Στην Αθήνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Στην Αθήνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

15 Απριλίου 2024 -

Ο  φτάνει σήμερα, 15/4, στην Αθήνα για τετραήμερη επίσκεψη.

Αύριο, Τρίτη, πρόκειται να παραστεί ως , κατόπιν σχετικής πρόσκλησης της κυβέρνησης. Το συνέδριο θα λάβει χώρα στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Σήμερα το απόγευμα στις 6, θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαίος αποκαλείται ο «Πράσινος» Πατριάρχης, λόγω της δραστηριότητας, που επιδεικνύει τα τελευταία 30 χρόνια για την προστασία του περιβάλλοντος. Έχει αναδείξει τις θρησκευτικές και πνευματικές ρίζες της οικολογικής κρίσης ενώ επισημαίνει ανελλιπώς τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ όλων των κοινωνικών παραγόντων και των επιστημονικών κλάδων, για την επίλυση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής μόλυνσης. Επιπλέον, έχει διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην προετοιμασία της Συμφωνίας των Παρισίων ενώ έχει επανειλημμένα βραβευθεί για το διεθνές οικολογικό όραμά του καθώς και τις πρωτοβουλίες, που έχει αναλάβει υπέρ του περιβάλλοντος.
Υπενθυμίζεται, ότι στην 9η Διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς, εκτός του Παναγιώτατου, έχουν προσκληθεί 120 αντιπροσωπείες κρατών μελών και συγκεκριμένα 113 κρατών και 7 διεθνών οργανισμών. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται 12 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ιδίως προερχόμενοι από Αμερική, Ωκεανία και Άπω Ανατολή, και 50 υπουργοί και υφυπουργοί Εξωτερικών, αλλά και υπουργοί Περιβάλλοντος και υπουργοί με αρμοδιότητα τα ύδατα και τους ωκεανούς. Ιδιαιτέρως έχουν προσκληθεί όλα τα μεσογειακά κράτη και όλα θα εκπροσωπηθούν, ενώ θα υπάρχουν και υψηλές εκπροσωπήσεις και σε επίπεδο οργανισμών, όπως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας Βιργκίνιους Σινκέβιτσους.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, 17/4, ο Παναγιώτατος θα παραστεί στην τελετή απονομής του τίτλου του Επιτίμου Καθηγητού από το Πανεπιστήμιο Αθηνών προς τον κ. Βλάσιο Φειδά. Στη συνέχεια, θα ομιλήσει στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», του οποίου είναι Επίτιμος Πρόεδρος.

Την Πέμπτη, ο κ.κ.Βαρθολομαίος πρόκειται να χειροθετήσει σε Άρχοντα Οφφικιάλιο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας τον κ. Νικόλαο Πατέρα στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Κολωνάκι. Με την ολοκλήρωση της τελετής, θα επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη. Η προγραμματισμένη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Περιστέρι ακυρώθηκε.

Πηγή protothema.gr