Θέατρο παραλόγου με τη Χαμάς να ζητά πίσω λείψανα από το Ισραήλ ενώ επιβεβαιώνει νέα απελευθέρωση ομήρων εν ζωή
H Χαμάς απαιτεί να επιστραφεί το «λάθος φέρετρο», απορρίπτοντας τις απειλές του Ισραηλινού πρωθυπουργού για «βαρύ τίμημα» καθώς «άγνωστα λείψανα αντί αυτών της 32χρονης Σίρι Μπίμπας» παραδόθηκαν στη χώρα.
Νωρίτερα η παλαιστινιακή οργάνωση υποστήριξε ότι η όμηρος, η 32χρονη μητέρα που είχε απαχθεί με τα δύο της παιδιά, ηλικίας 4 ετών και 8,5 μηνών βρισκόταν σε σημείο – στόχο ισραηλινών βομβαρδισμών και πιθανότητα τα λείψανά της να μπερδεύτηκαν με αυτά από άλλο θύμα.
«Είτε είναι ζωντανή είτε όχι, πρέπει να φέρουν πίσω τη Σίρι Μπίμπας», είπε εκπρόσωπος τουισραηλινού στρατού στο BBC.
Where is Shiri Bibas? pic.twitter.com/ftk7S6JeY3
— Israel ישראל (@Israel) February 21, 2025
To Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων Οικογενειών ανακοίνωσε ότι οι εξελίξεις προκαλούν «φρίκη και συντριβή».
Με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να απειλεί με βαρύ τίμημα «για την απάνθρωπη και σατανική παραβίασης της συμφωνίας», καθώς δεν παρέδωσε στο Ισραήλ το πτώμα της ομήρου Σίρι Μπίμπας και τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να κατηγορούν τη Χαμάς πως «δολοφόνησε βάρβαρα» τα παιδιά της Σίρι Μπίμπας, 4 ετών και 8,5 μηνών, η εύθραυστη εκεχειρία στη Γάζα δέχεται νέους κλυδωνισμούς.
Στη Σαουδική Αραβία, συνεδριάζουν για την «επόμενη ημέρα» στη Γάζα, τα έξι μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου με τη συμμετοχή της Αιγύπτου και της Ιορδανίας. Στόχος, να διατυπωθεί η πρόταση των Αράβων απέναντι στην πρόταση Τραμπ για «αμερικανικό έλεγχο του θύλακα και εκτοπισμό των κατοίκων της Γάζας».
Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε τα ονόματα των Ισραηλινών ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν το Σάββατο. Πρόκειται για τους: Ελία Κοέν, Ταλ Σοχάμ, Ομέρ Σεμ Τοβ, Ομέρ Βενκέρτ, καθώς και τους Χισάμ αλ Σάγεντ και Αβερά Μεγκίστου, που κρατούνται όμηροι για κάπου δέκα χρόνια.
Σε αντάλλαγμα το Ισραήλ θα αποφυλακίσει 602 Παλαιστίνιους κρατούμενους.
Ο Χισάμ αλ-Σάγεντ και ο Αβέρα Μενγκίστο είναι πολίτες που εισήλθαν στην Λωρίδα της Γάζας πριν από δέκα χρόνια και κρατούνται έκτοτε.
Omer Wenkert, Eliya Cohen, Tal Shoham, Omer Shem Tov, Avera Mengistu, and Hisham al-Sayed are finally coming home.
We send love to these strong men and their families, and thank the 2024 Genesis Prize honorees – @bringhomenow, The @JewishAgency Fund for Victims of Terror,… pic.twitter.com/NwZmx07fk0
— The Genesis Prize (@TheGenesisPrize) February 18, 2025
Τρεις είναι νεαροί που απήχθησαν από το rave party Nova και ο τέταρτος είναι πατέρας τριών παιδιών που απήχθη από το κιμπούτς Μπε’ερί, όπου επισκεπτόταν τους γονείς της γυναίκας του.
Παράλληλα, η Χαμάς ανέφερε ότι το Ισραήλ αναμένεται να απελευθερώσει 602 Παλαιστίνιους κρατούμενους και κρατούμενες κατά την ανταλλαγή ομήρων-κρατουμένων το Σάββατο.
Συνολικά, 33 ισραηλινοί όμηροι, οκτώ εξ αυτών νεκροί, αναμενόταν να παραδοθούν στο Ισραήλ κατά την πρώτη φάση της συμφωνίας, που θα ολοκληρωθεί την 1η Μαρτίου, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 1.900 Παλαιστινίων που βρίσκονται σε ισραηλινά κέντρα κράτησης. Έπειτα από 500 και πλέον ημέρες, στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζουν να κρατούνται όμηροι 70 άνθρωποι, από τους οποίους όμως 35 έχουν κηρυχτεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.
Πηγή ertnews.gr