Τουρκία: Εκτός «γκρίζας λίστας» για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος
Η Financial Action Task Force, ένας διεθνής οργανισμός εποπτείας αφιερωμένος στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και των παράνομων ταμειακών ροών, αφαίρεσε την Παρασκευή την Τουρκία από τη «γκρίζα λίστα» των χωρών που χρειάζονται ειδική παρακολούθηση, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα εν μέσω τις προσπάθειές της για οικονομική ανάκαμψη.
«Η FATF χαιρετίζει τη σημαντική πρόοδο της Τουρκίας στη βελτίωση του καθεστώτος AML/CFT», έγραψε ο οργανισμός που εδρεύει στο Παρίσι στην τελευταία του έκθεση, χρησιμοποιώντας την ορθογραφία της τουρκικής κυβέρνησης για το όνομα της χώρας και το αρκτικόλεξο για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Ελλείψεις και ανησυχίες
Ανέφερε ότι η Τουρκία ενίσχυσε την αποτελεσματικότητα του καθεστώτος της AML/CFT για να αντιμετωπίσει τις «ανεπάρκειες» που η FATF απαριθμούσε στην έκθεση παρακολούθησης του Οκτωβρίου 2021.
Αυτές οι ελλείψεις περιελάμβαναν ανησυχίες της FATF για μη καταχωρημένες υπηρεσίες μεταφοράς χρημάτων, ανεπαρκείς πόρους αφιερωμένους σε έρευνες χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, εικαζόμενη συμμετοχή σε φοροδιαφυγή κυρώσεων, έλλειψη εποπτείας σε τομείς υψηλού κινδύνου που χρησιμοποιούνται για ξέπλυμα χρήματος όπως οι τράπεζες και τα ακίνητα και η ανεπαρκής εποπτεία μη κερδοσκοπικών οργανισμών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, μεταξύ άλλων.
Η FATF στην έκθεσή της για το 2021 είχε βρει τομείς όπως ο τραπεζικός τομέας, οι κατασκευές και τα ακίνητα στην Τουρκία που χαρακτηρίζονταν ευάλωτοι στην παράνομη χρηματοδότηση ομάδων που έχουν χαρακτηριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη, όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα.
Ο οργανισμός εποπτείας κατέληξε στο συμπέρασμα στα πορίσματά του του 2024 ότι η Τουρκία «δεν υπόκειται πλέον στην αυξημένη διαδικασία παρακολούθησης της FATF», αλλά ότι «θα πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται με τη FATF για να διατηρήσει τις βελτιώσεις στο σύστημά της AML/CFT, μεταξύ άλλων συνεχίζοντας να διασφαλίζει την εποπτεία της στον τομέα των ΜΚΟ σύμφωνα με τα πρότυπα της FATF».
Ελπίδες οικονομικής ανάκαμψης
Η κυβέρνηση της Τουρκίας χαιρέτισε τα νέα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της, Μεχμέτ Σίμσεκ, έγραψε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, «Το κάναμε», μαζί με ένα emoji με τουρκική σημαία καθώς ανακοινώθηκε η απόφαση, σύμφωνα με μετάφραση της Google από τα τουρκικά.
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ δήλωσε: «Με αυτή την εξέλιξη, η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας μας έχει γίνει ακόμη πιο ισχυρή. Η απόφαση θα έχει εξαιρετικά θετικές συνέπειες για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την οικονομία».
Η ανακοίνωση της FATF πιθανότατα θα έρθει ως ώθηση στις προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης της Τουρκίας μετά από χρόνια υψηλού πληθωρισμού, υποτίμησης του τοπικού νομίσματος και ασυνεπών επιπέδων ξένων επενδύσεων.
Ο Mohamed Daoud, επικεφαλής πρακτικής στον οίκο αξιολόγησης Moody’s, περιέγραψε τη θετική επίδραση που είναι πιθανό να έχει ο νέος χαρακτηρισμός. «Η απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Γκρίζα Λίστα της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF) αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η τουρκική κυβέρνηση και οι διάφοροι οικονομικοί τομείς στην ενίσχυση της καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», είπε ο Νταούντ.
«Αυτή η εξέλιξη αναμένεται να ενισχύσει τη φήμη της Τουρκίας διεθνώς, ενισχύοντας δυνητικά τις ξένες επενδύσεις και τις σχέσεις με ευρωπαϊκούς και αμερικανικούς θεσμούς».
Πηγή: OT
Πηγή in.gr