Τι προκάλεσε την αντίδραση του στρατάρχη Χαφτάρ, ο οποίος χαρακτήρισε ανεπιθύμητους τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Με μία αιχμηρή ανακοίνωση, η κυβέρνηση της Ανατολικής Λιβύης κατήγγειλε υπουργούς της Ιταλίας, της Ελλάδας (Θάνο Πλεύρη) και της Μάλτας, καθώς και τον επίτροπο Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Μάγκνους Μπρούνερ, για «κατάφωρη παραβίαση της λιβυκής κυριαρχίας και της διπλωματικής δεοντολογίας», ακυρώνοντας αιφνιδιαστικά την προγραμματισμένη επίσκεψή τους και κηρύσσοντάς τους «ανεπιθύμητα πρόσωπα» (persona non grata).
Ο στρατάρχης Χαφτάρ δεν ήθελε να συναντήσει τους Ευρωπαίους μόνος, αλλά παρουσία υπουργών της καλούμενης κυβέρνησης της Βεγγάζης την οποία όμως η Ε.Ε. επισήμως δεν αναγνωρίζει.
Τα αεροσκάφη της ευρωπαϊκής αποστολής απογειώθηκαν, χωρίς να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη επίσκεψη ούτε και οι συναντήσεις που είχαν σχεδιαστεί.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Βεγγάζης, η άφιξη των αξιωματούχων και των συνοδευτικών τους αποστολών στο διεθνές αεροδρόμιο Μπενίνα της Βεγγάζης παραβίασε τις προβλεπόμενες διαδικασίες εισόδου, μετακίνησης και παραμονής ξένου διπλωματικού προσωπικού, όπως αυτές έχουν κοινοποιηθεί με επίσημη εγκύκλιο. Οι λιβυκές αρχές επικαλούνται τόσο εσωτερική νομοθεσία όσο και διεθνείς συμβάσεις που διέπουν τις διπλωματικές επισκέψεις.
Η κυβέρνηση στη Βεγγάζη τόνισε ότι οι ενέργειες των Ευρωπαίων αξιωματούχων συνιστούν περιφρόνηση της εθνικής της κυριαρχίας και δήλωσε ότι οι επισκέπτες ενημερώθηκαν επιτόπου πως όφειλαν να εγκαταλείψουν αμέσως τη λιβυκή επικράτεια.
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, «κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι χωρίς καθυστέρηση».
Ο πρωθυπουργός, Οσάμα Σαάντ Χαμάντ, κάλεσε εκ νέου όλα τα πρόσωπα του διπλωματικού κόσμου, τις διεθνείς αποστολές και τις ΜΚΟ «να τηρούν αυστηρά τη λιβυκή νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις που διέπουν τις διπλωματικές επαφές».
Τόνισε δε ότι η όποια συνεργασία θα πρέπει να γίνεται βάσει της αρχής της αμοιβαιότητας, όπως αυτή προβλέπεται στις διεθνείς συμφωνίες και στο διπλωματικό έθιμο.