έτσι ώστε να βοηθήσουμε περισσότερο» καταλήγει ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Φαιστού.

Τι να προσέξουμε

Αν βρίσκεστε στην ύπαιθρο

  • Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τους θερινούς μήνες.
  • Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα το καλοκαίρι.
  • Αποφύγετε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. ηλεκτροκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
  • Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα.
  • Μην αφήνετε τα σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
  • Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.

 

 Αν το σπίτι σας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος

  • Δημιουργείστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι καθαρίζοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα και φύλλα, τις πευκοβελόνες και τα κλαδιά.
  • Κλαδέψτε τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία και την κατάστασή τους.
  • Απομακρύνετε τα ξερά κλαδιά από τα δένδρα και τους θάμνους.
  • Μην αφήνετε τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια του σπιτιού. Κλαδέψτε τα αφήνοντας απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι.
  • Αραιώστε τη δενδρώδη βλάστηση έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου. Για ακόμη μεγαλύτερη προστασία απομακρύνουμε τη δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων εφόσον οι εργασίες καθαρισμού της φυσικής βλάστησης που επιβάλλονται για την προστασία των κτιρίων δεν προσκρούουν σε καμία περίπτωση στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
  • Μην τοποθετείτε πλαστικές υδρορροές ή σωλήνες στους τοίχους του σπιτιού.
  • Μην τοποθετείτε παραθυρόφυλλα από εύφλεκτα υλικά στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες.
  • Φροντίστε ώστε τα καλύμματα στις καμινάδες και τους αεραγωγούς του σπιτιού να είναι από άφλεκτο υλικό ώστε να μην διεισδύσουν σπίθες.
  • Μην αποθηκεύετε εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι.
  • Τοποθετείτε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
  • Μην κατασκευάζετε ακάλυπτες δεξαμενές καυσίμου κοντά στο σπίτι.
  • Προμηθευτείτε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και φροντίζετε για τη συντήρησή τους.
  • Εξοπλιστείτε με σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλετε να προστατεύσετε.
  • Εξοπλιστείτε με μια δεξαμενή νερού, μια απλή αντλία που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ένα σωλήνα νερού.

 

Μόλις αντιληφθείτε μια πυρκαγιά

  • Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (τηλ.199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για:
    –   την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε,
    –   την τοποθεσία, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
    –   το είδος της βλάστησης που καίγεται.

 

Προετοιμαστείτε

Αν η πυρκαγιά πλησιάζει στο σπίτι σας

  • Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
  • Μεταφέρετε όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτιρίου σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
  • Κλείστε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες κλπ.) έτσι ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.
  • Κλείστε τις παροχές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων μέσα και έξω από το σπίτι.
  • Μαζέψτε τις τέντες στα μπαλκόνια και στα παράθυρα.
  • Διευκολύνετε την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων ανοίγοντας την πόρτα του κήπου.
  • Τοποθετείστε σκάλα στην εξωτερική πλευρά του σπιτιού, αντίθετα από την κατεύθυνση της πυρκαγιάς ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στη στέγη.
  • Συνδέστε τους σωλήνες ποτίσματος και απλώστε τους ώστε να καλύπτεται η περίμετρος του σπιτιού.
  • Αν η ορατότητα είναι μειωμένη, ανάψτε τα εσωτερικά και τα εξωτερικά φώτα του για να γίνεται ορατό μέσα από τους καπνούς.

 

Μόλις περάσει η πυρκαγιά

  • Βγείτε από το σπίτι και σβήστε αμέσως τις μικροεστίες που απομένουν.
  • Ελέγξτε για τουλάχιστον 48 ώρες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, την περίμετρο και τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.

 

Αν η πυρκαγιά έχει φτάσει στο σπίτι σας

  • Μην εγκαταλείπετε το κτίριο εκτός αν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη.
  • Μην μπαίνετε μέσα σε αυτοκίνητο. Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα σπίτι κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη σε ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.
  • Αν παραμείνετε στο σπίτι:
    –  Κλείστε καλά τις πόρτες και τα παράθυρα.
    –  Φράξτε τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει μέσα ο καπνός.
    –  Απομακρύνετε τις κουρτίνες από τα παράθυρα.
    –  Μεταφέρετε στο εσωτερικό των δωματίων τα έπιπλα που βρίσκονται κοντά στα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες.
    –  Κλείστε τις ενδιάμεσες πόρτες για να επιβραδύνετε την εξάπλωση της πυρκαγιάς.
    –  Γεμίστε την μπανιέρα, τους νιπτήρες και τους κουβάδες με εφεδρικό νερό.
    –  Συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο.
    –  Φροντίστε να υπάρχει φακός και εφεδρικές μπαταρίες μαζί σας σε περίπτωση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Αν το σπίτι σας είναι ξύλινο αναζητείστε καταφύγιο σε κτιστό σπίτι.
  • Αν διαταχθεί οργανωμένη απομάκρυνση από την περιοχή ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των Αρχών και τις διαδρομές που θα σας δοθούν.

 

Σοφία Πλουτινάκη