Στην Εβδομάδα Ολυμπιακής, Παραολυμπιακής παιδείας, ιστορίας και αξιών στη Σύρο ο Μ. Στεφανουδάκης - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Στην Εβδομάδα Ολυμπιακής, Παραολυμπιακής παιδείας, ιστορίας και αξιών στη Σύρο ο Μ. Στεφανουδάκης

12 Απριλίου 2024 -

Περισσότεροι από 50 Ολυμπιονίκες, Παραολυμπιονίκες, παγκόσμιοι πρωταθλητές, ομοσπονδιακοί προπονητές και οι διεθνείς ποδοσφαιριστές, που κατέκτησαν το Euro2004, μυούν τη νέα γενιά και την κοινωνία της Σύρου και της Τήνου στις αξίες και τα Ιδεώδη του αθλητισμού.

Παρόν στις εκδηλώσεις και ο δικός μας Παραολυμπιονίκης Μανώλης Στεφανουδάκης, που όλα αυτά τα χρόνια μας κάνει υπερήφανους στα πέρατα του κόσμου.

Ο Μανώλης, μαζί με πλήθος συναθλητών του και με μέλη της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, βρέθηκε στην Εβδομάδα Ολυμπιακής, Παραολυμπιακής παιδείας, ιστορίας και αξιών, συμμετέχοντας ενεργά στις δράσεις και εκδηλώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εβδομάδα, θεσπίστηκε και υλοποιήθηκε, για πρώτη φορά με πρωτοβουλία του υπουργού αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, στη μνήμη του Δημητρίου Βικέλα, του μεγάλου Έλληνα λόγιου, εμπνευστή της αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων (μαζί με τον Πιερ Ντε Κουμπερτέν) και πρώτου προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ).

Οι δράσεις και οι εκδηλώσεις αθλητικού, παιδαγωγικού, πολιτιστικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιαιτέρως με τους δημάρχους Σύρου και Τήνου, Αλέξη Αθανασίου και Παναγιώτη Κροντηρά, αντίστοιχα, ξεκίνησαν  από τη Σύρο και συνεχίστηκαν στην Τήνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στόχος της Εβδομάδας ήταν η  προώθηση των Ολυμπιακών και αθλητικών ιδεωδών, της ευγενούς άμιλλας και του Ευ Αγωνίζεσθαι, με την ολοένα και μεγαλύτερη σύνδεση του αθλητισμού με την παιδεία και την κοινωνία.

Για τον λόγο αυτό, στο πλαίσιο του προγράμματος και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, εντάχθηκαν ειδικές εκπαιδευτικές δράσεις εντός των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων των δύο νησιών.

Ο υπουργός αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης τόνισε, χαρακτηριστικά: «Οι Κυκλάδες, λόγω της πλούσιας πολιτιστικής τους κληρονομιάς, οφείλουν να πρωτοστατούν στη διάδοση των Αξιών του Ολυμπιακού Ιδεώδους, που ξεκίνησε στην Ελλάδα και συνεχίζει να είναι ο «φάρος» της παγκόσμιας αθλητικής κοινότητας. Είναι πολύ σημαντικό που από φέτος και σε κάθε Ολυμπιακό Έτος, καθιερώνουμε στη Σύρο, προς τιμήν του Δημήτριου Βικέλα, την «Εβδομάδα Αθλητικής, Ολυμπιακής, Παραολυμπιακής Παιδείας, Ιστορίας & Αξιών, Δημήτριος Βικέλας» και παράλληλα, αναβιώνουμε τα «Τήνια», το προανάκρουσμα των πρώτων συγχρόνων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, δίδοντας στη νέα γενιά των νησιών μας την ευκαιρία να έρθουν σε ακόμα στενότερη επαφή με τον Αθλητισμό και όσα πρεσβεύει. Στόχος του Υπουργείου είναι η άμεση διασύνδεση του χώρου του αθλητισμού με την εκπαίδευση, καθώς είναι το «όχημα» για την εμπέδωση αξιών, όπως η ισότητα, η ισονομία, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, η συνεργασίας, η ευγενής άμιλλα και το ευ αγωνίζεσθαι».