Το Πανεπιστήμιο της Γάνδης δεν ζήτησε να αφαιρεθεί το όνομά του από το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ
Σε κατά κάποιον τρόπο «άδειασμα» του πρώην αναπληρωτή προέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Χρήστου Παπαδημητρίου, μπορεί να ερμηνευθεί η δήλωση του επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου της Γάνδης.
Υποστηρίζει πως δεν υπάρχει αίτημα του πανεπιστημίου να αφαιρεθεί το όνομά του από το πόρισμα του Οργανισμού για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών και διαψεύδει το δημοσίευμα των ελληνικών hoaxes που υποστηρίζει ότι «οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γάνδης διαφωνούν» με τα αποτελέσματα των τελικών προσομοιώσεων για την πυρόσφαιρα.
Δεν υπάρχει αίτημα του πανεπιστημίου να αφαιρεθεί το όνομά του από το πόρισμα του Οργανισμού
Ο καθηγητής Bart Merci, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που εξέτασε τις προσομοιώσεις για τον υπολογισμό του εύφλεκτου υλικού που προκάλεσε την πυρόσφαιρα, μίλησε στην «Αυγή της Κυριακής» για όσα προηγήθηκαν της παραίτησης του Χρήστου Παπαδημητρίου.
Δεν σχολιάζει και ξεκαθαρίζει
Το πρώτο που λέει είναι ότι δεν υπάρχει αίτημα του πανεπιστημίου να αφαιρεθεί το όνομά του από το πόρισμα του Οργανισμού και δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν σχολιάζει τα αποτελέσματα των τελικών προσομοιώσεων. «Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γάνδης διαφωνούν» καθώς «οι ρυθμίσεις των τελικών προσομοιώσεων διαφέρουν από εκείνες που εξετάσαμε. Ως εκ τούτου, έχουμε αποφύγει, και συνεχίζουμε να αποφεύγουμε, να σχολιάσουμε τις συγκεκριμένες προσομοιώσεις ή τα σχετικά συμπεράσματά τους», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Η Κυριακάτικη εφημερίδα επικοινώνησε μέσω e-mail με τον επικεφαλής καθηγητή Bart Merci, ρωτώντας τον αν το Πανεπιστήμιο της Γάνδης έχει καταθέσει επίσημη δήλωση διαμαρτυρίας ή αίτημα απόσυρσης προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για οποιουδήποτε είδους παραβίαση συμφωνίας ή κακή χρήση της συνεισφοράς τους στην έκθεση. Επιπλέον, του ζητήθηκε να διευκρινίσει τον ακριβή ρόλο και τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου της Γάνδης στις διαδικασίες του πορίσματος.
Ολόκληρη η απάντηση του κ. Merci έχει ως εξής:
«Οι διατυπώσεις στο δημόσιο πόρισμα έχουν διαμορφωθεί με τρόπο που αφήνει περιθώριο για διάφορες ερμηνείες σχετικά με την πραγματική συμβολή του Πανεπιστημίου της Γάνδης στις δραστηριότητες. Η πραγματική μας συμβολή είναι η εξής:
Εμείς (η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Γάνδης – Τομέας Επιστήμης και Μηχανικής Πυροπροστασίας) προσεγγιστήκαμε μέσω e-mail στις 17 Δεκεμβρίου 2024 από τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι σε συνεργασία με την ελληνική Αρχή Διερεύνησης Ατυχημάτων (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) ερευνούσαν το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Αυτό οδήγησε στο να μας ζητηθεί:
1. Να εκφράσουμε επιστημονική άποψη για την εγκυρότητα της μεθόδου CFD στη συγκεκριμένη ανάλυση και
2. Να αξιολογήσουμε την CFD ανάλυση όπως είχε εκτελεστεί εκείνη την περίοδο (Σημείωση: Η ανάλυση δεν πραγματοποιήθηκε από εμάς).
(Σημείωση: CFD = Υπολογιστική Ρευστοδυναμική, μια τεχνική προσομοιώσεων μέσω υπολογιστή, στην προκειμένη περίπτωση για προσομοίωση πυρόσφαιρας.)
Ολοκληρώσαμε αυτές τις εργασίες μέσα σε διάστημα 3 εβδομάδων τον Ιανουάριο του 2025, βάσει των πληροφοριών που μας παρείχε το άτομο επαφής για το έργο. Δεν είναι σαφές σ’ εμάς σε ποιον βαθμό οι ρυθμίσεις των τελικών προσομοιώσεων, που οδήγησαν στα αποτελέσματα του δημόσιου πορίσματος, αποκλίνουν από αυτά που εμείς αξιολογήσαμε.
Παραδώσαμε τις εκθέσεις μας εμπρόθεσμα, αλλά αυτές δεν συμπεριλήφθηκαν στο δημόσιο πόρισμα. Ως εκ τούτου, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι:
* Δεν πραγματοποιήσαμε ανάλυση του ίδιου του ατυχήματος.
* Δεν εκτελέσαμε οι ίδιοι υπολογισμούς, πέρα από εκείνους που απαιτούνταν για τον σκοπό της αξιολόγησης.
* Δεν χρησιμοποιήσαμε Τεχνητή Νοημοσύνη σε κανένα στάδιο.
* Δεν συμμετείχαμε στη συγγραφή του δημόσιου πορίσματος και διαπιστώνουμε ότι οι δικές μας εκθέσεις δεν έχουν συμπεριληφθεί σε αυτό.
Το δημόσιο πόρισμα αποκαλύπτει ότι οι ρυθμίσεις των τελικών προσομοιώσεων διαφέρουν από εκείνες που εξετάσαμε. Ως αποτέλεσμα, έχουμε αποφύγει, και συνεχίζουμε να αποφεύγουμε, να σχολιάσουμε τις συγκεκριμένες προσομοιώσεις ή τα σχετικά συμπεράσματά τους».
Πηγή in.gr