Την ευκαιρία να γνωρίσουν βιωματικά την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου που επισκέφθηκαν και να εκκλησιαστούν είχαν οι μαθητές της Β΄ τάξης του Γενικού Λυκείου Αγίας Βαρβάρας, οι οποίοι την ημέρα εορτής της Παναγίας στις 21 Νοεμβρίου, επισκέφθηκαν συνοδεία εκπαιδευτικών την Ιερά Μονή Βροντησίου.
Οι μαθητές με τους εκπαιδευτικούς τους, ξεναγήθηκαν στους χώρους του μοναστηριού, ενώ η όμορφη εκδρομή τους κατέληξε στο Ζαρό όπου απόλαυσαν την φιλοξενία των κατοίκων του.
Στο σχετικό δελτίο τύπου τους Γενικού Λυκείου Αγίας Βαρβάρας αναφέρεται:
Στις 21 Νοεμβρίου 2024 η Β΄ τάξη του ΓΕΛ Αγίας Βαρβάρας πραγματοποίησε επίσκεψη, με τη συνοδεία εκπαιδευτικών, στην Ιερά Μονή Βροντησίου.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι μαθητές βιωματικά γνώρισαν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. Κατά την άφιξη των μαθητών στο μοναστήρι πραγματοποιούνταν Θεία Λειτουργία και αρτοκλασία την οποία παρακολούθησαν. Στη συνέχεια μάς προσφέρθηκε κέρασμα από το μοναστήρι. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του μοναστηριού από τον Ηγούμενο της Μονής π. Τιμόθεο, ο οποίος μας υποδέχθηκε με εγκαρδιότητα και στη συνέχεια μίλησε σχετικά με την προέλευση των ιερών κειμηλίων της Μονής, τα οποία έγιναν αντικείμενο έρευνας σε διεθνές συνέδριο που διοργανώθηκε προσφάτως από την Ι. Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν αγιογραφίες και εικόνες διάσημων ζωγράφων της Κρητικής Σχολής του 15ου αιώνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη Μονή είχε δημιουργηθεί από μοναχούς που εγκαταβιούσαν εκεί αλλά και μοναχούς τεχνίτες από αγιογραφικά εργαστήρια της Κωνσταντινούπολης εργαστήρι – σχολή αγιογραφικής τέχνης η οποία δημιούργησε εικόνες που «ταξίδεψαν» στον δυτικό κόσμο και κατέστησαν γνωστή όχι μόνο τη μονή αλλά και τη βυζαντινή τέχνη της Κρητικής Σχολής. Έγιναν επίσης αναφορές στις ιστορικές περιόδους, όπως της τουρκοκρατίας και της γερμανικής κατοχής, κατά τις οποίες η μονή συμμετείχε ενεργά στους αγώνες για την απελευθέρωση του γένους και υπέστη όχι μόνο υλικές ζημιές αλλά και απώλεια ανθρώπινων ψυχών, καθώς οι μοναχοί σφαγιάστηκαν.
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το παραδοσιακό χωριό του Ζαρού, με τους ανθρώπους του χωριού να μας υποδέχονται με το χαμόγελο και τη φιλοξενία που τους διακρίνει.