«Σπίτι μου 2»: Πολλές αιτήσεις και προεγκρίσεις αλλά… – Τα «αγκάθια» και το συνεχιζόμενο ράλι των τιμών - antilalospress.gr
Μοίρες
+19°C

«Σπίτι μου 2»: Πολλές αιτήσεις και προεγκρίσεις αλλά… – Τα «αγκάθια» και το συνεχιζόμενο ράλι των τιμών

2 Φεβρουαρίου 2025 -

Η ζήτηση για του «Σπίτι μου 2» επιβεβαιώνει το μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών για τον τομέα ακινήτων στην χώρα μας. Χιλιάδες είναι οι υποψήφιοι αγοραστές που έσπευσαν να εξασφαλίσουν το πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρόγραμμα όμως ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα για χιλιάδες νοικοκυριά.

Το μεγάλο «αγκάθι» που καλούνται να ξεπεράσουν οι ενδιαφερόμενοι αφορά τις προδιαγραφές με τα περιθώρια για εύρεση κατάλληλου σπιτιού να στενεύουν, ιδίως για τα σπίτια που θεωρούνται κατάλληλα για οικογένεια.

«Στενό το περιθώριο των 90 ημερών»

Μιλώντας στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, η οικονομική σύμβουλος, Γιώτα Δούκα, αναφέρει ότι «υπάρχουν πολλές αιτήσεις και προεγκρίσεις αλλά υπάρχει δυσκολία του να βρεις το σπίτι. Υπάρχει δυσκολία στο χρονικό περιθώριο που να πρέπει να κάνει κάποιος την διαδικασία και να υποβληθούν τα έγγραφα για να προχωρήσει η εκταμίευση. Εκτός από την εύρεση του σπιτιού δύσκολο είναι να βρεθεί και η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου, οι οποίες δεν υπάρχουν πολλές. Αυτό ταυτόχρονα δυσκολεύει τους χρόνους και την υλοποίηση του προγράμματος».

«Δυσκολία στο χρονικό περιθώριο που να πρέπει να κάνει κάποιος την διαδικασία»

Και συνεχίζει: «Στην παρούσα φάση υποβάλλονται αιτήματα, έχουμε προεγκρίσεις οι οποίες δεν έχουν βρει κάποιο ακίνητο. Όμως υπάρχει το στενό περιθώριο των 90 ημερών στο οποίο από την ημέρα που έχει εγκριθεί η προέγκριση στον εν δυνάμει αγοραστή θα πρέπει να υποβάλει την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου και όλα τα έγγραφα. Είναι ένα πολύ στενό περιθώριο για να φτάσουμε στην εκταμίευση. Αν δεν γίνει έως τότε, τότε ακυρώνονται η αίτηση».

Με τα υπάρχοντα στοιχεία και ενώ δεν υπάρχει κόφτης παλαιότητας, αλλά μόνο κόφτης «νεότητας» (το ακίνητο δεν πρέπει να έχει ανεγερθεί μετά το 2007), η διαθεσιμότητα σε επιλέξιμα ακίνητα είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Όπως έγραφε το in, προβληματικό είναι το γεγονός ότι από τα κριτήρια επιλεξιμότητας εξαιρούνται σπίτια που ανεγέρθηκαν με οικοδομικές άδειες του 2006-2007, «εξορίζοντας» από την αγορά περί τα 160.000 ακίνητα – αφού επρόκειτο για χρονιές που η οικοδομική δραστηριότητα βρισκόταν στα ύψη. Υπενθυμίζεται ότι στο προηγούμενο ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 40 έτη.

Σπίτια που πληρούν τις προδιαγραφές του προγράμματος

Η μελέτη την οποία πραγματοποίησε ο Σύλλογος Μεσιτών Αττικής (πηγή e-akinita.gr με τη συνεργασία της iarts) , συνολικά σε όλη την Αττική, σε σύνολο 63.448 κατοικιών από 70 μέχρι 150 τ.μ., κατασκευής μέχρι το 2007 και αξίας μέχρι 250.000 ευρώ (από τον πρώτο όροφο και πάνω), διαθέσιμα είναι τα 13.685, δηλαδή το 23% του συνόλου.

Ο ΟΤ παρουσίασε αναλυτικά, με πίνακες, που υπάρχουν τα περισσότερα διαθέσιμα σπίτια. Στο κέντρο της Αθήνας, μεταξύ άλλων, στη Λεωφόρο Πατησίων, στην Κυψέλη, στους Αμπελοκήπους, στο Πεντάγωνο και στο Παγκράτι.

Στα βόρεια προάστια, Αγία Παρασκευή, Ηράκλειο, Νέο Ψυχικό, Χολαργός και Χαλάνδρι διαθέτουν τα περισσότερα σπίτια που πληρούν τις προδιαγραφές του προγράμματος. Στο νότια προάστια, Αργυρούπολη, Βουλιαγμένη, Καλλιθέα και Νέα Σμύρνη είναι στην κορυφή. Στα δυτικά προάστια Άγιοι Ανάργυροι, Καματερό, Ίλιον και Περιστέρι κατέχουν τις πρώτες θέσεις. Στα ανατολικά προάστια Αρτέμιδα και Σπάτα. Στον Πειραιά, Κερατσίνι, Κορυδαλλός, Άγιος Ιωάννης Ρέντης, είναι οι περιοχές με κατοικίες που πληρούν τις προδιαγραφές του προγράμματος.

Ζητούμενη τιμή έως 150.000 ή  200.000 ευρώ

Σύμφωνα με την επεξεργασία του πανελλαδικού δικτύου Ε-Real Estates, η διαθεσιμότητα ακινήτων κατάλληλων για οικογένεια, με έτος κατασκευής έως το 2007 και ζητούμενη τιμή έως 150.000 ευρώ, αγγίζει το 18,05% στις περιοχές του κέντρου, το 19,74% στα δυτικά προάστια και το 8,88% στον Πειραιά. Στις περιοχές των νοτίων και βορείων προαστίων η διαθεσιμότητα είναι σχεδόν μηδενική, ενώ στις περιοχές των ανατολικών προαστίων μόλις 3,91%.

Η διαθεσιμότητα για οικογενειακές κατοικίες με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 200.000 ευρώ αγγίζει το 41,25% στο κέντρο της Αθήνας, το 53,39% στα δυτικά προάστια και το 26,64% στις περιοχές του Πειραιά. Μικρή ως  μηδενική διαθεσιμότητα καταγράφεται στις περιοχές των βορείων, νοτίων και ανατολικών προαστίων.

Πηγή in.gr