Τουρκία: Πώς εξελίσσεται η τουριστική κίνηση στα νησιά του Αιγαίου με τη visa express
Αμφίσημα είναι τα μηνύματα για την πορεία των αφίξεων από την Τουρκία φέτος στα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε 12 εκ των οποίων ισχύει και το πρόγραμμα της visa express.
Στη Λέσβο ο Ιούνιος φέτος έδειξε πτώση 35 – 40%, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού
Σε ορισμένα νησιά όπως η Λέρος η κίνηση είναι πολύ ικανοποιητική σε άλλα όμως όπως τη Λέσβο και την Κω αλλά και τη Χίο τον τελευταίο μήνα παρατηρείται κάμψη σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά.
Η πτώση πάντως αφορά περισσότερο τον μήνα Ιούνιο και μένει να φανεί τις θα συμβεί τους επόμενους δυο μήνες και κατά πόσο θα καλυφθεί το κενό, του προηγούμενου μήνα και θα πλησιάσουμε το περυσινό ρεκόρ όταν 1,15 εκατ. τούρκοι τουρίστες επισκέφθηκαν τα ελληνικά νησιά σύμφωνα τουλάχιστον με τα στατικά στοιχεία του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας.
Το πρόγραμμα visa express
Για 12 από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ισχύει και φέτος το πρόγραμμα της Visa express που εκτιμάται ότι πέρυσι τόνωσε την τουριστική αγορά και τις αφίξεις από την Τουρκία. Τα νησιά που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα βραχείας διάρκειας επισκέψεων είναι τα Χίος, Κως, Λέσβος, Ρόδος, Σάμος, Λέρος, Λήμνος, Κάλυμνος, Καστελόριζο και Σύμη, στα οποία προστέθηκαν φέτος η Πάτμος και η Σαμοθράκη. Οι αφίξεις με το εν λόγω πρόγραμμα είναι ένα μικρό μέρος των συνολικών αφίξεων, καθώς το 2024 υπολογίστηκαν πάνω από 104.700 Τούρκοι τουρίστες, με πρωταθλήτρια στις θεωρήσεις τη Μυτιλήνη με 27.600 και ακολούθησε η Χίος με 25.000 περίπου
Η φετινή πτώση των αφίξεων αλλά και η μείωση των διανυκτερεύσεων αποδίδεται τόσο σε γενικότερες αιτίες όπως οι πρόσφατες γεωπολιτικές εντάσεις όσο και σε ένα «ανταγωνισμό τιμών» μεταξύ ελληνικών και τουρκικών τουριστικών επιχειρήσεων.
Η άνοδος των τιμών των ελληνικών ξενοδοχείων από την μία πλευρά σε συνδυασμό και με την πτώση των τιμών από την πλευρά των τούρκων συναδέλφων τους, φαίνεται ότι επηρέασε τις τουριστικές ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά τουλάχιστον τον Ιούνιο.
Σημαντική πτώση στη Λέσβο
Στη Λέσβο ο Ιούνιος φέτος έδειξε πτώση 35 – 40%, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού κ. Βασίλη Βογιατζή. Ο ίδιος εκτιμά ότι η σημαντική αύξηση του τέλους διανυκτέρευσης τα τελευταία χρόνια λειτουργεί αποτρεπτικά. Το τέλος διανυκτέρευσης σημειώνει για ένα τριάστερο ξενοδοχείο από ενάμιση ευρώ που ήταν πριν τρία χρόνια πήγε στα πέντε ευρώ, ενώ για ένα τετράστερο από τέσσερα ευρώ αυξήθηκε στα δέκα ευρώ και για ένα πεντάστερο ξενοδοχείο από τα επτά ευρώ αυξήθηκε στα 15 ευρώ.
Μια τετραμελής οικογένεια από την Τουρκία π.χ. θα επιβαρυνθεί με 320 ευρώ έξοδα προκαταβολικά μόνο για εισιτήρια, βίζες και φόρους, χωρίς να κάνει καν διανυκτέρευση στο νησί, επισημαίνει. Παράλληλα συμπληρώνει ότι και οι τούρκοι ξενοδόχοι έχουν μειώσει τις τιμές, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει από την εδώ πλευρά προκειμένου να αυξήσουν τις πληρότητες τους και να μειώσουν το ρεύμα προς τα ελληνικά νησιά. Επίσης εκτιμά ότι οι Τούρκοι επηρεάστηκαν και από τις γεωπολιτικές εξελίξεις ενώ σημειώνει ότι οι διακυμάνσεις στις σχέσεις των δυο χωρών Ελλάδος και Τουρκίας επηρεάζουν και την συμπεριφορά των τουριστών.
«Φέτος νομίζω δεν θα ξεπεράσουμε τις 110.000» εκτιμά ο Βασίλης Βογιατζής
Για τον ίδιο είναι σημαντικό να μην «μετράμε» αφίξεις αλλά διανυκτερεύσεις καθώς παρατηρείται φέτος και μείωση του αριθμού των διανυκτερεύσεων, καθώς μειώθηκαν τα επταήμερα και εξαήμερα με τους περισσότερους τούρκους να επιλέγουν τριήμερα. Είναι γεγονός ότι πέρυσι η Λέσβος κατέρριψε κάθε ρεκόρ στις αφίξεις τούρκων επισκεπτών με πάνω από 140.000 αφίξεις. Φέτος νομίζω δεν θα ξεπεράσουμε τις 110.000 εκτιμά ο κ. Βογιατζής.
Στη Χίο σύμφωνα με τον Ιδιωτικό Φορέα Τουρισμού Chios Tourism Organization, παρά τη συνολική αύξηση στις αφίξεις από τρίτες χώρες, μείωση παρατηρήθηκε στις αφίξεις Τούρκων επισκεπτών κατά τον μήνα Ιούνιο. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2025 αφίχθησαν 14.462 Τούρκοι επισκέπτες, αριθμός μειωμένος κατά 8% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2024, όταν οι αφίξεις είχαν ανέλθει σε 16.353. Στο σύνολο του πρώτου εξαμήνου του 2025, οι αφίξεις Τούρκων επισκεπτών ανήλθαν σε 44.274, εκ των οποίων 7.205 ήρθαν με gate visa, μια διαδικασία που διευκολύνει την πρόσβαση επισκεπτών μέσω συνοριακών σταθμών. Πάντως τον Μάιο η εικόνα ήταν πολύ καλύτερη οι αφίξεις Τούρκων επισκεπτών το μήνα Μάιο του 2025 ήταν 10622 ενώ τον αντίστοιχο μήνα πέρσι είχαμε 7451. Άρα είχαμε αύξηση 42,5%.
Να σημειωθεί ωστόσο ότι τις πρώτές ημέρες του Ιουνίου, κατά την διάρκεια του Kurban Bayramı ( 6 Ιουνίου έως 9 Ιουνίου 2025) σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης η ζήτηση για ελληνικά νησιά αυξήθηκε κατά 25% με το σύστημα της αίτησης βίζας κατά την άφιξη. Στην Χίο ανέφεραν, σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές στα σημεία ελέγχου, περίπου 5.500 άτομα πέρασαν από το νησί μόνο σε δύο ημέρες.
Σταμάτησαν δυο καταμαράν στην Πάτμο
Στην Πάτμο η κίνηση από την άλλη πλευρά είναι φέτος υποτονική αναφέρει στον ot.gr ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων του νησιού κ. Ιάκωβος Κουτλάκης, Μάλιστα σημειώνει ότι πέρυσι δυο καταμαράν συνέδεαν την Πάτμο με τις απέναντι ακτές φέτος κόπηκαν επικαλούμενοι το «μπουγάζι» μεταξύ των στενών που δημιουργεί προβλήματα στα πλοία. Πάντως ο ίδιο σημειώνει ότι οι Τούρκοι τουρίστες είναι πολύ καλοί πελάτες και στηρίζουν την τοπική οικονομία.
Μείωση της κίνησης στη Κω
Και στην Κω η κίνηση από την Τουρκία εμφανίζεται μειωμένη ενώ οι διαδικασίες με την visa Express εξακολουθούν να είναι προβληματικές. Κάτι δεν λειτουργεί σωστά σημειώνουν στον ot.gr παράγοντες του νησιού.
Κίνηση ρεκόρ το 2024
Σε μια πρωτοφανή τάση, περισσότεροι από 1,15 εκατομμύρια Τούρκοι τουρίστες ταξίδεψαν στα ελληνικά νησιά δια θαλάσσης το 2024, σημειώνοντας μια εκπληκτική αύξηση 93% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Τα επίσημα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το 2023, 804.776 Τούρκοι τουρίστες επισκέφθηκαν τα ελληνικά νησιά, ενώ το 2022, ο αριθμός αυτός ανήλθε σε 416.085.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, συνολικά 8.629 ταξίδια με πλοίο μετέφεραν Τούρκους ταξιδιώτες από τις ακτές του Αιγαίου στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας μια σημαντική ώθηση στον διασυνοριακό τουρισμό.
Η αύξηση των ταξιδιών αποδόθηκε στην έναρξη του προγράμματος visa express κατά την άφιξη, το οποίο επέτρεψε στους Τούρκους τουρίστες να παραμείνουν σε επιλεγμένα νησιά για έως και επτά ημέρες. Η Κως αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος προορισμός, με 340.303 ταξιδιώτες να αναχωρούν από την Αλικαρνασσό και επιπλέον 2.493 από το Κουσάντασι. Η Ρόδος ακολούθησε από κοντά, προσελκύοντας 184.665 επισκέπτες από τον Μαρμαρά, 48.409 από τη Φετιγιέ και 2.015 από την Αλικαρνασσό.
Άλλοι δημοφιλείς προορισμοί ήταν η Χίος με 195.618 ταξιδιώτες από το Τσεσμέ, η Σάμος με 128.827 επισκέπτες από το Κουσάντασι και 25.312 από το Τσεσμέ, και η Λέσβος με 148.064 αφίξεις από το Αϊβαλί και 7.895 από τη Σμύρνη. Εν τω μεταξύ, το Καστελόριζο υποδέχτηκε 48.123 Τούρκους τουρίστες από το Κας.
Πηγή: ot.gr
Πηγή in.gr