Τέλος ανθεκτικότητας: «Νάρκη» στην επέκταση της σεζόν, λένε παράγοντες του τουρισμού - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Τέλος ανθεκτικότητας: «Νάρκη» στην επέκταση της σεζόν, λένε παράγοντες του τουρισμού

23 Νοεμβρίου 2024 -

Επέκταση της τουριστικής σεζόν τόσο στην αρχή της, τον περασμένο Μάρτιο όσο και στο τέλος της, καταγράφεται σε ορισμένες περιοχές της χώρας και κυρίως σε Ρόδο, Κω, Κρήτη, όπου οι τελευταίες πτήσεις τσάρτερ πραγματοποιήθηκαν στα μέσα Νοεμβρίου.

Ωστόσο, οι πρωτοβουλίες για επέκταση της σεζόν που στηρίζονται αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία, αεροπορικές εταιρείες και ξενοδοχεία που αξιοποιούν την αυξημένη ζήτηση, υπονομεύονται όπως λένε παράγοντες του τουρισμού από την κρατική παρέμβαση που αποφάσισε την επιβολή του υψηλού τέλους ανθεκτικότητας από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο. Για «νάρκη» στην προσπάθεια επέκτασης της σεζόν.

Το τέλος ανθεκτικότητας και πως υπονομεύει την σεζόν

Όπως σημειώνει στον ΟΤ η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) Κωνσταντίνα Σβύνου, το ύψος του τέλους ανθεκτικότητας έτσι όπως είναι δομημένο υπονομεύει κάθε προσπάθεια επέκτασης της σεζόν ενώ παράλληλα αυξάνει το ρίσκο του ξενοδόχου που θα ήθελε να λειτουργήσει νωρίτερα το ξενοδοχείο του, καθώς ουσιαστικά μειώνεται η ανταγωνιστικότητα του την συγκεκριμένη περίοδο.

Η πρόεδρος του (ΙΤΕΠ) Κωνσταντίνα Σβύνου

Επισημαίνεται ότι οι τιμές των ξενοδοχείων τον Μάρτιο και Απρίλιο, και Οκτώβριο, είναι χαμηλότερες καθώς λειτουργούν ως κίνητρο για την προσέλκυση τουριστών.

Επίσης σύμφωνα και με τις νέες τάσεις που καταγράφονται στον ευρωπαϊκό τουρισμό, πολλοί στρέφονται σε αυτούς τους μήνες για διακοπές τόσο λόγω του προβληματισμού που προκαλεί η κλιματική κρίση (υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι) όσο και οι «φωνές» περί «υπερτουρισμού». Παράλληλα ενισχυτικά σε αυτή την επιλογή λειτουργεί και η οικονομική κατάσταση στις δυτικοευρωπαϊκές οικονομίες και η μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών εξέλιξη που ωθεί τους τουρίστες να αναζητούν όλο και περισσότερο το value for money.

Στο 15% με 20% της μέσης τιμής ενός δωματίου

Με τις νέες ρυθμίσεις το τέλος ανθεκτικότητας ανέρχεται στα 15 ευρώ ανά δωμάτιο για ένα 5στερο ξενοδοχείο και τα δέκα ευρώ για τα 4στερα από τους μήνες Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο με αποτέλεσμα το νέο τέλος να φτάνει στο 15% και 20% μιας μέσης τιμής ενός δωματίου σε αυτούς τους μήνες. Ουσιαστικά λοιπόν η έκπτωση που προσφέρουν τα ξενοδοχεία εξανεμίζεται από την επιβάρυνση του τέλους.

Η ίδια η πολιτεία που στα λόγια επιδιώκει επέκταση της σεζόν, με τις αποφάσεις την υπονομεύει σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς.

«Ας έμενε τουλάχιστον το ίδιο, δηλώνει, καθώς η αγορά το έχει χωνέψει», αναφέρει στον ΟΤ πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων Μανώλης Γιανούλης. «Η αύξηση του δημιουργεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τον τουρισμό μας» προσθέτει, «σε μία συγκυρία που η ζήτηση για τα άκρα της σεζόν θα μπορούσε να αυξηθεί».

Τι εκτιμά η ΠΟΞ

Στα προβλήματα που προκαλεί το αυξημένο τέλος ανθεκτικότητας αναφέρθηκε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων σχολιάζοντας το άρθρο για το τέλος ανθεκτικότητας στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος, φορολογικά κίνητρα για την καινοτομία και τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις».

Όπως υπογραμμίζει σε σχετική επιστολή προς το Υπουργείο «από μια ενδεικτική έρευνα στην πλατφόρμα της booking.com  διαπιστώνεται ότι την περίοδο Απριλίου και Οκτωβρίου ελληνικά ξενοδοχεία 5 αστέρων έχουν τιμές 50-60€ (προ ΦΠΑ/Τελών και προμήθειας πλατφόρμας) ανά δωμάτιο και επομένως μόνο το «Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση» αντιστοιχεί σε μια πρόσθετη επιβάρυνση 25-30%.

Συνοψίζοντας η επιβάρυνση που προκαλείται είναι ιδιαίτερα αυξημένη: α. στις περιπτώσεις ξενοδοχείων της ίδιας κατηγορίας με χαμηλότερες τιμές εκμίσθωσης δωματίων και β. σε περιόδους που η τουριστική κίνηση είναι περιορισμένη και άρα οι τιμές εκμίσθωσης των δωματίων μειωμένες. Επομένως, το συγκεκριμένο μέτρο μειώνει την ανταγωνιστικότητα του ξενοδοχειακού προϊόντος και αποβαίνει σε βάρος της προσπάθειας επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, ενώ από την εφαρμογή του θίγονται σε μεγαλύτερο βαθμό κοινωνικές ομάδες, προορισμοί και κατηγορίες επιχειρήσεων που χρειάζονται τη μεγαλύτερη στήριξη».

Ο ΣΕΤΕ

«Η αύξηση του Τέλους Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση, αποφασίστηκε με τον ίδιο τρόπο που αυτό θεσπίστηκε. Χωρίς διαβούλευση με τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς»

Υπενθυμίζεται ότι και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) στις παρατηρήσεις του στο ίδιο σχέδιο νόμου επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «ο φόρος διαμονής – ένα μέτρο προσωρινό καθαρά εισπρακτικού και δημοσιονομικού χαρακτήρα – αντικαταστάθηκε από το, αυξημένο κατά ποσοστό 150-200%, Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση. Πριν συμπληρωθεί ένα έτος από την εφαρμογή του συγκεκριμένου τέλους, και χωρίς να έχει αποδοθεί απολογισμός για τα έσοδα που εισπράχθηκαν και την ανταποδοτικότητα σε έργα και δράσεις στα οποία αυτά διοχετευθηκαν, το συγκεκριμένο τέλος αυξάνεται περαιτέρω.

Η αύξηση του Τέλους Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση, αποφασίστηκε με τον ίδιο τρόπο που αυτό θεσπίστηκε. Χωρίς διαβούλευση με τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς και χωρίς να έχουν μελετηθεί οι συνέπειες που η συγκεκριμένη επιβάρυνση θα έχει μακροπρόθεσμα στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος και τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, προκειμένου αυτές να αντιμετωπιστούν».

Στη συνέχεια συμπληρώνει «η νέα αύξηση του Τέλους Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση αναμένεται να επιφέρει αποτελέσματα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα, επηρεάζοντας αρνητικά τόσο τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων όσο και τα δημόσια έσοδα σε βάθος χρόνου».

Το στοίχημα της επέκτασης της σεζόν…

Το αυξημένο τέλος ανθεκτικότητας έρχεται σε μία συγκυρία που ο ελληνικός τουρισμός αναζητά στην πράξη ένα βηματισμό που οδηγεί στην επέκταση της σεζόν.

Με τις εκτιμήσεις να ποικίλουν ανάλογα με το πως βλέπει ο κάθε ένα το ποτήρι «μισογεμάτο ή μισοάδειο» γενική είναι η πεποίθηση ότι φέτος οι πρώτες διεθνείς αφίξεις έστω και λίγες και δειλά ξεκίνησαν τον Μάρτιο και οι τελευταίες «πέταξαν» στα μέσα Νοεμβρίου, τουλάχιστον στους πιο δημοφιλείς προορισμούς (Ρόδο, Κω, Κρήτη).

Όσοι βλέπουν το ποτήρι «μισοάδειο» κάνουν λόγο για «λίγα πράγματα» οι άλλοι που το βλέπουν «μισογεμάτο» θεωρούν ότι «κάτι έγινε», όλοι όμως συμφωνούν ότι η επέκταση της σεζόν δεν είναι υπόθεση μόνο των ξενοδοχείων και ορισμένων αεροπορικών εταιρειών, αλλά του συνόλου των τοπικών επιχειρήσεων που μπλέκονται με τον τουρισμό (εστίαση, εμπορικά καταστήματα κ.λ.π.), των τοπικών αρχών και βέβαια θα πρέπει να αρθούν τα αντικίνητρα όπως είναι το τέλος ανθεκτικότητας.

…και ο καλός Οκτώβριος

Πάντως φαίνεται ότι ο Οκτώβριος ήταν φέτος ένας μήνας με αυξημένη ζήτηση. Στην Κρήτη είναι γεγονός ότι ο Οκτώβριος ήταν πολύ καλύτερος από ότι πέρυσι σημειώνει ο κ. Γιαννούλης. Αυτό πιστοποιούν και τα στοιχεία της Fraport Greece που δείχνουν ότι το αεροδρόμιο των Χανίων είχε φέτος τον Οκτώβριο αύξηση 15% στην επιβατική κίνηση εξωτερικού (325.420 επιβάτες έναντι 282.877 επιβατών πέρυσι τον ίδιο μήνα).

Στο σύνολο τους τα 14 αεροδρόμια της Fraport Greece είχαν τον Οκτώβριο άνοδο 9,8% στις διεθνείς αφιξοαναχωρήσεις έναντι του ίδιου μήνα του 2023 (2.644.729 επιβάτες έναντι 2.407.861 πέρυσι).

Υπενθυμίζεται ότι άνοδο 15,5% είχε και η διεθνής αεροπορική επιβατική κίνηση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών τον Οκτώβριο (19.384.480 επιβάτες έναντι 16.785.442 επιβάτες πέρυσι τον Οκτώβριο).

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι το ριμπάουντ στα έσοδα που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος για τον Σεπτέμβριο έναντι Ιουλίου και Αυγούστου που οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κινήθηκαν πτωτικά θα συνεχιστεί και το Οκτώβριο. Για τον Σεπτέμβριο η ΤτΕ ανακοίνωσε αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 7,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 και άνοδο των αφίξεων κατά 6,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023.

Νωρίτερα για τον Αύγουστο είχε ανακοινώσει ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 1,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 με τις αφίξεις να είναι αυξημένες κατά 6,6% ενώ μείωση στις εισπράξεις κατά 4,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 καταγράφηκε και τον Ιούλιο, με τις αφίξεις να κινούνται ανοδικά μόλις κατά 4,1%.

Πηγή ΟΤ

Πηγή in.gr