Θρησκευτικός ηγέτης των Δρούζων: Σε πλήρη εξέλιξη η στρατηγική «Διαίρει και Βασίλευε» του Ισραήλ στον Λίβανο - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Θρησκευτικός ηγέτης των Δρούζων: Σε πλήρη εξέλιξη η στρατηγική «Διαίρει και Βασίλευε» του Ισραήλ στον Λίβανο

27 Οκτωβρίου 2024 -

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Politico, ο πνευματικός ηγέτης της κοινότητας των Δρούζων, σεΐχης Ακλ Σαμί Αμπί αλ-Μόνα, εκφράζει την ανησυχία του ότι ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ θα μπορούσε να πυροδοτήσει στον Λίβανο την επιστροφή στη θρησκευτική βία, κάτι που σχεδόν κανείς δεν θέλει, όμως μπορεί να αποδειχθεί τελικά δύσκολο να αποτραπεί.

Θρησκευτικός ηγέτης των Δρούζων: Σε πλήρη εξέλιξη η στρατηγική «Διαίρει και Βασίλευε» του Ισραήλ στον Λίβανο
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Ariel Schalit)

Ο θρησκευτικός άρχοντας της κοινότητας των περίπου 300.000 Δρούζων του Λιβάνου, γνωρίζει από πρώτο χέρι τη φρίκη των σεχταριστικών συγκρούσεων, αφού όπως αναφέρει ο πατέρας του σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που διέλυσε τη χώρα μεταξύ 1975 και 1990, στοιχίζοντας τη ζωή σε περισσότερους από 150.000 ανθρώπους.

 «Οι Ισραηλινοί παίζουν ένα συγκεκριμένο παιχνίδι», προειδοποιεί ο αλ-Μόνα. «Θέλουν να βάλουν τις εθνοτικές ομάδες τη μία ενάντια στην άλλη και να πολεμήσουν μεταξύ τους. Το Ισραήλ προσπαθεί συνεχώς να δημιουργεί εντάσεις μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών, μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων, όπως έκανε και μετά την εισβολή του 1982».

Ο σεΐχης ανησυχεί για το γεγονός ότι ένας παρατεταμένος πόλεμος και ο εκτοπισμός, κυρίως Σιιτών Λιβανέζων από το νότο σε πόλεις και χωριά Δρούζων, Σουνιτών και Χριστιανών πιο βόρεια, θα αναζωπυρώσει τις θρησκευτικές εντάσεις. Για παράδειγμα, περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους έχουν φτάσει στα όρη Σουφ και στο όρος Λίβανος, όπου ζει ένας σημαντικός πληθυσμός Δρούζων.

Όπως και πολλοί άλλοι στη χώρα, ο αλ-Μόνα φοβάται ότι αυτό είναι μέρος ενός ισραηλινού σχεδίου για να βυθίσει τη χώρα στο χάος, επιτρέποντάς κατά συνέπεια να δικαιολογηθεί μια μακροχρόνια στρατιωτική κατοχή του νότιου Λιβάνου.

Την περασμένη εβδομάδα, ο σεΐχης παρέστη σε σύνοδο κορυφής των θρησκευτικών ηγετών του εθνοτικών ομάδων του Λιβάνου, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν παρά την αμοιβαία δυσπιστία και απεύθυναν έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει άμεσα και να λάβει απόφαση για την επιβολή κατάπαυσης του πυρός και τον τερματισμό της ανθρωπιστικής σφαγής στον Λίβανο.

Θρησκευτικός ηγέτης των Δρούζων: Σε πλήρη εξέλιξη η στρατηγική «Διαίρει και Βασίλευε» του Ισραήλ στον ΛίβανοΘρησκευτικός ηγέτης των Δρούζων: Σε πλήρη εξέλιξη η στρατηγική «Διαίρει και Βασίλευε» του Ισραήλ στον Λίβανο
Φώτο Αρχείου – Κοινή προσευχή θρησκευτικών ηγετών Δρούζων, Μουσουλμάνων, Εβραίων και Χριστιανών (AP Photo/Maya Alleruzzo)

Στο ίδιο πνεύμα, ο Ταϊμούρ Τζουμπλάτ, βουλευτής του Προοδευτικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και γιος ενός βετεράνου πολιτικού των Δρούζων, δήλωσε ότι αρχικά υπήρχε ένα κλίμα εθνικής αλληλεγγύης όταν το Ισραήλ ξεκίνησε την χερσαία εισβολή την 1η Οκτωβρίου, όμως τώρα οι θρησκευτικές εντάσεις αυξάνονται, καθώς ο εκτοπισμός ασκεί μεγάλη πίεση στις κοινότητες.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου έχει δώσει μια πολύ δύσκολη επιλογή στον Λίβανο: να αποβάλλει από το έδαφός του την οργάνωση της Χεζμπολάχ ή να περιμένει «καταστροφή και δεινά όπως βλέπουμε στη Γάζα». Παράλληλα, το Ισραήλ λέει ότι δεν θα χαλαρώσει τις επιχειρήσεις του έως ότου οι μαχητές της σιιτικής οργάνωσης υποχωρήσουν πέρα από τον ποταμό Λιτάνι, περίπου 29 χιλιόμετρα βόρεια των ισραηλινών συνόρων, το οποίο θα επιτρέψει στους Ισραηλινούς εκτοπισμένους να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο βόρειο Ισραήλ, χωρίς να κινδυνεύουν από επιθέσεις της Χεζμπολάχ με ρουκέτες.

Οι Λιβανέζοι πολιτικοί, ωστόσο, λένε ότι στην ουσία δεν τους δίνεται καμία επιλογή. Μπορεί η Χεζμπολάχ να μην είναι δημοφιλής για πολλούς μη Σιίτες Λιβανέζους, η απομάκρυνσή της οργάνωσης όμως είναι πρακτικά αδύνατη για ένα τόσο εύθραυστο κράτος.

Πηγή: Politico

Πηγή ertnews.gr