Στο μικροσκόπιο το μέλλον της Κριστίν Λαγκάρντ στην ΕΚΤ - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Στο μικροσκόπιο το μέλλον της Κριστίν Λαγκάρντ στην ΕΚΤ

5 Ιουνίου 2025 -

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ θα συγκεντρώσει ξανά πάνω της αύριο Πέμπτη 5 Ιουνίου τα φώτα της δημοσιότητας –αυτή τη φορά όχι μόνο για τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, αλλά και για το μέλλον της στην ΕΚΤ.

Πληροφορίες την φέρουν από το Μάιο να έχει συζητήσει με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στο Νταβός, για να εγκαταλείψει την κεντρική τράπεζα και να αναλάβει την προεδρία του WEF και τώρα αναμένεται να δεχτεί καταιγισμό ερωτημάτων στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί την ανακοίνωση της νομισματικής πολιτικής.

Η δέσμευσή της να παραμείνει στην ΕΚΤ μέχρι το τέλος της -μη ανανεώσιμης- θητείας της στις 31 Οκτωβρίου του 2027 θα μπει στο μικροσκόπιο, αφού σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες από Financial Times και Bloomberg έχει συζητήσει  να αποχωρήσει για το WEF, δυόμισι χρόνια νωρίτερα από τη λήξη της θητείας αυτής.

Η δήλωση της εκπροσώπου της Λαγκάρντ

Μετά τα πρόσφατα αυτά δημοσιεύματα εκπρόσωπος είχε δηλώσει ότι «η πρόεδρος Λαγκάρντ ήταν πάντα πλήρως αφοσιωμένη στην εκπλήρωση της αποστολής της και είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει τη θητεία της». Εκπρόσωπος του WEF είχε δηλώσει ότι «το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δεν είναι σε θέση να σχολιάσει πιθανές εμπιστευτικές συζητήσεις που μπορεί να έχουν πραγματοποιηθεί μεταξύ του πρώην προέδρου μας και της κυρίας Λαγκάρντ». Και εκπρόσωπος του ιδρυτή του WEF Κλάους Σβαμπ -ο οποίος είχε διαρρεύσει στους FT τις σχετικές συζητήσεις- είχε επιβεβαιώσει την ακρίβεια όσων είπε στη βρετανική εφημερίδα.

Δεν θα είναι πρώτη φορά για όσους βρίσκονται στη θέση της Κριστίν Λαγκάρντ να δέχονται ερωτήσεις για τέτοια θέματα. Αυτό είχε συμβεί και με τον προκάτοχό της, το Μάριο Ντράγκι, όταν προέκυψαν εικασίες ότι θα μπορούσε να αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού στην Ιταλία. Σε κάθε περίπτωση, οι απαντήσεις που θα δώσει τώρα η πρόεδρος της ΕΚΤ αναμένεται ότι θα παράσχουν ενδείξεις για το κατά πόσο η Κριστίν Λαγκάρντ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ένα τέτοιο σταυροδρόμι, σχολίαζε το Bloomberg.

Πληθωρισμός, επιτόκια και WEF

Την Πέμπτη η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει στην όγδοη μείωση του κόστους δανεισμού σε ευρώ κατά 25 μονάδες βάσης. Ταυτόχρονα, η πρόεδρος της ΕΚΤ θα παρουσιάσει νέες προβλέψεις για τις τιμές. Ο έλεγχος του πληθωρισμού αποτελεί τη βασική εντολή της κεντρικής τράπεζας και πλέον μπορεί να έχει φτάσει στο στόχο που θέτει η ΕΚΤ. Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 1,9% τον Μάιο κάτω από τον στόχο του 2% για πρώτη φορά εδώ και οκτώ μήνες.

Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ των προσπαθειών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ να δελεάσει τη Λαγκάρντ. Οι Financial Times ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι η επιστροφή της σταθερότητας των τιμών στην ευρωζώνη ήταν ένα από τα κριτήρια που θα ήθελε να πληροί η Λαγκάρντ σε περίπτωση που αποφάσιζε να αναλάβει καθήκοντά επικεφαλής του WEF στη Γενεύη.

Οι FTείχαν αναφέρει ότι ο ιδρυτής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Κλάους Σβαμπ, είχε συζητήσει μαζί της στις αρχές Απριλίου τη συντόμευση της θητείας της για να τον διαδεχθεί ως πρόεδρος. Έκτοτε ο Σβαμπ παραιτήθηκε από το WEF επειδή κατηγορήθηκε για ατασθαλίες, τις οποίες ο ίδιος αρνείται.

Εκτός από το να κάνει λόγο για αποφασιστικότητα της Λαγκάρντ να ολοκληρώσει τη θητεία της στη θέση της προέδρου της ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα δεν έχει εκδώσει κατηγορηματική διάψευση τέτοιων συνομιλιών. Αυτό εγείρει την πιθανότητα ότι ίσως σκέφτηκε μια πρόωρη αποχώρηση, σχολίαζε το Bloomberg.

Σύμφωνα με τους FT ο Σβαμπ δήλωσε ότι η Λαγκάρντ, η οποία είναι ήδη μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, βρισκόταν στο επίκεντρο των σχεδίων του WEF για τον διορισμό νέου επικεφαλής και ότι είχαν συζητήσει χρονοδιαγράμματα και πρακτικές ρυθμίσεις, όπως τον τόπο διαμονής της.

Πηγή: ot.gr

Πηγή in.gr