Times of Israel: Η Χαμάς θα δώσει θετική απάντηση στο σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα, αν γίνουν αλλαγές
Με το τελεσίγραφο Τραμπ ότι αν η Χαμάς δεν συμφωνήσει σε 3- 4 ημέρες θα πληρώσει στην κόλαση», η εφημερίδα Times του Ισραήλ, υποστηρίζει ότι εντός των επόμενων ωρών θα υπάρξει θετική απάντηση στην πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα. Αλλά όχι χωρίς όρους, καθώς θα υποβληθεί σειρά τροπολογιών ως προς τον αφοπλισμό και την απέλαση της Χαμάς ζητώντας και «διεθνείς εγγυήσεις για την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας».
«Υπάρχουν πολλά κενά που πρέπει να καλυφθούν και χρειάζονται συνομιλίες, ειδικά σε δύο σημαντικά ζητήματα: Τη διακυβέρνηση της Γάζας και τις ρυθμίσεις ασφαλείας», δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Μπαντρ Αμπντελάτι, την περασμένη Δευτέρα όταν υπήρξαν και διαρροές ότι «οι ΗΠΑ επέτρεψαν στον Νετανιάχου να κάνει αλλαγές στο σχέδιο Τραμπ».
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν περιθώρια τροποποιήσεων, ωστόσο σύμφωνα με τους Times of Israel, το Κατάρ, βασικός μεσολαβητής στη διαδικασία για την κατάπαυση του πυρός, έχει έρθει σε επαφή με τις ΗΠΑ σχετικά με την τροποποίηση τμημάτων του σχεδίου. Την Τετάρτη, ο Εμίρης Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι και ο Τραμπ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία σχετικά με το σχέδιο,
Σύμφωνα με την πηγή που επικαλούνται οι Times of Israel, Άραβες μεσολαβητές από την Αίγυπτο, το Κατάρ και την Τουρκία έχουν πραγματοποιήσει παραγωγικές συνομιλίες με ηγέτες της Χαμάς στη Ντόχα σχετικά με το σχέδιο, το οποίο αποκάλυψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τη Δευτέρα. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αποδέχτηκε την πρόταση και οι αραβικές χώρες έχουν επαινέσει τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον.
Η πηγή ανέφερε ότι οι τροπολογίες της Χαμάς θα στοχεύουν στην άμβλυνση ορισμένων όρων της πρότασης που είχε προσθέσει ο Νετανιάχου την τελευταία στιγμή σχετικά με την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα και τον αφοπλισμό της Χαμάς.
Η πρόταση των ΗΠΑ απαιτεί από την τρομοκρατική ομάδα να απελευθερώσει όλους τους ομήρους που κρατάει εντός 72 ωρών, να αφοπλιστεί και να μην έχει κανένα μελλοντικό ρόλο στη διακυβέρνηση της Γάζας, ενώ στη συνέχεια προβλέπεται σταδιακή απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων και αντικατάσταση από διεθνή δύναμη.
«Η Χαμάς φέρει πολύ βαριά ευθύνη για την καταστροφή που βίωσαν οι Παλαιστίνιοι», δήλωσε στο AFP από τη Σαουδική Αραβία ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό. «Έχει χάσει. Πρέπει να αποδεχτεί την παράδοσή της».
Το BBC μετέδωσε στο μεταξύ ότι ο de facto ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας Ιζ αλ-Ντιν Χαντάντ υπέδειξε στους μεσολαβητές ότι αντιτίθεται στο σχέδιο Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι αποκσοπεί στην εξάλειψη της Χαμάς.

«Διχασμένη η Χαμάς», ανέφερε προηγούμενο δημοσέιυμα των Times of Israel. «Μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο απόψεις εντός της Χαμάς: η πρώτη υποστηρίζει την άνευ όρων έγκριση, επειδή το σημαντικό είναι να υπάρχει μια εκεχειρία εγγυημένη από τον Τραμπ ενώ η πλευρά του Χαντάντ απορρίπτει το σχέδιο», σύμφωνα με το ισραηλινό δημοσίευμα.
Διαβάστε επίσης: Ισραηλινά πλήγματα σκοτώνουν δεκάδες στη Γάζα την ώρα που η Χαμάς εξετάζει το σχέδιο του Τραμπ
Πηγή ertnews.gr