Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοινώνει το μεγαλύτερο πακέτο κυρώσεων κατά του σκιώδους στόλου πετρελαιοφόρων της Ρωσίας - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοινώνει το μεγαλύτερο πακέτο κυρώσεων κατά του σκιώδους στόλου πετρελαιοφόρων της Ρωσίας

17 Οκτωβρίου 2024 -

Το Ηνωμένο Βασίλειο προχώρησε σήμερα, 17 Οκτωβρίου, στην ανακοίνωση του μεγαλύτερου πακέτου κυρώσεων που έχει επιβάλει μέχρι σήμερα κατά του σκιώδους στόλου πετρελαιοφόρων της κυβέρνησης Πούτιν. Συγκεκριμένα, 18 επιπλέον πλοία αποκλείονται από την πρόσβαση σε βρετανικά λιμάνια και στις θαλάσσιες υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου παγκοσμίως. Με αυτή την κίνηση, ο συνολικός αριθμός των πετρελαιοφόρων που υπόκεινται σε κυρώσεις ανέρχεται πλέον στα 43.

Ανταπόκριση Ευδοξία Λυμπέρη

Ο σκιώδης στόλος: Απειλή για την ασφάλεια και το περιβάλλον

Ο σκιώδης στόλος, που απαρτίζεται από κακοσυντηρημένα πλοία, δεν πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφαλείας και συχνά προκαλεί σοβαρές περιβαλλοντικές ζημίες, όπως πετρελαιοκηλίδες. Αυτά τα πλοία συνιστούν έναν αυξανόμενο κίνδυνο για τις θαλάσσιες μεταφορές, τις ακτογραμμές και το περιβάλλον, και έχουν προκαλέσει ανησυχία σε πολλές χώρες παγκοσμίως.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας τον περασμένο Ιούλιο, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ, κάλεσε σε συντονισμένη δράση κατά του σκιώδους στόλου, και σήμερα η πρωτοβουλία αυτή ενισχύεται με τη συμμετοχή των ΗΠΑ και του Καναδά, οι οποίοι ενώνουν τις δυνάμεις τους με 44 ευρωπαϊκές χώρες και την ΕΕ για την καταπολέμηση των κινδύνων που θέτει ο στόλος αυτός.

Κυρώσεις που πλήττουν τα ρωσικά πετρελαιοφόρα

Τα πετρελαιοφόρα που στοχεύονται από τις βρετανικές κυρώσεις έχουν μεταφέρει φορτία αξίας περίπου 4,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον τελευταίο χρόνο. Οι κυρώσεις που είχαν επιβληθεί προηγουμένως οδήγησαν πολλά πλοία της ρωσικής κυβέρνησης να παραμένουν ακινητοποιημένα σε λιμάνια σε όλο τον κόσμο, καθώς δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν ή να προσεγγίσουν διεθνείς προορισμούς.

Η ρωσική ναυτιλιακή εταιρεία Sovcomflot, η μεγαλύτερη της χώρας, προσπαθεί να μετονομάσει και να διαθέσει τα πλοία της για να παρακάμψει τις κυρώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Ενίσχυση των κυρώσεων στον ενεργειακό τομέα

Παράλληλα με τις κυρώσεις κατά του σκιώδους στόλου, το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε κυρώσεις σε 4 ακόμη δεξαμενόπλοια LNG και στην ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Rusgazdobycha JSC. Το Ηνωμένο Βασίλειο στοχεύει να αυξήσει την πίεση στη ρωσική βιομηχανία φυσικού αερίου, την οποία έχουν πλήξει σημαντικά οι κυρώσεις, με τη Gazprom να ανακοινώνει καθαρή ζημία 6,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2023, την πρώτη ετήσια απώλεια της σε πάνω από δύο δεκαετίες.

Η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών

Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι, δήλωσε: «Πρέπει να καταπολεμήσουμε την κακόβουλη ρωσική δραστηριότητα σε κάθε επίπεδο, είτε πρόκειται για παράνομες τακτικές ενίσχυσης του πολεμικού ταμείου του Πούτιν, είτε για κυβερνοεπιθέσεις είτε για τη βαρβαρότητα στο μέτωπο της Ουκρανίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο ηγείται της επίθεσης κατά των απελπισμένων και επικίνδυνων προσπαθειών του Πούτιν να προσκολληθεί στα ενεργειακά του έσοδα, με τον σκιώδη στόλο του να θέτει σε κίνδυνο τις ακτογραμμές σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο».

Κυρώσεις και μέτρα επιβολής

Οι κυρώσεις προβλέπουν ότι τα πλοία που υπόκεινται σε αυτές δεν επιτρέπεται να εισέλθουν σε βρετανικούς λιμένες. Σε περίπτωση παραβίασης, μπορεί να διαταχθούν να απομακρυνθούν ή ακόμη και να κατασχεθούν. Επίσης, απαγορεύεται η εγγραφή των πλοίων αυτών στο μητρώο του Ηνωμένου Βασιλείου ή η συνέχιση της υφιστάμενης εγγραφής τους. Επιπλέον, εξαιρούνται από την παροχή υπηρεσιών που αφορούν το ανώτατο όριο τιμών του πετρελαίου, και συγκεκριμένα για τη μεταφορά ή την παράδοση ρωσικού πετρελαίου.

Τέλος, κάθε οργανισμός που υποστηρίζει ή διευκολύνει τις κακόβουλες δραστηριότητες της Ρωσίας θα μπορούσε επίσης να βρεθεί υπό καθεστώς κυρώσεων, προσθέτοντας περαιτέρω πίεση στο ενεργειακό σύστημα της Ρωσίας και την παγκόσμια δραστηριότητα του σκιώδους στόλου.

Πηγή ertnews.gr