Βέττας (ΙΟΒΕ): Στο 2,1% η ανάπτυξη φέτος – Στο 3% ο πληθωρισμός – Οικονομικός Ταχυδρόμος - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Βέττας (ΙΟΒΕ): Στο 2,1% η ανάπτυξη φέτος – Στο 3% ο πληθωρισμός – Οικονομικός Ταχυδρόμος

23 Απριλίου 2024 -

Σε επί τα χείρω αλλαγή των προβλέψεών του προχωρά το ΙΟΒΕ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2024. Σύμφωνα με τα όσα είπε σήμερα ο επικεφαλής του Νίκος Βέττας, «χαμηλώνει» o πήχης της ανάπτυξης στο 2,1% και «ανεβάζει» τον πληθωρισμό στο 3%.

Το μεγάλο στοίχημα για την ελληνική οικονομία παραμένει η αύξηση των επενδύσεων, με το ΙΟΒΕ να εκτιμά ότι θα αυξηθούν φέτος 7,8% (από 10,8% πριν), ενώ η άνοδος του ελληνικού ΑΕΠ…κατεβαίνει στο 2,1%, από 2,4% που αποτελεί την προηγούμενη πρόβλεψη.

Ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται στο 3% φέτος, ενώ η αμέσως προηγούμενη πρόβλεψη έβαζε τον πήχη στο 2,8%, με την ανεργία να συνεχίζει να υποχωρεί αλλά με μικρότερο ρυθμό με τάση σταθεροποίησης κοντά στο 10%. Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι το τρέχον έτος θα υποχωρήσει στο 10,3%. Σχετικά με τον πληθωρισμό, ο κ. Βέττας αναφέρθηκε και στα εγχώρια ζητήματα που υπάρχουν, πέραν της διεθνούς συγκυρίας.

Δύσκολες οι καταναλωτικές προοπτικές για το 2024 – Οι προσδοκίες για το 2025

Οι προκλήσεις

Αναφορικά με τις προκλήσεις για την Ελλάδα, ο κ. Βέττας σημείωσε ότι υπήρξε αρνητική έκπληξη από την πορεία των επενδύσεων το 2023, η αύξησή τους ήταν αρκετά χαμηλότερη από τις προβλέψεις που επηρέασε την ανάπτυξη. Διαφαίνεται μια κόπωση στην αγορά εργασίας με μείωση του ρυθμού μείωσης της ανεργίας. Αν παγιωθεί το ποσοστό ανεργίας στο 10% αυτό θα συνυπάρχει με πολλές επιχειρήσεις και κλάδους που λένε ότι δεν βρίσκουν εργαζόμενους. Υπάρχει μια κόπωση και στο οικονομικό κλίμα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.

Υπάρχουν ακόμη προκλήσεις στη δημοσιονομική πολιτική, παρά τις θετικές εξελίξεις. Τα τελευταία χρόνια είχε ενταθεί η παρεμβατική πολιτική του κράτους σε όλες τις αγορές, από τις επιδοτήσεις όπως της πανδημίας και τις παρεμβάσεις στην αγορά λόγω της ακρίβειας.

Θετική εικόνα

Στα θετικά της χώρας μας κατά τον κ. Βέττα, είναι η σημαντική μείωση του spread δανεισμού της χώρας ως αποτέλεσμα της απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και της καλύτερης πορείας της σε σχέση με την Ευρωζώνη, την αύξηση του τουρισμού που επιτρέπει την εξισορρόπηση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το καλό επιχειρηματικό κλίμα, και η καλή πορεία των δημοσιονομικών, όπως φάνηκε με το έλλειμμα.

Αναφερόμενος στον πληθωρισμό σε επίπεδο ευρωζώνης, ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ είπε ότι η νομισματική δουλειά που έγινε έφερε αποτέλεσμα, αλλά θα συνεχίσει να παραμένει στα επίπεδα του 2% για αρκετό χρονικό διάστημα.

Από εκεί και πέρα, ο κ. Βέττας  ότι υπάρχει μια μείωση της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας, ο ρυθμός της οποίας ωστόσο παραμένει υψηλότερος του μέσου όρου της ευρωζώνης, όπου αναμένεται να αναπτυχθεί με μόλις 0,6% από 0,5% πέρυσι. Σύμφωνα με τον κ. Βέττα, η επιβράδυνση αυτή της Ελληνικής Οικονομίας ξεκίνησε στο β’ εξάμηνο του 2023.

Όπως επισημαίνει το ΙΟΒΕ, η επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης, η σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και των επιτοκίων, η γεωπολιτική αστάθεια, τα δημοσιονομικά μεγέθη και η εκτέλεση του αναθεωρημένου Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι πλέον καθοριστικοί παράγοντες της εξέλιξης του ΑΕΠ το 2024.

Οι Κίνδυνοι

• Περαιτέρω γεωπολιτική αστάθεια και οικονομική αβεβαιότητα σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο (πόλεμος στην Ουκρανία, Μέση Ανατολή, εκλογές στις ΗΠΑ, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).

• Πιο αργή μείωση των επιτοκίων στην Ευρώπη το 2024, ειδικά σε εναλλακτικό σενάριο μεγάλης αύξησης των διεθνών τιμών ενέργειας.

• Υψηλό έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο, με διαρθρωτικά χαρακτηριστικά.

• Αγορά εργασίας: Βραδύτερη αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας, μεταξύ άλλων λόγω υψηλής διαρθρωτικής ανεργίας.

• Σταδιακά σφιχτότεροι δημοσιονομικοί στόχοι. Παραμένει στενή η φορολογική βάση στην Ελλάδα.

• Απώλεια ανταγωνιστικότητας λόγω υψηλότερου του μ.ό. της Ευρωζώνης πληθωρισμού μετά τα μέσα του 2023. Επίμονος πληθωρισμός σε αγαθά πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, υψηλότερος από τον μ.ό. της ΕΖ το 2024.

• Υψηλό επιτοκιακό spread δανείων-καταθέσεων και συστηματικά αρνητικός ρυθμός αποταμίευσης των νοικοκυριών.

• Κίνδυνος για νέα έξαρση ληξιπρόθεσμων οφειλών και ΜΕΔ, λόγω ανόδου επιτοκίων και κόστους διαβίωσης. Εμπόδιο στην ανακατανομή των πόρων τα κόκκινα δάνεια εντός και εκτός τραπεζικών ισολογισμών.

• Μείγμα επενδύσεων: Επενδύσεις σε Κατοικίες/Κατασκευές και μεταφορικό εξοπλισμό, μείωση στους άλλους τομείς.

Θετικές προοπτικές

• Η επιτάχυνση στην υλοποίηση του αναθεωρημένου Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε συνδυασμό με την επέκταση του δανειακού του σκέλους και το REPowerEU, δύνανται να «ξεκλειδώσουν» διεθνή κεφάλαια για παραγωγικές και περισσότερο μακροχρόνιες επενδύσεις.

• Η μείωση των επιτοκίων, αν ξεκινήσει νωρίτερα στα μέσα του έτους θα αποτελέσει ευκαιρία για επιτάχυνση των επενδύσεων.

• Στοίχημα η ενισχυμένη εξωστρέφεια της οικονομίας, με σταδιακή βελτίωση του εξωτερικού ισοζυγίου.

• Μεταρρυθμίσεις με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα 2024-2027 δύνανται να αυξήσουν την παραγωγικότητα η οποία αποκλίνει από τον μέσο όρο στην Ευρώπη.

• Η μείωση των ΜΕΔ σε επίπεδο συνόλου οικονομίας θα απελευθερώσει παραγωγικούς πόρους προς αποδοτικότερη κατανομή τους.

• Σημαντικό ύψος ανεκτέλεστου υπολοίπου κατασκευαστικών έργων.

Πηγή ot.gr