Στάρμερ στη σύνοδο για τη Γάζα: Εύσημα στον Τραμπ, ερωτήματα για την «επόμενη μέρα»
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ θα συμμετάσχει στη διεθνή σύνοδο για τη Γάζα που συγκαλείται στο Σαρμ ελ-Σέιχ, υπό την αιγίδα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ, ο Στάρμερ αναμένεται να αποδώσει «ιδιαίτερη τιμή» στον Αμερικανό πρόεδρο για τον ρόλο του στην επίτευξη της εκεχειρίας και την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων.
Ανταπόκριση από Βρετανία
Το μήνυμα του Λονδίνου έρχεται μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, που χαρακτηρίζεται «πρώτη φάση» του σχεδίου Τραμπ. Το Ηνωμένο Βασίλειο δηλώνει έτοιμο να στηρίξει τα επόμενα βήματα, χωρίς όμως να εμπλακεί στρατιωτικά. Η υπουργός Εξωτερικών Υβέτ Κούπερ έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι βρετανικές δυνάμεις δεν πρόκειται να αναπτυχθούν στη Γάζα, δίνοντας έμφαση στη διπλωματική και ανθρωπιστική διάσταση της βρετανικής συμβολής.
Η παρουσία του Στάρμερ στη σύνοδο έχει ισχυρό συμβολισμό, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιχειρούν να ευθυγραμμιστούν με την αμερικανική πρωτοβουλία. Ο ίδιος έχει τονίσει ότι προτεραιότητα είναι η εφαρμογή της εκεχειρίας και η απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον παλαιστινιακό πληθυσμό.
Ωστόσο, παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα: πώς θα επιτευχθεί ο πλήρης αφοπλισμός της Χαμάς, ποια μορφή θα λάβει η μεταβατική διοίκηση της Γάζας και ποιος θα είναι ο ρόλος προσωπικοτήτων όπως ο Τόνι Μπλερ, που φέρεται να προτείνεται για συντονιστικό ρόλο στην ανοικοδόμηση και τη διακυβέρνηση
Πηγή ertnews.gr