Συγκίνηση και κατάνυξη στην περιφορά των επιταφίων – «Πλημμυρισμένο» το κέντρο της Κέρκυρας - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Συγκίνηση και κατάνυξη στην περιφορά των επιταφίων – «Πλημμυρισμένο» το κέντρο της Κέρκυρας

3 Μαΐου 2024 -

Ο Επιτάφιος Θρήνος της Μεγάλης Παρασκευής, «Ω γλυκύ μου έαρ», θα ακουστεί το βράδυ σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για να αποδώσει τον πόνο της Παναγίας για τον επίγειο θάνατο του μοναδικού υιού της. Οι πιστοί συρρέουν ήδη στην Μητρόπολη Αθηνών, όπου και ξεκίνησε η Ακολουθία.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, την ημέρα της υπέρτατης θυσίας και «άκρας ταπεινώσεως» του Κυρίου, οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα σε όλη την Ελλάδα.

Λίγο μετά τις 7, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ξεκίνησε η ακολουθία του Επιταφίου στην Μητρόπολη Αθηνών, όπου υπάρχουν πάρα πολλοί τουρίστες οι οποίοι περιδιαβαίνουν το κέντρο της πρωτεύουσας. Η περιφορά του επιταφίου θα ξεκινήσει λίγο μετά τις 9, ενώ φέτος μάλλον δεν θα γίνει η συνάντηση όλων των επιταφίων στο Σύνταγμα.

Κέρκυρα

Στην πανέμορφη Κέρκυρα με τα ιδιαίτερα έθιμα του Πάσχα, όλες οι εκκλησίες της πόλης περιφέρουν τους Επιταφίους τους, με τη συμμετοχή μουσικών σχημάτων.

Οι χορωδίες των Ιερών Ναών και ιδιαίτερα της Μητροπόλεως, καθώς και η Δημοτική Χορωδία, ψάλλουν κατανυκτικά τα «Εγκώμια», ενώ οι μπάντες των φιλαρμονικών ερμηνεύουν διασκευές από κλασικά έργα, όπως είναι η «Εις Άδου Κάθοδος».

Το νησί έχει πλημμυρίσει από τους δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, τόσο από το εξωτερικό όσο και από την Ελλάδα, ενώ το αδιαχώρητο αναμένεται να γίνει και αύριο το πρωί, Μεγάλο Σάββατο, καθώς τέσσερα κρουαζιερόπλοια θα αράξουν στο λιμάνι για μερικές ώρες, ούτως ώστε οι περίπου 10 με 12 χιλιάδες επισκέπτες θα κατέβουν για να ζήσουν αυτά τα απίστευτα έθιμα.

Ιερουσαλήμ

Στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, οι πιστοί, κρατώντας ξύλινους σταυρούς, προχωρούν στην Οδό του Μαρτυρίου, επαναλαμβάνοντας τα τελευταία βήματα του Ιησού πριν από τη σταύρωση του.

Φέτος το Πάσχα, στην πολύπαθη περιοχή, παραβρέθηκαν λιγότεροι προσκυνητές λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου.

Μονή Καισαριανής

Στη Μονή της Καισαριανής, όπου η περιφορά του Επιταφίου, ξεκινά νωρίτερα κάθε χρόνο, οι προσκυνητές βίωσαν με κατάνυξη το Θείο Δράμα.

Η πένθιμη πομπή ξεκινάει το μεσημέρι από το βυζαντινό μοναστήρι και συνεχίζει στην καρδιά του δάσους, ανάμεσα στα καταπράσινα δέντρα του Υμηττού.

Δρυόβουνο Κοζάνης

Στο Δρυόβουνο Κοζάνης, την αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου παρακολουθούν με συγκίνηση οι πιστοί στον Γολγοθά του χωριού, τον λόφο που απέχει 1.000 μέτρα από τα τελευταία σπίτια…

Οι ιερείς αποκαθηλώνουν το άχραντο Σώμα του Κυρίου, από τον Σταυρό του Μαρτυρίου, για να το τοποθετήσουν στο καθαρό σεντόνι που κρατούν οι Μυροφόρες, ραίνοντας το με λουλούδια.

Αλμυρός Βόλου

Η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης, πραγματοποιείται κάθε χρόνο και στους πρόποδες της Όθρυος, όπου στον Λόφο της Παναγίας Ξενιάς, χιλιάδες πιστοί συρρέουν για να προσκυνήσουν το Σώμα του Χριστού, πάνω στον Σταυρό.

Στον επονομαζόμενο λόφο του Γολγοθά, της επαρχίας Αλμυρού, το Σώμα του Κυρίου τυλίγεται στο λευκό σεντόνι για να ενταφιαστεί σε σπηλιά της περιοχής, μέχρι την επόμενη μέρα της Ανάστασης.

Πηγή ertnews.gr