«Σπίτι μου ΙΙ»: Δικαιούχοι και οι 50άρηδες – Διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

«Σπίτι μου ΙΙ»: Δικαιούχοι και οι 50άρηδες – Διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια

22 Ιουνίου 2024 -

Σε ώριμο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την άντληση των 2 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα Σπίτι μου ΙΙ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Το νέο πρόγραμμα του οποίου οι βασικοί άξονες αναμένεται να οριστικοποιηθούν το φθινόπωρο θα διαφέρει ως προς το ισχύον πρόγραμμα στα εξής σημεία:

 1. Θα απευθύνεται σε πολίτες έως 50 ετών και όχι σε έως 39 όπως σήμερα
 2. Τα εισοδηματικά κριτήρια θα διευρυνθούν ώστε να περιλαμβάνουν περισσότερους δικαιούχους
 3. Τα ακίνητα μπορεί να είναι παλαιότητας λιγότερο από 15 έτη
 4. Θα ληφθεί ειδική πρόνοια μηδενικού επιτοκίου και πλήρους κάλυψης από το κράτος για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους.
 5. Η χρηματοδότηση θα διαμορφώνεται έως το 90%

Όπως επεσήμανε σε συνέντευξή της η υπουργός οικογένειας και κοινωνικής συνοχής Σοφία Ζαχαράκη «Οτιδήποτε άλλο δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ωστόσο ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι εξετάζεται διεύρυνση του εισοδηματικού κριτηρίου.

Υπενθυμίζω ότι σήμερα το εισοδηματικό όριο είναι στις 24.000€ για το ζευγάρι και αυτό αυξάνεται κατά 3.000€ ανά τέκνο ενώ όταν είναι μονογονεϊκή οικογένεια το εισοδηματικό κριτήριο αυξάνεται στις 27.000€ και 3.000€ ανά τέκνο. Ο μέσος όρος ηλικίας των δανειοληπτών είναι τα 34 έτη και περίπου, μέσο εισόδημα 16.000€. Όλοι όσοι γνωρίζουν την τραπεζική αγορά αντιλαμβάνονται ότι δανειολήπτες με τέτοιο προφίλ θα ήταν πολύ δύσκολο να λάβουν δάνειο».

Διορθώνονται αρρυθμίες

Μετά τις αρχικές καθυστερήσεις, σήμερα στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπίτι μου» συνολικού προϋπολογισμού 1 δις έχουν εκταμιευτεί 6.305 δάνεια για αγορά ακινήτου ενώ  στο τέλος του χρόνου 9.155 νέα ζευγάρια θα έχουν αποκτήσει το δικό τους σπίτι.

Σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του νέου προγράμματος θα παίξει η εμπειρία που έχει αποκομίσει πλέον ο φορέας υλοποίησης, η ΔΥΠΑ, ώστε να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις και τα γραφειοκρατικά κολλήματα.

Ειδικότερα, η επενδυτική επιτροπή θα παρακολουθεί στενά τη διαδικασία και θα επιλύει τυχόν προβλήματα. Για παράδειγμα κατά την πρώτη φάση του προγράμματος, υποψήφιοι δανειολήπτες έχασαν τη προθεσμία των δύο μηνών της τράπεζας για τη λήψη στεγαστικού δανείου για την αγορά του ακινήτου που είχαν επιλέξει καθώς ο πωλητής δεν είχε ολοκληρώσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (νομιμοποιήσεις χώρων, ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου)

Με την υποβολή ένστασης του υποψήφιου δανειολήπτη, η επιτροπή θεωρεί ότι ο εν λόγω πολίτης παραπλανήθηκε από τον πωλητή και του δίνει μια δεύτερη ευκαιρία να επιλέξει νέο ακίνητο.

Επίσης με το μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογραφεί με το Κτηματολόγιο , οι διαδικασίες που τους πρώτους μήνες καθυστερούσαν έχουν συντμηθεί κατά πολύ.

« Σπίτι μου» : Τα στατιστικά στοιχεία

 • Το πρόγραμμα έδωσε μια ανάσα στο πρόβλημα στέγης των νέων οι οποίοι δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα με άλλο τρόπο να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι.
 • Οι δανειολήπτες έπρεπε να δηλώνουν εισόδημα από 10.000 έως 24.000 ευρώ και 27.000 οι μονογονεϊκές οικογένειες.
 • Το ακίνητο έπρεπε να έχει αξία  έως €200.000 ,μέγεθος  έως 150 τ.μ και παλαιότητα τουλάχιστον δεκαπέντε  έτη.
 • Ποιες ήταν όμως οι επιλογές των νέων δανειοληπτών με βάση τους όρους του προγράμματος αλλά και το αντικειμενικό πρόβλημα στέγης που ταλανίζει τη χώρα ;
 • Σε γενικές γραμμές οι δανειολήπτες επέλεξαν διαμέρισμα περίπου 90 τμ που μπορεί να στεγάσει μια οικογένεια στο κέντρο η στα δυτικά προάστια.
 • Με βάση τα στατιστικά στοιχεία της ΔΥΠΑ , οι δανειολήπτες είναι κατά 57% έγγαμοι, 39 % άγαμοι  και 4% μονογονεϊκές οικογένειες.
 • Το 68% έχει δηλώσει εισόδημα 12.000 -24.000 ευρώ , μέσος όρος 17.000 ευρώ .
 • Ο μέσος όρος του ύψους  των δανείων είναι 100.140 ευρώ .

 

Ειδικότερα :

 • Το 35% έλαβε 90.000 -120.000 ευρώ
 • Το 30% 120.000 έως 150.000 ευρώ
 • Το 26% 60.000- 90.000 ευρώ
 • Επίσης το 38% των κατοικιών αγοράστηκαν στην Αττική ,το 23% στην Κεντρική Μακεδονία και το 40% στην υπόλοιπη Ελλάδα.
 • Την πρωτιά στις αγορές απέσπασαν  5 δήμοι, της Αθήνας , της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας , της Λάρισας και του Πειραιά
 • Η χρονολογία κατασκευής των ακινήτων ήταν κατά μέσο όρο το 1984 ενώ ο μέσος όρος μεγέθους ήταν τα 91τμ.

 

Πηγή: imerisia.gr