Τέλος το φυσικό αέριο της Ρωσίας στην Ευρώπη – Σφραγίζει την παροχή η Ουκρανία - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Τέλος το φυσικό αέριο της Ρωσίας στην Ευρώπη – Σφραγίζει την παροχή η Ουκρανία

19 Δεκεμβρίου 2024 -

Χωρίς φυσικό αέριο από την Ουκρανία θα μείνει η Ευρώπη στις 31 Δεκεμβρίου καθώς όπως ανακοίνωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι από τις Βρυξέλλες η συμφωνία διαμετακόμισης παύει να ισχύει στο τέλος του χρόνου.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιβεβαίωσε την εξέλιξη τονίζοντας πως «δεν θα υπάρξει νέο συμβόλαιο, είναι σαφές πλέον» επιρρίπτοντας αποκλειστικά την ευθύνη στην Ουκρανία για τη διακοπή ροής στους καταναλωτές στην Ευρώπη.

Έντονη ανησυχία για το φυσικό αέριο

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την έντονη ανησυχία της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας και της Αυστρίας, οι κρατικές εταιρείες ενέργειας των οποίων ζήτησαν τη συνέχιση της διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας σε κοινή δήλωση.

Ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία δεν θα επιτρέψει στη Μόσχα να «κερδίσει πρόσθετα δισεκατομμύρια». «Εάν μια χώρα υποδοχής είναι σε θέση να εγγυηθεί πως δεν πρόκειται για αέριο ρωσικής προέλευσης και ότι η Μόσχα δεν επωφελείται, τότε θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε τη διέλευση μετά το τέλος του έτους», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Το μεγαλύτερο μερίδιο του φυσικού αερίου συνήθιζε να παραδίδεται από τη Ρωσία μέσω τεσσάρων διαφορετικών διαδρόμων: Nord Stream, Yamal (μέσω Πολωνίας), Ουκρανία και Turkstream (μέσω Τουρκίας). Αυτές οι διαφορετικές διαδρομές ρωσικού φυσικού αερίου βρίσκονται στο επίκεντρο των σημερινών γεωπολιτικών εντάσεων.

Έρχεται νέο σοκ στις τιμές

Πλέον οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αναζητήσουν μια πιθανή εναλλακτική λύση για να διατηρήσουν σταθερές τις προμήθειες, επισημαίνει το Bloomberg.  Με αυτά τα δεδομένα οι κλυδωνιζόμενες βιομηχανίες της Ευρώπης και οι οικιακοί καταναλωτές προετοιμάζονται για ένα νέο σοκ στις τιμές του φυσικού αερίου τους επόμενους χειμερινούς μήνες.

Από την ενεργειακή κρίση του 2022, όταν οι τιμές του φυσικού αερίου έφτασαν σχεδόν τα 350 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), δεκάδες εταιρείες στην Ευρώπη έκλεισαν εργοστάσια και περιόρισαν τη δραστηριότητά τους και τις θέσεις εργασίας, καθώς οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου υπονόμευσαν την ανταγωνιστικότητά τους.

Πηγή in.gr