Τουρισμός και εστίαση: Έρχεται νέα εγκύκλιος για την ψηφιακή κάρτα εργασίας
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την καθολική και υποχρεωτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε 50.000 επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης.
Η χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα είναι υποχρεωτική από την 1η Μαρτίου στους παραπάνω κλάδους, ωστόσο το μέτρο αυτό εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά από τις 11 Σεπτεμβρίου του 2024. Για το θέμα αυτό μιλά ο Γενικός Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκος Μηλαπίδης στο enikonomia.gr
«Ενδεχομένως να εκδοθεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου μια επιπλέον εγκύκλιος η οποία θα κουμπώνει καλύτερα στις ανάγκες του τουρισμού και της εστίασης και θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες των κλάδων » επισημαίνει ο κ. Μηλαπίδης.
«Γενικά, η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα εφαρμοστεί στον τουρισμό και στην εστίαση όπως εφαρμόζεται και στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας. Είναι ένα εργαλείο που καταγράφει τον πραγματικό χρόνο εργασίας και που περιλαμβάνει την υπερεργασία και τις υπερωρίες» διευκρινίζει ο Γενικός Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Και επαναλαμβάνει πως δεν θα είναι διαφορετικό το σύστημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε αυτούς τους κλάδους από τους υπόλοιπους. « Τα στοιχεία που έχουμε ειδικά για τις συμβάσεις εργασίας στην εστίαση δείχνουν πως τα 2/3 αυτών είναι μερικής απασχόλησης. Άρα εκεί υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας. Αυτό με την ψηφιακή κάρτα θα αλλάξει κάπως» τονίζει μεταξύ άλλων.
Εστίαση και τουρισμός: Τι εξετάζεται για τις εισφορές σε υπερωρίες
Φθηνότερες αναμένεται να είναι όπως όλα δείχνουν από την 1η Μαρτίου οι εισφορές στις υπερωρίες των εργαζομένων του τουρισμού και της εστίασης με την υποχρεωτική χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
«Επειδή έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες ο τουρισμός και η εστίαση εξετάζουμε να δούμε μήπως γίνει μια μείωση του μισθολογικού κόστους, δηλαδή του ασφαλιστικού κόστους επί των υπερωριών. Είναι κάτι το οποίο εξετάζουμε σε αυτή φάση μαζί με το υπουργείο Οικονομικών» υπογραμμίζει σχετικά ο κ. Μηλαπίδης.
Ωστόσο διευκρινίζει πως « αυτή τη στιγμή εξετάζονται κάποια σενάρια για το θέμα αυτό. Δεν έχει ληφθεί η τελική απόφαση. Τα σενάρια που εξετάζονται είναι πώς θα κάνουμε την υπερωρία και την υπερεργασία πιο φθηνή για τον εργοδότη και αντιστοίχως λιγότερο δαπανηρή για τον εργαζόμενο. Δηλαδή να μειωθεί το κομμάτι εισφορών του εργοδότη και του εργαζόμενου ούτως ώστε να κοστίζει λιγότερο στον εργοδότη και να μένουν περισσότερα λεφτά στην τσέπη του εργαζόμενου».
Δεν αποκλείεται πάντως σύμφωνα με πληροφορίες οι ασφαλιστικές εισφορές για τις υπερωρίες να μειωθούν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες 10 με 12 ποσοστιαίες μονάδες.
Τα πρόστιμα για τους παραβάτες
«Τσουχτερά» πρόστιμα από 2.000 ευρώ έως και 10.500 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν οι παραβάτες που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις του νέου συστήματος για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, όπως αναφέρεται στον σχετικό οδηγό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης https://psifiakikarta.gov.gr/odigos-psifiakis-kartas/. Αναλυτικά:
- 10.500 ευρώ είναι το πρόστιμο για μη ενεργοποίηση ψηφιακής κάρτας εργασίας εργαζομένου.
- 3.000 ευρώ είναι το πρόστιμο για υποβολή στοιχείων της ψηφιακής κάρτας εργαζόμενου που τελούν σε απόκλιση με την πραγματική έναρξη ή την πραγματική λήξη της απασχόλησης.
- 3.000 ευρώ είναι το πρόστιμο για τη μη προβλεπόμενη μη υποβολή στοιχείων της ψηφιακής κάρτας εργαζομένου για την πραγματική έναρξη ή την πραγματική λήξη της απασχόλησης.
- 2.000 ευρώ είναι το πρόστιμο για την εφαρμογή ευέλικτου ωραρίου σε εργαζόμενο για τον οποίο δεν έχει ενεργοποιηθεί η ευέλικτη προσέλευση και η ψηφιακή κάρτα εργασίας αν και υπάρχει υποχρέωση .
- 2.000 ευρώ είναι το πρόστιμο για τη μη τήρηση για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 10 ετών των στοιχείων του συστήματος μέτρησης του χρόνου εργασίας, εφόσον παρεμποδίζεται ο έλεγχος και η επαλήθευση οικονομικών απαιτήσεων εργαζομένου σε εν γένει εργατική διαφορά.
- 10.500 ευρώ είναι το πρόστιμο για αλλαγή ή για τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας ή υπερωριακή απασχόληση από τον εργαζόμενο χωρίς αυτή να ταυτοποιείται από τη σήμανση της ψηφιακής κάρτας. εργασίας για επιχειρήσεις που έχουν επιλέξει το απολογιστικό σύστημα.
Της Κατερίνα Φεσσά
Πηγή: enikonomia.gr