«Βήματα σημειωτόν» για τους δείκτες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

«Βήματα σημειωτόν» για τους δείκτες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές

4 Ιουνίου 2025 -

Μικτές τάσεις παρουσιάζουν σήμερα (4/6/25), οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο παγκόσμιο εμπόριο.

Toυ Παντελή Μάνου

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο αυξάνονται από σήμερα, από το 25% στο 50%, οι τελωνειακοί δασμοί που επιβάλλονται στον εισαγόμενο χάλυβα και στο εισαγόμενο αλουμίνιο.«Έκρινα ότι είναι απαραίτητο να αυξηθούν οι τελωνειακοί δασμοί στον χάλυβα και στο αλουμίνιο προκειμένου να ρυθμιστούν οι εισαγωγές για να εξασφαλιστεί ότι δεν θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια», αναφέρει το σχετικό κείμενο.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, «οι αυξημένοι τελωνειακοί δασμοί θα είναι πιο αποτελεσματικοί στην καταπολέμηση της πρακτικής ξένων χωρών να εξάγουν πλεονάζουσα παραγωγή σε χαμηλές τιμές στην αγορά των ΗΠΑ για να υπονομεύσουν την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών χάλυβα και αλουμινίου των ΗΠΑ».

Ο επιπρόσθετοι δασμοί 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και στο εισαγόμενο αλουμίνιο που αποφάσισε η κυβέρνηση των ΗΠΑ τέθηκαν σε εφαρμογή στα μέσα Μαρτίου. Επρόκειτο για μια από τις πρώτες αποφάσεις που πήρε ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, τον Ιανουάριο.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Καναδάς, ο μεγαλύτερος προμηθευτής προϊόντων χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ, υπέβαλε προσφυγή στις 13 Μαρτίου στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου εναντίον των τελωνειακών από πλευράς Ουάσιγκτον με το επιχείρημα πως τα μέτρα αυτά είναι «ασύμβατα με τις υποχρεώσεις των ΗΠΑ» ως προς το διεθνές εμπόριο.

Σε ευρωπαικό επίπεδο, ο υπουργός Οικονομικών, Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, της Γερμανίας θα παρουσιάσει σήμερα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ένα πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων για τις γερμανικές επιχειρήσεις, ύψους

46 δισ. ευρώ, σε μια προσπάθεια της νέας κυβέρνησης να βγάλει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης από τη στασιμότητα.Τα φορολογικά κίνητρα θα περιλαμβάνουν εκπτώσεις για νέο εξοπλισμό και νέα ηλεκτρικά οχήματα έως το 2029.

Από το 2028, ο ομοσπονδιακός φορολογικός συντελεστής εταιρικών φόρων 15% θα μειώνεται κατά μία μονάδα κάθε χρόνο με στόχο το 10%. Επίσης, από την 1η Ιουλίου,οι εταιρείες θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να αποσβέσουν το 75% της τιμής αγοράς των νέων ηλεκτρικών οχημάτων από το πρώτο έτος και να μειώσουν έτσι το φορολογητέο εισόδημά τους ενώ θα εκπίπτει το 30% του κόστους των νέων μηχανημάτων και άλλου εξοπλισμού από τον φορολογικό τους λογαριασμό μεταξύ 2025 και 2027.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο DAX30 ενισχύεται κατά 0,18%, στο Παρίσι, ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει κέρδη σε ποσοστό 0,31%, στη Μαδρίτη, ο κύριος δείκτης κινείται χαμηλότερα κατά 0,51% και το Μιλάνο καταγράφει μικρές απώλειες σε ποσοστό 0,21% ενώ στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημειώνει ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,22%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές αξίας περίπου 300 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1834,94 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 0,57%.

ΟΜΟΛΟΓΑ

Εικόνα σταθεροποίησης εμφανίζουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται ανοδικά κατά 1 μονάδα βάσης και διαμορφώνεται στο 2,50%. Παράλληλα, η απόδοση του 10ετούς γαλλικού ομολόγου παρουσιάζει αύξηση κατά 2 μονάδες βάσης, στο 3,19%. Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου κινείται υψηλότερα κατά 1 bps στο 3,49%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου ενισχύεται κατά 2 μονάδες βάσης, στο 3,11% και της Πορτογαλίας κυμαίνεται

στο 2,99%, με αύξηση κατά 2 μονάδες βάσης, ενώ, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού παρουσιάζει άνοδο κατά 1 μονάδα βάσης, στο 3,26%.

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ – ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Σταθεροποιητικές τάσεις παρουσιάζουν, έως αυτή την ώρα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει οριακά κέρδη κατά 0,06%, στα 63,44 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ, με αντίστοιχη ανεπαίσθητη άνοδο 0,03%, διαμορφώνεται στα $65,60.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει μικρές απώλειες έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γιεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα κινείται στο 1,1405 δολ./ευρώ ενώ με το ιαπωνικό βρίσκεται στα 143,63 γιεν/δολ.

Σχεδόν στα χθεσινά επίπεδα βρίσκεται ο χρυσός, με τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου να κινούνται στα 3.382,20 δολ./ουγκιά.Την ίδια στιγμή, το ασήμι κινείται σταθεροποιητικά και παραμένει πάνω από τα 34 δολάρια ανά ουγκιά.

Πηγή ertnews.gr