Τσιτσιπάς: Ο λόγος που άλλαξε ρακέτα και γιατί παραπονιέται για το «αργό» παιχνίδι
Η αλλαγή ρακέτας, η οποία έπαιξε κομβικό ρόλο στην κατάκτηση του τίτλου στο Ντουμπάι, καθώς και τα παράπονα του Στέφανου Τσιτσιπά και των άλλων κορυφαίων του tour για το αργό παιχνίδι αναλύει στο Gazzetta ο πρώην Έλληνας τενίστας και νυν προπονητής, Κωνσταντίνος Μίκος.
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έφτασε στην κατάκτηση του τίτλου στο τουρνουά του Ντουμπάι, ωστόσο πέρα από το μεγάλο επίτευγμά του, το ενδιαφέρον του κοινού τράβηξε μία κομβική αλλαγή που έκανε ο Έλληνας τενίστας αναφορικά με τη ρακέτα του.
Μετά από πολύ καιρό στο tour ο Έλληνας τενίστας αποφάσισε ν’ αλλάξει ρακέτα, γεγονός που όπως ανέφερε ο ίδιος – πολλάκις – τον έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Μάλιστα, αυτό αποδείχθηκε και στο τουρνουά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με τον 26χρονο να δείχνει πιο αποφασιστικός, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και βελτιωμένα κάποια αδύναμα σημεία.
Βέβαια, οι δηλώσεις του Νο.9 στον κόσμο αναφορικά με την αλλαγή αυτή είναι αρκετά απλές, με το Gazzetta να ζητάει την ανάλυση του πρώην Έλληνα τενίστα και νυν προπονητή, Κωνσταντίνου Μίκου, ο οποίος έχει φτάσει μέχρι το Νο.939 στην παγκόσμια κατάταξη όντας επί χρόνια μέλος της Εθνικής Ελλάδας στο Davis Cup.
Ο Έλληνας προπονητής, λοιπόν, αναφέρθηκε στην πορεία του Στέφανου Τσιτσιπά μέχρι στιγμής στη σεζόν, μιλώντας παράλληλα για την πρόσφατη επιτυχία του στο Ντουμπάι. Σχολίασε την αλλαγή ρακέτας, αναλύοντας το παράπονο του 26χρονου και των κορυφαίων παικτών του tour σχετικά με τις πιο αργές επιφάνειες και τα νέα μπαλάκια.
Τέλος, έκανε τη δική του πρόβλεψη για τη σεζόν του Έλληνα τενίστα, τον οποίον βλέπει στα Finals του Τορίνο και ως ένα από τα φαβορί για μία μεγάλη κατάκτηση τίτλου εφόσον διατηρήσει το επίπεδο του παιχνιδιού που παρακολουθήσαμε στο Ντουμπάι.
Οι δηλώσεις του Κωνσταντίνου Μίκου στο Gazzetta
Πώς σχολιάζεις τη μέχρι τώρα πορεία του Στέφανου Τσιτσιπά;
«Θεωρώ ότι ο Στέφανος έχει ξεκινήσει πολύ καλά τη χρονιά. Έχει κάνει καλά ματς, παρόλο που έχασε. Την περασμένη εβδομάδα στη Ντόχα ήταν άτυχος που έχασε από τον τραυματισμένο Μεντζέντοβιτς και στο Ντουμπάι… ξεδίπλωσε όλο του ταλέντο, φτάνοντας στην κατάκτηση του τίτλου».
Ποιο πιστεύεις πως ήταν το… κλειδί για να κάνει αυτή την πορεία στο Ντουμπάι;
«Το… κλειδί για την πορεία του στο Ντουμπάι, αλλά και για τη γενικότερη τενιστική του ανάκαμψη θεωρώ πως είναι η βελτίωση της επιστροφής στο σερβίς του αντιπάλου. Εδώ και καιρό πιστεύω πως είναι η αχίλλειος πτέρνα του στο παιχνίδι του. Το forehand του είναι κοινώς αποδεκτό πως είναι φανταστικό και το backhand του έχει σταθεροποιηθεί».
Ήταν όντως τόσο κομβική η αλλαγή ρακέτας;
«Η αλλαγή της ρακέτας απ’ ότι φαίνεται τον έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Βέβαια, αυτά κρίνονται εκ των υστέρων. Μία σωστή αλλαγή ρακέτας μπορεί να σε βοηθήσει πάρα πολύ και να σε βγάλει από κάποιο αδιέξοδο, μίας όμως κακή αλλαγή μπορεί να σε “καταστρέψει”. Μιλώντας για τον Στέφανο, έχει ανέβει η δύναμη και η ταχύτητα των χτυπημάτων του κάτι που έγινε ξεκάθαρο στο Ντουμπάι».
Μία αλλαγή ρακέτας πώς μπορεί να επηρεάσει ένα τενίστα στο παιχνίδι του;
«Η ρακέτα είναι το… όπλο του τενίστα. Ο τρόπος που επιλέγεις μία ρακέτα, εξαρτάται από το εάν σε βοηθάει στα καλά σημεία του παιχνιδιού και αν μπορεί να σε βελτιώσει στα κακά στοιχεία του παιχνιδιού σου. Νομίζω πως αυτό έψαξε και ο Τσιτσιπάς και μέχρι στιγμή φαίνεται πως το έχει βρει».
Τι αλλαγές μπορεί να έκανε στο Ντουμπάι, τόσο στο παιχνίδι όσο και στην ρακέτα (αλλαγή κιλών στο πλέγμα ενδεχομένως, άλλο βάρος ρακέτας πχ);
«Δεν νομίζω πως έκανε κάποια ριζική αλλαγή. Το πώς έπλεξε την ρακέτα το ξέρει μόνο ο ίδιος, η ομάδα του και ο άνθρωπος που έχει πλέξει την ρακέτα του και κανένας άλλος, γιατί πολλά έχουν ακουστεί πολλά σενάρια.
Οι περισσότεροι τενίστες έχουν πολλές πλέξεις, ανάλογα με την επιφάνεια, τα μπαλάκια και τις καιρικές συνθήκες. Όταν φτάνουν σε κάποιο τουρνουά αποφασίζουν, αυτό που λέμε “πόσα κιλά θα βάλουν στη ρακέτα τους” και προσαρμόζουν κάποιες ρακέτες για κάθε ενδεχόμενο. Προσωπικά δεν είδα κάποια ριζική αλλαγή στο παιχνίδι του, αλλά βελτιώσει του υπάρχοντος παιχνιδιού του, το οποίο είναι πάρα πολύ αξιόλογο και αν το διατηρήσει προβλέπω μεγάλες πορείες φέτος σε πολλά τουρνουά».
Σε δηλώσεις του ο Τσιτσιπάς είπε πως τα μπαλάκια και τα court γίνονται πιο αργά. Πέρα από τη λέξη «αργό» που καταλαβαίνουμε όλοι, υπάρχει πιο ειδική εξήγηση πάνω σε αυτό;
«Αυτό μου λέμε “αργό” εννοούμε όλες τις συνολικές συνθήκες. Για παράδειγμα μία επιφάνεια μπορεί να είναι αργή, αλλά αν μιλάμε για indoor τότε οι συνθήκες βοηθούν το επιθετικό παιχνίδι. Όσον αφορά τα μπαλάκια έχουν ακουστεί πολλά παράπονα από τους τενίστες, ότι φουσκώνουν περισσότερο και πολύ γρήγορα χάνουν την αναπήδηση τους.
Στα γήπεδα μπαίνουν όλο και περισσότερες στρώσεις, ώστε τα μπαλάκια να γίνονται πιο αργά και τα ράλι να είναι μεγαλύτερα. Αυτό είναι το παράπονα πολλών αθλητών, γιατί τα ματς γίνονται πιο επίπονα και οι πόντοι τελειώνουν πιο δύσκολα απ’ ότι στο παρελθόν.
Αργές συνθήκες είναι αυτές που έχουν πολλή υγρασία και τα μπαλάκια “φουσκώνουν” και γενικά όσο βραδιάζει όλα γίνονται πιο αργά. Γρήγορες συνθήκες λέμε όταν υπάρχει υψόμετρο, ζέστη – ξηρασία, καινούρια μπαλάκια. Μια επιφάνεια όπως το γρασίδι είναι πολύ γρήγορη, πλέον οι σκληρές επιφάνειες ενώ ήταν γρήγορες γίνονται πιο αργές με τις περισσότερες στρώσεις στο court, επίσης τα indoor τουρνουά δίνουν πλεονέκτημα στο γρήγορο παιχνίδι».
Το να γίνεται πιο αργό το παιχνίδι γιατί λειτουργεί μειονεκτικά για έναν τενίστα, αφού αυτό του δίνει μεγαλύτερο χρόνο πίσω από την μπάλα;
«Αυτή η ερώτηση είναι δύσκολο να εξηγηθεί σε κάποιον που δεν έχει παίξει τένις. Για να γίνουμε πιο κατανοητοί και να βοηθήσουμε τους αναγνώστες είναι πως οι αθλητές δεν έχουν πρόβλημα το να βρεθούν πίσω από την μπάλα, αλλά κοιτούν να έχουν ποιοτικά χτυπήματα σε διάρκεια δύο – τριών ωρών.
Κάποιες συνθήκες μπορεί να βολεύουν κάποιον παίκτη σε σχέση με κάποιον άλλον. Δεν είναι σίγουρο πως όλοι οι τενίστες θα κάνουν παράπονα για το πιο αργή επιφάνεια, όμως οι καλύτεροι στο είδος τους θα κάνουν παράπονα γιατί ευνοούνται με το πιο γρήγορο παιχνίδι και μπορούν να προσαρμόσουν καλύτερα απ’ όλους και να συνάμα να επιβάλλουν τον ρυθμό τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Στέφανος! Του αρέσουν οι γρήγορες συνθήκες και παραπονέθηκε για το αργό παιχνίδι, ενώ η αγαπημένη του – βάσει αποτελεσμάτων – επιφάνεια είναι η χωμάτινη η οποία είναι από τις πιο αργές. Αυτό αποδεικνύει πως το εν λόγω ζήτημα είναι πολύπλοκο, γεγονός που δεν μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό σε κάποιον που δεν έχει παίξει πολλά χρόνια τένις».
Με τις παρούσες αλλαγές και με γνώμονα ότι η αγαπημένη επιφάνεια του Τσιτσιπά είναι προ των πυλών, τι πιστεύεις ότι μπορούμε να περιμένουμε; Βλέπεις κατάκτηση κάποιου Grand Slam;
«Βλέπω πως ο Στέφανος Τσιτσιπάς ψάχνει πολύ την βελτίωση και την άνοδό του. Ελπίζω σε μία κατάκτηση Grand Slam όπως όλη η Ελλάδα θέλω να πιστεύω. Βέβαια αυτό εξαρτάται από την κατάσταση που θα βρίσκεται ο ίδιος εκείνες τις δύο εβδομάδες. Με βάση την απόδοσή του στο Ντουμπάι, το βάζω εύκολα στα φαβορί για έναν μεγάλο τίτλο, και θεωρώ πως θα τερματίσει στην πρώτη οκτάδα ώστε να είναι παρών στα Finals του Τορίνο»
Πηγή gazzetta.gr