ΣΥΡΙΖΑ για Βενεζουέλα: Η Ελλάδα δεν μπορεί να επιλέγει τη νομιμότητα «α λα καρτ»
Με αφορμή την ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας την επιλογή της κυβέρνησης να μην τοποθετηθεί καθαρά για τη διεθνή νομιμότητα.
«Η δήλωση του Πρωθυπουργού ότι “δεν είναι ώρα να σχολιάσουμε τη νομιμότητα των πρόσφατων ενεργειών” είναι αδιανόητη», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Το Διεθνές Δίκαιο αφορά όλους, σε κάθε γωνία του πλανήτη. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια της υποκρισίας».
Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι η λογική του «δικαίου του ισχυρού» θέτει σε κίνδυνο τα δικαιώματα κρατών και λαών και νομιμοποιεί επιθετικές ενέργειες, όπως η πολιτική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο. «Η χώρα μας οφείλει να υπερασπίζεται το Διεθνές Δίκαιο σταθερά και συνολικά και όχι κατά το δοκούν», υπογραμμίζει και τονίζει ότι η θέση της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεπάγεται αυξημένη ευθύνη.
«Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να χαϊδεύει τους ισχυρούς και να σχετικοποιεί την παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων άλλων κρατών. Η στρατιωτική επιβολή δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή», καταλήγει η ανακοίνωση.
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:
«Η δήλωση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας είναι αδιανόητη. Για τον κ. Μητσοτάκη «Δεν είναι ώρα να σχολιάσουμε τη νομιμότητα των πρόσφατων ενεργειών». Η Διεθνής Νομιμότητα όμως μας αφορά όλους σε κάθε γωνία του πλανήτη. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια αυτής της υποκρισίας. Όσοι, χαϊδεύουν τον Τραμπ και στηρίζουν ή σχετικοποιούν την εισβολή στη Βενεζουέλα, δεν είναι μόνο πολιτικά κυνικοί. Είναι επικίνδυνοι.
Διότι το δίκαιο του ισχυρού, όταν επιβάλλεται κόντρα στο διεθνές δίκαιο, παραβιάζει δικαιώματα χωρών και λαών. Είναι ακριβώς αυτή η λογική που τροφοδοτεί και νομιμοποιεί την επιθετικότητα του Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο. Η χώρα μας οφείλει να υπερασπίζεται το Διεθνές Δίκαιο συνολικά, σταθερά και όχι α λα καρτ. Ιδίως ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχει αυξημένη ευθύνη να καταδικάσει ξεκάθαρα τη λογική της στρατιωτικής επιβολής».
Πηγή ertnews.gr


