Τουρκία: Δημοσίευμα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης – «Η κυβέρνηση εκπονεί μια ολοκληρωμένη μελέτη για το άνοιγμά της» - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Τουρκία: Δημοσίευμα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης – «Η κυβέρνηση εκπονεί μια ολοκληρωμένη μελέτη για το άνοιγμά της»

3 Ιουνίου 2024 -

Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Έκπληξη στη Θεολογική Σχολή» η τουρκική εφημερίδα Karar υποστηρίζει ότι η τουρκική κυβέρνηση κινείται για το θέμα της επαναλειτουργίας της Σχολής , που παραμένει κλειστή από το 1971. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Τούρκος υπουργός Παιδείας, Γιουσούφ Τεκίν, ο οποίος ηγείται των προετοιμασιών, επισκέφθηκε τη Σχολή και συναντήθηκε με τις αρμόδιους και έλαβε τις απόψεις πρώην υπουργών που είχαν εργαστεί στο παρελθόν για το θέμα αυτό. Η επαναλειτουργία της Σχολής, σχολιάζει η εφημερίδα, εξετάζεται στο πλαίσιο του «δεύτερου κύματος μεταρρυθμίσεων» που προετοιμάζεται από την τουρκική κυβέρνηση, μετά τις τοπικές εκλογές στις 31 Μαρτίου, χωρίς όμως ακόμη να διευκρινίζεται το περιεχόμενό τους.

Ανταπόκριση: Γιάννης Μανδαλίδης

Στις 29 Μαΐου, ο Τούρκος υπουργός, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία, επισκέφθηκε τη Σχολή και «συναντήθηκε με τους αρμόδιους του Πατριαρχείου και της ρωμαίικης κοινότητας» σημειώνεται στο δημοσίευμα. «Αναφέροντας ότι το κτίριο έχει ιστορική σημασία, ο Τεκίν πρότεινε οι εργασίες αποκατάστασης να πραγματοποιηθούν πιστά στην αρχική αρχιτεκτονική τους. Επισκέφθηκε επίσης τη βιβλιοθήκη του σχολείου, η οποία φιλοξενεί 80 χιλιάδες τόμους».

«Κλειστή για περισσότερα από 50 χρόνια, το αίτημα για επαναλειτουργία της Σχολής έχει τεθεί κατά καιρούς και μια νέα πρωτοβουλία έχει ξεκινήσει. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση εκπονεί μια ολοκληρωμένη μελέτη για το άνοιγμα της Σχολής. Στο πλαίσιο των εργασιών που συντονίζει ο υπουργός Εθνικής Παιδείας Γιουσούφ Τεκίν, διερευνώνται τα νομικά και πολιτικά βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Ο Τεκίν πραγματοποιεί επίσης ορισμένες συναντήσεις για το θέμα αυτό» προσθέτει η ίδια εφημερίδα.

Σύμφωνα με την Karar, το θέμα τέθηκε ξανά κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα πριν από τρεις εβδομάδες.

Στο δημοσίευμα της Karar σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Στις 13 Μαΐου, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, είχε επίσης στην ατζέντα του τη Θεολογική Σχολή. Αναφέρεται ότι ο Μητσοτάκης ζήτησε από τον Ερντογάν να λάβει μέτρα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής. Ο Ερντογάν, από την άλλη πλευρά, δήλωσε σε συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα “Καθημερινή” την προηγούμενη ημέρα της επίσκεψης: “Εργαζόμαστε για να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Αναμένουμε την ίδια εποικοδομητική προσέγγιση από τη γείτονα μας όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα στον τομέα της εκπαίδευσης”».

Πηγή ertnews.gr