Στα 6,5 ευρώ η τιμή παραγωγού – Αισιοδοξία για την παραγωγή - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

Στα 6,5 ευρώ η τιμή παραγωγού – Αισιοδοξία για την παραγωγή

27 Σεπτεμβρίου 2024 - /

Η παραγωγή της Ισπανίας θα κρίνει κατά πολύ την τιμή του λαδιού για τους παραγωγούς καθώς σίγουρα δεν πρόκειται να κινηθεί στα 9 ευρώ που ήταν πριν από μερικές εβδομάδες. Ήδη η τιμή αποκλιμακώνεται συνεχώς και οι τιμές αυτή τη στιγμή κυμαίνονται γύρω από τα 7 ευρώ για περσινό λάδι. Πολλοί δε ήταν εκείνοι που κράτησαν το λάδι ελπίζοντας σε ακόμα καλύτερες τιμές και πλέον δύσκολα μπορούν να το διαθέσουν καθώς η ποιότητα συνεχώς πέφτει.

Στην Κρήτη σίγουρα η φετινή ελαιοκομική περίοδος θα είναι πολύ καλύτερη από την περσινή μιας και πέρσι υπήρξαν περιοχές όπου οι παραγωγοί δεν έβγαλαν ούτε το λάδι για το σπίτι τους. Σίγουρα η παραγωγή δεν θα φτάσει τους 120-130 χιλιάδες τόνους που ήταν τη χρονιά 2022-2023 όμως υπολογίζεται πως θα κυμανθεί κοντά στους 100 χιλιάδες τόνους.

Τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει η παραγωγή των λεγόμενων αγουρέλαιων που η τιμή τους για τον παραγωγό θα ξεκινήσει στα 7 ευρώ ίσως και στα 7,5 ενώ για το ελαιόλαδο υπολογίζεται πως θα ξεκινήσει γύρω από τα 6 ευρώ. Αν, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς αλλά και συνδικαλιστικά στελέχη των αγροτών η Ισπανία έχει αυξημένη παραγωγή τότε είναι πιθανό να δούμε την τιμή να πέφτει κάτω από τα 6 ευρώ. αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η κατανάλωση τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της αυξημένης τιμής παρουσιάζει μία κάμψη και αυτό είναι που προβληματίζει παραγωγούς και εμπόρους.

Αναφορικά με την τιμή παραγωγού, ο Πρόεδρος της  Εθνικής Διαπραγματευτικής Οργάνωσης Ελαιολάδου Μανόλης Γιαννούλης , επισημαίνει ότι ήδη καταγράφεται μια υποχώρηση. “Σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά, που βρεθήκαμε πριν από 3-4 μήνες, όπου η τιμή ήταν στα 9,5 ευρώ το κιλό, σήμερα έχουμε πέσει στα 7 ευρώ το κιλό στο εξαιρετικό παρθένο ίσως και κάτω από τα 7 ευρώ καθώς η τάση είναι καθοδική. “.

Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις “η τιμή θα υποχωρεί όσο πλησιάζει η συγκομιδή, και εφόσον έχουμε επαρκή προσφορά” όμως όπως είπε “σίγουροι δεν είμαστε. Η παραγωγή θα παίξει σημαντικό ρόλο”. Όπως και επίσης η ξηρασία. Και ο κ. Γιαννούλης εξηγεί: “Η ξηρασία έχει δύο συνέπειες, πρώτον θα χαθεί αναγκαστικά ένα κομμάτι του καρπού, γιατί το δένδρο θα προσπαθήσει να “προστατεύσει” τον εαυτό του και η δεύτερη είναι ότι η απόδοση του καρπού είναι μικρότερη, συγκρατητικά με όταν έχει πέσει βροχή”.

Αποθέματα σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν, όχι μεγάλα, αλλά θα επαρκέσουν και με το παραπάνω έως την ερχόμενη συγκομιδή.

Ίδια είναι και η κατάσταση που διαφαίνεται και στις άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες στη Μεσόγειο. Ειδικά σε ό,τι αφορά στην Ισπανία, η οποία έχει το 45% της παγκόσμιας παραγωγής, η φετινή συγκομιδή θα φτάσει έως 70% της υπερπαραγωγής της, δηλαδή του ανωτάτου επιπέδου στο οποίο δυνητικά μπορεί να φθάσει η ετήσια παραγωγή της.

Πάντως, αυτό που σημείωσε ο κ. Γιαννούλης είναι ότι ανεξαρτήτως της προσφοράς, οι καταναλωτικές συνήθειες έχουν αλλάξει τα τελευταία δυο χρόνια, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των τιμών.

“Η μείωση στην κατανάλωση είναι δραματική. Αυτή τη στιγμή έχει συρρικνωθεί κατά 40% σε σχέση με πριν από δύο χρόνια όταν και ξεκίνησε το “ράλι” στις τιμές του ελαιολάδου” είπε.

Και αυτό έγινε μέσω δυο πρακτικών όπως είπε. “Η μία ήταν λιγότερη κατανάλωση ελαιολάδου από τον καταναλωτή και η δεύτερη σε κάποιες εφαρμογές, όπως τηγάνισμα, σαλάτα κ.α. χρησιμοποιούσαν είτε λιγότερο ελαιόλαδο είτε κάποιο σπορέλαιο λόγω της χαμηλής τιμής του”.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της ΕΔΟΕ εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η “διόρθωση” στην αγορά θα έρθει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

“Μόλις η συγκομιδή φτάσει στη κατανάλωση η πορεία που θα ακολουθηθεί θα είναι μια μείωση στην τιμή στο ράφι” σημείωσε προσθέτοντας ότι “κατά την άνοιξη αναμένουμε να επέλθει το σημείο ισορροπίας”.

Και κατέληξε “το 2025 θα είναι μια χρονιά που θα καταναλωτές και παραγωγοί θα είναι ικανοποιημένοι”.

Μιχάλης Αλμπαντάκης

Ελαιουργός – Τυποποιητής

Φέτος η χρονιά φαίνεται πως θα είναι πολύ καλή. Η παραγωγή σίγουρα θα είναι αυξημένη και όλα δείχνουν πως θα είναι και πάρα πολύ καλή ποιοτικά καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες δεν επέτρεψαν στο δάκο να κάνει μεγάλη ζημιά στην παραγωγή. Εκτιμούμε πως στην Κρήτη θα φτάσουμε τους 100.000 τόνους καθώς υπάρχει αυξημένη παραγωγή σε Ρέθυμνο και Χανιά σε σχέση με το Λασίθι και κάποιες περιοχές του Ηρακλείου. Θεωρώ πως η τιμή του παραγωγού θα κυμανθεί από 6-6.5 ευρώ που είναι μία ικανοποιητική τιμή για αυτόν αλλά και μία τιμή που ο καταναλωτής μπορεί να πάρει λάδι γύρω στα 10 ευρώ.

Μιχάλης Καμπιτάκης

Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιρισμών

Η φετινή σαιζόν σίγουρα είναι πολύ καλύτερη από την προηγούμενη που δεν είχαμε λάδι ούτε για το σπίτι μας. Μακάρι το επόμενο διάστημα να έχουμε βροχές ώστε να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η παραγωγή. Η τιμή των 9 ευρώ σίγουρα ήταν εκτός λογικής όμως μη ξεχνάμε πως πέρσι δεν υπήρχε λάδι σε καμία σχεδόν χώρα της Μεσογείου. Θεωρώ πως η τιμή θα κρατηθεί γύρω στα 6 ευρώ που θα είναι μία καλή τιμή για τον παραγωγό. Βέβαια μην ξεχνάμε πως το κόστος έχει ανέβει υπερβολικά ενώ παραμένει αγκάθι και το κόστος των εργατών που είναι δυσεύρετοι.